lampen trends 2022

De ene lamp is de andere niet. Dat moge duidelijk zijn. Lampen heb je in verschillende soorten, vormen, maten en kleuren terwijl de armaturen van uiteenlopende materialen gemaakt kunnen zijn. Tik voor de grap maar eens het woord “lampen” in Google en je krijgt echt miljoenen resultaten van verschillende producten te zien. Wij kunnen het ons dan heel goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet en dat je dus ook geen flauw idee hebt welke lampen je moet kopen. Daarom staan we in onze blog stil bij de lampen trends 2022.

De globale trends

Voordat we echt die diepte induiken is het goed om eerst wat te vertellen over wat we zoal zien als we spreken over lampen trends 2022. Er zijn een aantal zaken die opvallen. Ten eerste zien we dat bijzondere armaturen het vreselijk goed doen. Denk dan niet alleen aan de vormen van een lamp, maar ook aan het materiaal waarvan het is gemaakt.

Messing, rotan en bamboe zijn bijvoorbeeld materialen die dit jaar enorm in trek zijn. Mede te danken aan de chique en natuurlijke uitstraling van deze soort lampen. Een andere trend die we zien is dat mensen massaal overstappen op de energiezuinige en slimme Led lamp. Dat natuurlijk alles te maken heeft met de uiteenlopende functies van de lichtbronnen en natuurlijk met het een besparing op de torenhoge energierekening.

Lampen trends 2022; bijzondere modellen en kleuren!

In 2022 draait het voornamelijk om zwart, goud, messing lichte hout kleuren en groen. Qua vormen zien we leuke en klassieke lampen terug. De bollamp is bijvoorbeeld een goed voorbeeld van een bijzondere lamp die je zowel als tafel- en staande lamp kunt aanschaffen. Lampen van webbing en bijvoorbeeld de webbing staande lamp met een driepoot is enorm populair en zien we in steeds meer woonkamers terug. Vooral in huiskamers die een vintage of retro look hebben terwijl deze lampen ook prima tot hun recht kunnen komen in een modern interieur. Retro is sowieso een stijl die in 2022 steeds vaker gekozen wordt en je zou dus de stalamp van webbing prima kunnen combineren met een tafellamp in de vorm van een halve bol.

Slimme lampen

Slimme lampen – ook wel smart lampen genoemd – zijn lampen die je met het internet kunt verbinden. Maar dat is lang niet alles! Slimme verlichting bieden een mogelijkheid om ze met een app op een smartphone of een tablet te kunnen bedienen. En dat gaat een stuk verder dan alleen in- of uitschakelen. Je kunt bijvoorbeeld uit duizenden verschillende soorten wit licht kiezen terwijl bepaalde lichtbronnen ook in kleur licht kunnen geven. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de ontspannende kleur blauw of rood of je kiest voor een kleur waarmee je het interieur een compleet andere sfeer geeft. Een ander voordeel is dat je via dezelfde app tijdschema’s kunt instellen of de lampen zelfs kunt koppelen aan aanvullende producten, zoals bewegingssensoren. Het grootste voordeel heeft te maken met het energieverbruik, want slimme lampen zijn in de regel Led lampen. Die weinig stroom verbruiken en dan ook veel zuiniger zijn dan bijvoorbeeld gloei- en halogeenlampen. En door alle functies hoeven lampen ook niet meer onnodig lang te branden! Dat al een flinke kostenbesparing op de energierekening kan opleveren.

Top 3 slimme lampen

De redactie van Homelovers heeft het internet afgespeurd om je de top drie slimme verlichting te presenteren. Na voldoende speurwerk zagen we het licht aan het einde van de tunnel. Met Philips, WiZ lamp, Calex en andere merken is er inmiddels genoeg te vinden voor de consument. Echter is en blijft de Philips Hue lamp de beste slimme lamp van 2022.

Verlichting trends 2022; de materialen die we het vaakst zien

Staande, hang-, tafel- en wandlampen worden van uiteenlopende materialen gemaakt en er zijn bepaalde materialen die bij de verlichting trends 2022 duidelijk naar voren komen. Messing is bijvoorbeeld een materiaal dat een goud- tot koperkleurig uiterlijk heeft en goud en koper zijn toch kleuren die weer enorm vaak in de woonkamer zijn terug te vinden. Ook rotan en bamboe doen het erg goed en deze armaturen zien we het vaakst terug in landelijke inrichtingen. Waarbij het natuurlijk belangrijk is dat zoveel mogelijk meubels en woonaccessoires van natuurlijke materialen zijn vervaardigd. Ook glaswerk is populair en dan vooral gas in bijzondere vormen en kleuren. Niet alleen felle kleuren, maar ook zachte kleuren zijn enorm in trek. Terwijl er ook steeds vaker wordt gekozen voor melkglas.

Waarom is verlichting zo belangrijk?

Waarom zou je veel aandacht, tijd en energie moeten spenderen aan het uitzoeken van verlichting? Puur om het feit dat verlichting ontzettend belangrijk is. Lampen doen meer dan alleen een ruimte verlichten, want ze zorgen ook voor meer sfeer. Zeker wanneer je voor bijzondere armaturen kiest. De lampen en de verlichting kunnen je door subtiele veranderen aan je interieur letterlijk en figuurlijk in een compleet ander licht zetten terwijl je met slimme lampen ook voldoende opties hebt om het bijvoorbeeld romantischer in huis te maken. Of je kunt ze zodanig instellen dat ze bijvoorbeeld je concentratievermogen versterken wanneer je veel thuiswerkt. 

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *