Latjesmuren, wandpanelen en akoestische panelen wat zijn dat nou? Dat zijn allemaal synoniemen voor de nieuwste trend in interieur en huisinrichting overgewaaid uit Denenmarken. In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten latjesmuren, geven we tips om een latjesmuur te combineren in huis, en gaan we in op de vraag of je een latjesmuur het best kunt kopen of zelf kunt maken.

Houten latjesmuren, wandpanelen, akoestische panelen?

Impressievoorbeeld van de WoodUpp! Akupanel houten wandpanelen in de kleur walnoot

De makkelijkste manier om een latjesmuur te realiseren in huis is als je een kant-en-klare wandpaneel koopt met latten. In essentie zijn die panelen afgewerkt met een zwart vilt waarop de latten al perfect bevestigd zijn. Het zwarte vilt zorgt volgens de leveranciers ook voor verbeterd akoestiek in huis, wat natuurlijk een mooie bijkomst is.

Het kan bijna niet fout gaan met deze stijlvolle wandpanelen. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een latjes muur achter je bed in de slaapkamer, in de gang of in de hal, in de woonkamer of achter de eetkamertafel. Daarnaast kan je met de flexibiliteit van wandpanelen er ook voor kiezen om een deel van de muur te doen! Ben je op zoek naar inspiratie voor wandpanelen? Kijk dan hier en kijk op onze Pinterest naar een uitgebreide collectie latjesmuren!

Waar koop je houten wandpanelen?

Door de enorme populariteit van de houten latjesmuren zijn de aanbieders als paddenstoelen uit de grond geschoten. De meest bekende aanbieders van houten wandpanelen in Nederland zijn WoodUpp! en Lijn M, die respectievelijk de Akupanel en de I-Wood aanbieden. Maar ook andere aanbieders zoals Akupanel.nl en Nawood winnen sterk aan populariteit

De aanbieders van de wandpanelen verschillen vooral in de breedte van de latjes, de afstand tussen de latjes en natuurlijk de beschikbare kleuren. Maar de prijs is ook niet geheel onbelangrijk dus maakten wij hieronder alvast een vergelijking per aanbieder op basis van prijs/m2.

Aanbieder/MerkFormaat (breedte x hoogte)Latbreedte/
Tussenruimte
TussenruimtePrijs per paneelPrijs per m2
WoodUpp! (Akupanel)60×240 cm2,7 cm1,3 cm€135 – €175€93,75 – €121,52
Lijn M (I-Wood)30×279 cm3,5 cm1,6 cm€131,90€157,58
Akupanel.nl52×260 cm2,7 cm1,3 cm€99€73,22

Wat is nou de beste koop?

Let op de hoogte van een paneel

Wij raden alleereerst aan om na te denken over de hoogte van de panelen. In een gemiddeld huis in Nederland is een plafond al gauw 250 cm hoog, wat betekent dat je met een enkel WoodUpp! paneel 10 cm te kort komt. Dit betekent dat je meerdere panelen nodig hebt, of niet geheel kamerhoog kunt gaan.

Mensen kiezen er met WoodUpp! panelen ook wel eens voor om deze op boven de hoge muurplinten te monteren. Dit vinden wij echter niet de mooiste afwerking.

Kleur en uitstraling

Met ruim 12 kleuren biedt WoodUpp! het grootst assortiment aan keuzes aan houten wandpanelen. Ook Lijn M biedt een relatief groot aanbod qua kleuren. Akupanel.nl heeft een iets kleiner assortiment met wat natuurlijkere afwerkingen.

Qua opbouw van de lattenpanelen krijg je bij WoodUpp! en Akupanel.nl soortgelijke afmetingen. Bij Lijn M krijg je een paneel waarbij de latten wat breder zijn met iets meer tussenruimte.

Impressievoorbeeld van de WoodUpp! Akupanel houten wandpanelen in de kleur Black Ash

Tip: Voor €5 kan je samples bestellen van de WoodUpp! Akupanel in de gewenste kleur.

De beste houten wandpanelen

Als je zoekt naar houten wandpanelen in een natuurlijke afwerking kies dan zeker voor de houten wandpanelen van Akupanel.nl. Deze wandpanelen zijn niet alleen lekker hoog, maar ook enorm goedkoop vergeleken met de andere aanbieders.

Wil je toch houten wandpanelen in het zwart? Dan zijn Lijn M en WoodUpp! goede alternatieven. Let bij de WoodUpp! panelen natuurlijk ook weer op de hoogte van het paneel. Speelt dit een rol? Dan zul je toch bij de iets duurdere Lijn M wandpanelen uitkomen.

Hoe monteer je kant-en-klare houten wandpanelen?

Het monteren van kant-en-klare houten wandpanelen van WoodUpp! en Lijn M zijn relatief eenvoudig. Bij beide heb je de keus om de panelen te monteren met lijm of te schroeven. In beide gevallen is het natuurlijk belangrijk om uit te komen in de hoogte. Daarom zal je de wandpanelen natuurlijk eerst op maat moeten zagen.

Nadat alles uitgedacht en op maat gezaagd is kan je ervoor kiezen op de latjeswand te lijmen of schroeven. Kies je ervoor om te lijmen dan adviseren we een sterke montagekit, bijvoorbeeld Poly Max van Bison.

Hier vind je meer informatie over wandpanelen!

Latjesmuur zelf maken?

Mocht je zelf nog erg specifieke wensen hebben, de kant-en-klare panelen te duur vinden, of klussen gewoon heel leuk vinden, dan kun je natuurlijk een latjesmuur ook zelf maken. Een beetje inspanning en goede research kunnen het maken van een latjesmuur om toveren tot een leuk DIY project. Een goed uitgangspunt is de volgende DIY van Eigen Huis en Tuin!

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *