behang kiezein tips

Hoewel behang een lange tijd ‘ouderwets’ werd gezien, is het nu weer helemaaal in! Voor iedere stijl is er wel een geschikt behang te vinden, voor elk budget wat wils. Kom je er niet uit wat voor behang mooi staat in jouw interieur? Dan geven wij je in dit artikel een aantal tips om een behang te kiezen.

1: Bepaal welke muren je wilt behangen

Ben je net nieuw in behang wereld? Begin dan niet te gek en kies bijvoorbeeld voor een muur achter de bank. Kijk het even aan en als je het mooi vind, kun je altijd nog meer delen behangen. Begin niet met de muur van je televisie, omdat deze muur net wat drukker is. Hier kijk je bovendien het meest naar. Vind je een hele muur ook nog te heftig? Maak dan sierlijsten en behang de vlakken. Dit zorgt bovendien voor een erg luxe effect.

2: Kies de kleuren

Verzamel het kleurenpallet van jouw eigen woning. Had je bijvoorbeeld nog staaltjes van je bank of je gordijnen? Zet ze bij elkaar en krijg een idee van de kleuren in je woning. Mocht je geen stalen hebben, dan kun je bijvoorbeeld ook je tafelkleed, je theedoek of voorwerpen uit je woning pakken en bij elkaar leggen. Leg alles bij elkaar en beslis dan welke kleur behang alles mooi kan complementeren. Het scheelt in ieder geval als hier een bepaalde richting uit komt qua kleur, zoals bijvoorbeeld aardetinten.

3: Patroon in behang?

Dan het volgende dilemma in het kiezen van behang. Beslis of je wel of geen patroon wil hebben. Houd in ieder geval in je achterhoofd: hoe meer contrast in kleuren in het behang, hoe meer de muur op je af zal komen. Dus een patroon met dezelfde kleuren kan erg rustig overkomen. Je hebt o.a. de volgende soorten patronen/structuren:

-Linnen structuur in behang: Geeft weinig patroon, maar wel een heerlijk warm effect/accent.

-Patroon in dezelfde kleuren familie: Geeft meer leven aan een muur, maar blijft een rustiger geheel.
-Patroon met veel kleurcontrast: De muur zal meer een eye catcher worden in de kamer.

4: Samples

Naast dat verf anders kan staan op verschillende muren, kan ook behang anders staan op verschillende muren (misschien wel meer dan verf). Sla deze stap daarom nooit over en bestel altijd een top 3 een behang voor het kiezen van je behang. Om teleurstellingen te voorkomen, kun je de samples op verschillende muren in huis plakken en uitproberen. Ze zullen anders staan en anders aanvoelen in de zon of de schaduw.

Probeer behang altijd te kiezen vanuit echte samples en niet vanuit online plaatjes. Kleuren zullen namelijk altijd anders uitvallen in het echt. Je hebt ook veel interieurwinkels of behangwinkels waar ze boeken met samples per merk hebben. Het kan helpen om de behangen die je mooi vind in de winkel te bekijken. Let wel op dat de belichting in winkels ook vaak anders is. Vaak mag je zo een sampelboek of een sampel gratis lenen en thuis kijken hoe het staat. Doe dit dan vooral en overhaast niets! Een behang plakken is namelijk best wat moeite en het liefst doe je hier zo lang mogelijk mee.

5: Behangen en tips!

Hierna is het een kwestie van knopen doorhakken. Veel behang in jouw kleurenpallet zal wel mooi staan. Behang is sowieso een echte eye catcher en geeft net wat meer feeling. Het mooie van wat dikker behang is dat je het er ook makkelijk weer afhaalt. Ben je het na een jaar zat, dan kan je het echt super makkelijk weer wisselen. Zorg voor de juiste behanglijm bij jouw behang, spray dikker behang altijd aan de achterkant in, meet een patroon af en plakken die handel! Veel succes!

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *