We zijn allemaal geconditioneerd om ineen te krimpen bij het horen van het alarm van je wekker. Zo’n snerpend geluid maakt wakker worden vaak nog vervelender. Daar tegenover staat dat er ook mensen zijn die zo gewend zijn geraakt aan het geluid van de wekker, dat ze er regelmatig doorheen slapen. In beide gevallen is het dan misschien goed om het eens over een andere boeg te gooien, bijvoorbeeld met een trilwekker. Een trilwekker maakt je wakker door middel van vibratie in plaats van geluid, en dit heeft meer voordelen dan je in eerste instantie denkt. Lees hieronder wat deze voordelen zijn en voor wie een trilwekker perfect is. 

Waarom zou je een trilwekker gebruiken?

Een trilwekker is de perfecte toevoeging op of misschien zelfs vervanging van een alarm wekker. In plaats van een luid alarm in je oren, word je geleidelijk wakker gemaakt door vibraties door je lichaam. Dit begint vaak met een lichte vibratie, die na verloop van tijd steeds sterker zal worden. Hierdoor word je een stuk rustiger wakker, waardoor je meteen al fijner aan je dag begint. Een trilwekker heeft net als een alarm een snooze-functie, zodat je met een druk op de knop nog even verder kunt dutten totdat de vibraties na een aantal minuten weer geleidelijk op gang komen. Er is een duidelijk onderscheid te maken tussen twee soorten trilwekkers: de trilwekker met trilkussen en de trilarmband. 

Trilwekker met trilkussen

Een trilwekker met trilkussen lijkt in eerste oogopslag erg op een normale wekker: je zet hem op je nachtkastje, de tijd wordt weergeven op het display en je kunt de instellingen aanpassen naar wens. Het grote verschil is dat je het trilkussen kunt aansluiten op de wekker, en vervolgens onder je kussen kunt leggen. Via de vibraties in je kussen en je matras word je dan rustig wakker op het tijdstip dat je zelf hebt ingesteld. Bij dit soort wekkers kun je er vaak ook voor kiezen om beide opties tegelijk in te zetten: zowel geluid als vibratie. Dit is ideaal voor erg vaste slapers die moeite hebben om wakker te worden in de ochtend. 

Trilarmband

Het is ook mogelijk om je wekker rond je pols te dragen. Met een trilarmband word je wakker gemaakt door kleine schokjes via de armband, waardoor je geleidelijk op kunt staan. Er bestaan simpele trilarmbanden die perfect kunnen functioneren als trilwekker, maar er zijn ook slimme trilarmbanden die je slaapritme kunnen optimaliseren. Deze slimme trilarmbanden kun je synchroniseren met iOS of Android, zodat je op je telefoon je eigen slaapritme kunt bijhouden. Nadat de trilarmband je slaapritme een tijdje heeft bijgehouden, is het in staat om je op precies de juiste momenten te waken zodat je fitter aan je dag begint. Zo word je dus niet alleen prettiger wakker, maar kun je na verloop van tijd ook je slaappatronen verbeteren.

Voor wie is een trilwekker bedoeld? 

Er zijn eigenlijk geen doelgroepen te bedenken voor wie de trilwekker absoluut niet geschikt zou zijn, maar er zijn wel doelgroepen voor wie de trilwekker extra behulpzaam kan zijn: 

  • Diepe slapers: mensen die moeilijk wakker worden, kunnen profijt hebben van een trilwekker, eventueel in combinatie met een reguliere alarm wekker. 
  • Partners met verschillende werktijden: een trilwekker is ideaal om je partner lekker te laten slapen wanneer je eruit moet. Vooral de trilarmband wekt alleen jezelf en niet de ander in hetzelfde bed. 
  • Doven en slechthorenden: het is uiteraard voor doven en slechthorenden effectiever om gewekt te worden door vibraties in plaats van geluid. 
  • Mensen met een slecht slaapritme: door de geleidelijke vibraties word je prettiger en rustiger wakker, wat invloed kan hebben op je slaapritme. Met de slimme trilarmband kun je zelfs stapsgewijs je slaapritme verbeteren. 

Trilwekkers zijn vaak te krijgen voor een schappelijke prijs vanaf veertig euro, afhankelijk van welke functies je wilt. Dit maakt deze gadget zeker de moeite waard om te proberen. Bekijk ook andere handige gadgets zoals een warmtekussen die je het leven een stukje makkelijker kunnen maken.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *