Manieren om thuis je werk los te laten

Werken vanuit huis kan een zegen en een vloek zijn. Terwijl het de vrijheid biedt om je eigen schema te beheren en dagelijks woon-werkverkeer te vermijden, kan het ook moeilijk zijn om werk los te laten wanneer je in dezelfde omgeving leeft waar je werkt. Het is essentieel om een evenwicht te vinden tussen werk en privéleven om burn-out en stress te voorkomen. In dit artikel bespreken we een aantal effectieve manieren om thuis je werk los te laten en optimaal te genieten van je vrije tijd.

Creëer een duidelijke werkplek

Een van de eerste stappen om werk en privéleven te scheiden, is het creëren van een specifieke werkplek in huis. Dit kan een aparte kamer zijn of zelfs een hoek van een kamer. Zorg ervoor dat deze ruimte is toegewijd aan werk en vrij is van afleidingen. Dit werkt niet voor iedereen, maar probeer het eens uit. Wellicht helpt het je.

Tijdsindeling

Het is verleidelijk om de hele dag aan je bureau te blijven zitten, maar dit kan leiden tot een gebrek aan scheiding tussen werk en privéleven. Stel duidelijke werkuren in en houd je eraan. Laat jezelf toe om na de werkuren te ontspannen. Wees er ook weer niet te rigide in: juist thuiswerken heeft als voordeel dat je ook je flow kunt volgen. Onthoud dat over werk piekeren contraproductief is. Maak een to-do-lijstje als je blijft malen over wat je allemaal moet doen en waar je aan moet denken. Het lijstje helpt los te laten.

Aan het einde van je werkdag, sluit je je computer af en ruim je je werkspullen op. Dit fysieke ritueel kan je helpen om symbolisch je werkdag af te sluiten.

Na het werk

Beweging is essentieel voor het loslaten van werkstress. Neem de tijd voor een wandeling, yoga, of een andere vorm van lichaamsbeweging om je geest, maar ook gewoon je lichaam te ontspannen. Na je werkdag is het belangrijk om je geest bezig te houden met iets anders dan werk. Leer nieuwe dingen, zoals een nieuwe taal of een nieuw instrument, om je gedachten te verzetten. Creatieve activiteiten zoals schilderen, schrijven of koken kunnen eveneens een geweldige manier zijn om je geest te ontspannen en je gedachten van werk af te leiden.

Mensen hebben sociale interactie nodig. Als je vanuit huis werkt heb je minder contact met collega’s. Zorg ervoor dat je voldoende mensen om je heen hebt. Zoveel als aansluit bij jouw behoefte. Maak tijd voor vrienden en familie, of plan virtuele bijeenkomsten om je sociale connecties te behouden.

Tijdens je werkdag is het belangrijk om korte pauzes in te plannen. Sta op, strek je uit, en neem bijvoorbeeld 5 minuten per uur de tijd om je gedachten te verzetten. Dat kan al simpel door even koffie te zetten.

Boeken

Een goed boek kan je meenemen naar een andere wereld en je helpen om werk volledig te vergeten. Neem wat tijd om te lezen voor het slapengaan. Verder zijn er boeken die je kunnen helpen om meer in het moment te leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderstaande twee boeken:

De kracht van het Nu

Eckhart Tolle’s boek “De Kracht van Het Nu” biedt een diepgaande verkenning van mindfulness en het belang van leven in het moment. Het boek benadrukt het idee dat het verleden en de toekomst slechts concepten zijn in onze geest, en dat het enige echte moment dat we hebben, het huidige moment is. Door je bewust te worden van dit moment, kun je stress verminderen en meer voldoening vinden in alles wat je doet.

In plaats van je constant zorgen te maken over wat er is gebeurd of wat er kan gebeuren, leert “De Kracht van Het Nu” je hoe je je kunt concentreren op het hier en nu. Dit kan je helpen om werkgerelateerde zorgen los te laten wanneer je niet aan het werk bent en ten volle te genieten van je vrije tijd.

De innerlijke criticus ontmaskerd

Een ander boek dat waardevolle inzichten biedt, is “De Innerlijke Criticus Ontmaskerd” door Hal Stone en Sidra Stone. Dit boek behandelt het concept van de innerlijke criticus, die stem in je hoofd die vaak negatieve gedachten en zelfkritiek aanwakkert. De innerlijke criticus kan een constante bron van afleiding en stress zijn, vooral wanneer je probeert te ontspannen.

Door te begrijpen hoe de innerlijke criticus werkt en hoe je deze kunt herkennen, kun je bewuster worden van je gedachten en gevoelens. Dit helpt je om negatieve gedachten los te laten en meer in het moment te zijn. Het boek biedt praktische oefeningen en technieken om de innerlijke criticus te temmen, wat je kan helpen om je geest te bevrijden en volledig te genieten van je vrije tijd.

Kortom, terwijl we streven naar het scheiden van werk en privéleven, moeten we ook streven naar meer in het moment zijn. Boeken zoals “De Kracht van Het Nu” en “De Innerlijke Criticus Ontmaskerd” bieden waardevolle inzichten en praktische tips om je te helpen bewuster te leven en te genieten van elk moment. Dus, neem de tijd om te lezen en je geest te verruimen terwijl je je reis naar een evenwichtiger leven voortzet.

Zoek professionele hulp

Als je merkt dat je moeite hebt om werk los te laten en stress opbouwt, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken bij een therapeut of psycholoog of bijvoorbeeld een coach voor persoonlijke ontwikkeling. Als je op het moment bent dat denkt ‘hoe weet je dat je een burn-out hebt‘ dan kan het al zijn dat je er al in zit.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *