Raamfolie is erg praktisch en in vrijwel elk huishouden te vinden. Hoewel raamfolie erg praktisch is hoeft het niet saai te zijn. In dit artikel nemen we je allereerst mee in de wereld van raamfolie en waar je op moet letten. Dit artikel zullen echter eindigen met inspiratie om raamfolie stijlvol toe te passen in je interieur!

Wat is raamfolie?

Raamfolie wordt veelal verkocht als rol en is gemaakt van een dun laagje kunststof. Zoals de naam al doet vermoeden wordt raamfolie doorgaans aangebracht aan de binnen- of buitenkant van glasoppervlakken. De meest gebruikelijke toepassing van raamfolie is het bieden van privacy, echter zijn er tegenwoordig meer toepassingen voor raamfolie op de markt.

Let op: Wees ervan bewust dat niet elke raamfolie geschikt is voor elk raam. Om aan de veilige kant te zitten tippen we in dit artikel ook enkel raamfolie geschikt voor HR++ ramen.

Waarvoor gebruik je raamfolie?

De meest gebruikte toepassingen voor raamfolie zijn:

  • Anti-inkijk raamfolie: De meest voorkomende soort raamfolie is de anti-inkijk variant. Deze raamfolies gebruik je doorgaans om privacy te bieden op plaatsen waar raamdecoratie niet mogelijk is. Traditioneel kom je de anti-inkijk raamfolie dan ook tegen bij kleine raampjes bij de voordeur of in de badkamer.

  • Zonwerende raamfolie: Tegenwoordig zie je ook vaker dat er speciale varianten zijn om de zon buiten te houden, de zogeheten zonwerende raamfolie. Deze raamfolies zijn reflecterend en houden de zon buiten waar dat gewenst is. Dit zorgt voor een koeler huis in de zomer, maar voorkomen ook dat meubels in je interieur minder snel vervagen.

  • Isolerende raamfolie: Dit type raamfolie gebruik je in situaties dat je te maken hebt met een huis met enkelglas, die je wat beter zou willen isoleren. Isolerende raamfolie isoleert natuurlijk een stuk minder goed dan goed geisoleerd glas, maar is een goede tijdelijke oplossing.

Wat is het verschil tussen statische raamfolie en zelfklevende raamfolie?

Verder kun je raamfolie doorcategoriseren in de manier van aanbrengen. Je zult tijdens je zoektocht naar raamfolie de statische raamfolies en de zelfklevende raamfolies tegenkomen. Deze varianten kenmerken zich als volgt:

  • Statische raamfolie: De statische raamfolie hecht zich, zonder te veel inspanning, makkelijk aan ieder glasoppervlak. Deze raamfolie kenmerkt zich aan het feit dat het makkelijk aan te brengen is met een sopje water en dat het meerdere malen te gebruiken is.
  • Zelfklevende raamfolie: De zelfklevende raamfolie is eenmaal te gebruiken en bevat een lijmlaagje aan de achterzijde. Vervelend kan zijn dat deze variant moeilijker aan te brengen is en dat er lijmresten achter kunnen blijven.

Hoe breng je raamfolie aan?

Heb je een rol raamfolie gekocht en vraag jij je af hoe je het op je raam moet plakken? Of je nou zelfklevende raamfolie of statische raamfolie hebt voor allebei heb je minimaal het volgende nodig:

Stappenplan statische raamfolie aanbrengen

  1. Maak het te beplakken oppervlak goed schoon. Gebruik hiervoor glasreiniger en een schoon doek.
  2. Meet het te beplakken oppervlak goed op en knip of snijd de raamfolie op maat.
  3. Maak een sopje van wat afwasmiddel of allesreiniger in een plantenspuit. Spuit het te beplakken raam tot het licht vochtig is.
  4. Haal het papier van de achterkant van de folie los en breng de folie aan op het raam.
  5. Schuif de folie makkelijk op de juiste positie en trek met een wisser het overtollige water vanuit het midden naar de randen toe.

Stappenplan zelfklevende raamfolie aanbregen

  1. Maak het te beplakken oppervlak goed schoon. Gebruik hiervoor glasreiniger en een schoon doek.
  2. Meet het te beplakken oppervlak goed op en knip of snijd de raamfolie op maat.
  3. Verwijder een klein hoekje van de achterzijde van de raamfolie.
  4. Plak eerst het hoekje op het te beplakken oppervlak en verwijder steeds iets meer papier. Zorg er voor dat je gelijkmatig aanduwt met een rakel of
  5. Schuif de folie makkelijk op de juiste positie en trek met een wisser het overtollige water vanuit het midden naar de randen toe.

Raamfolie decoratief gebruiken

Tegenwoordig heb je helemaal geen raamfolie nodig om het gewenst effect van anti-inkijk te realiseren. Het zelfde effect is namelijk te verkrijgen met behulp van frosted glass effect spuitbussen.

Deze spuitbussen bieden je de mogelijkheid om op een creatieve manier privacy te realiseren in je woning. Een bijkomend voordeel is dat je met schilderstape alle vormen die je maar wilt kan maken.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *