olijfboom binnen

Kan je een olijfboom binnen in je woning plaatsen of niet? Dat is een vraag die zeer veel mensen die fan zijn van dit bijzondere boompje zich vaak stellen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, dat is zeker mogelijk. Voor olijfboom geldt namelijk dat ze zowel binnen als buiten kan worden gehouden. Je moet er wel rekening mee houden dat deze boom een niet onaanzienlijke hoeveelheid zonlicht vereist. Indien je ze binnen in je woning neerzet is het dan ook van groot belang om altijd te zorgen voor een standplaats die zich in de volle zon bevindt. Wil jij ook graag een dergelijk boompje integreren in je interieur en ben je daarvoor nog op zoek naar wat meer informatie of tips? Dan is het zeker interessant om de informatie door te nemen welke je hieronder aantreft! 

Je olijfboom binnen in huis water geven, waar op letten?

Voor een olijfboom geldt dat ze altijd in lichtvochtige grond dient te staan. Omwille van het feit dat olijfbomen steevast op een plaats worden neergezet waar sprake is van veel licht zal de plant een behoorlijke hoeveelheid water verdampen. In het bijzonder tijdens de zomermaanden dient er dan ook rekening mee te worden gehouden dat er al snel twee tot drie keer per week water moet worden gegeven aan de plant. Dit aldus vooral wanneer ze zich in de volle zon bevindt. 

Tijdens het water geven aan een olijfboom is het zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat de wortels niet in een laag water mogen komen te staan. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de wortels gaan rotten. Voor wortelrot geldt dat het mogelijks is dat ze slechts na verloop van tijd zichtbaar zal worden in de plant. Het wordt in ieder geval aangeraden om regelmatig even de droogte van de grond te controleren. Dit kan je doen door je vingers tot ongeveer twee knokkels diep in de grond te steken. Wanneer de grond al na een dag droog is geef je te weinig water. Stel je vast dat de grond na vier dagen nog altijd nat is? Beperk dan het water dat je geeft wat meer.

Waar moet je, je olijfboom binnen plaatsen?

Wanneer je een olijfboom binnen wenst te plaatsen moet je er rekening mee houden dat je grondig zal willen nadenken over de exacte standplaats. Hierbij is het vooral van belang om in het achterhoofd te houden dat de olijfboom afkomstig is uit warme landen als Spanje en Portugal. Voor deze landen geldt dat de olijfboom de hele dag baadt in het zonlicht. Dit zorgt ervoor dat de plant over de mogelijkheid beschikt om zich snel te ontwikkelen en te groeien. Voor Nederland geldt dat niet alleen het aantal uren zon, maar ook de intensiteit van de zon een flink stuk lager zijn gelegen. Bijgevolg heeft deze plant dan ook wat meer moeite om zich te ontwikkelen. Omwille van deze reden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je olijfboom binnen in huis zoveel mogelijk zonlicht ontvangt. Plaats de in het begin kleine olijfboom omwille van deze reden bij voorkeur voor een raam gericht op het zuiden.

Het verpotten van je olijfboom, een absolute must

Of je nu een olijfboom binnen of buiten in een pot gaat plaatsen, je zal er altijd rekening mee moeten houden dat verpotten noodzakelijk is wanneer de huidige plantenbak of -pot te klein wordt. Het wordt aanbevolen om hierbij te kiezen voor een exemplaar welke minstens één vijfde groter is dan de huidige plantenbak of kweekpot waar gebruik van wordt gemaakt. Op deze manier kan je er namelijk zeker van zijn dat de plant over voldoende ruimte beschikt om zich verder te kunnen ontwikkelen. Maak hiervoor gebruik van algemene potgrond of zogenaamde vulcastrat

Het verpotten van je olijfboom wordt aangeraden meteen na de aanschaf of wanneer de lente zich aandient. In principe wordt het vooral aanbevolen om dit tijdens de lente te doen. Dit niet in het minst omdat de wortels dan aanzienlijk beter kunnen herstellen. Hou er rekening mee dat het verpotten in een steeds groter wordende pot om de ongeveer 2 jaar zal  zijn vereist.

Tips nodig bij het verpotten van je planten? Bekijk dan snel deze behulpzame video!

Zo verpot je jouw plant!

Dien je extra voeding te geven aan je olijfboom?

Veel mensen die een olijfboom binnen in huis willen houden stellen zich de vraag of dit ervoor zorgt dat ze, ze extra voeding moeten geven. Dat is niet noodzakelijk. Wil je dit toch graag doen? Doe het dan uitsluitend tijdens het groeiseizoen. Dit groeiseizoen loopt van maart tot september. Het wordt aanbevolen om hiervoor uitsluitend gebruik te maken van kamerplantenvoeding. Van belang om rekening mee te houden is dat je altijd goed de aanbevolen hoeveelheid aan dient te houden. Geef je olijfboom nooit meer voeding dan dat er staat aangegeven. Dit kan namelijk leiden tot verzuring evenals tot verbranding van het wortelgestel. 

Hoe moet je, je olijfboom onderhouden?

Of je nu je olijfboom binnen of buiten gaat plaatsen, het spreekt voor zich dat er een aantal zaken bestaan waar je op vlak van onderhoud zeker rekening mee zal willen houden. Neem nu bijvoorbeeld de situatie waarin er sprake is van verkleurde bladeren. Dit is een duidelijk teken aan de wand dat er sprake is van een teveel aan water. Moet je op een bepaald ogenblik vaststellen dat de bladeren van je olijfboom geel of bruin verkleuren? Dan is wat minder water geven van groot belang. 

Experten benadrukken dat het belangrijk is om je olijfboom regelmatig te snoeien. Dit eigenlijk omwille van twee verschillende redenen. In eerste instantie is het zo dat het snoeien van de boom ervoor zorgt dat ze er mooier uit zal komen te zien. Wanneer je de boom in model snoeit zal ze haar mooie vorm evenals uitstraling probleemloos weten te behouden. Daarnaast is het zo dat dit ook goed is voor de plant. De olijfboom hoeft namelijk diens energie dan over minder takken te verdelen. Dit komt de zogenaamde vitaliteit van de plant uiteindelijk alleen maar ten goede. Wil je graag je olijfboom snoeien? Doe dit dan bij voorkeur tijdens het voorjaar. Het is in deze periode dat de olijfboom in diens groeifase zit waardoor ze zich het snelst zal weten te herstellen.

Olfijboom snoeien

Wat moet je weten over de bloemen van de olijfboom?

Indien je een olijfboom binnen in je huis wenst te plaatsen zal je natuurlijk ook de nodige aandacht willen besteden aan de bloemen van deze plant. Veel mensen stellen zich bijvoorbeeld de vraag of de olijfboom giftig is of niet. Dat is ze niet. Dit geldt zowel voor de stam als voor de vruchten. Hier moet wel een kanttekening bij worden gemaakt. Heb je de olijfboom nog maar net aangekocht en blijkt dat ze al vruchten heeft? Dan bestaat de kans dat deze chemisch zijn bespoten. 

Een uitstekende sfeermaker voor binnen in je woning!

Ben je nog op zoek naar een leuke (extra) sfeermaker om te implementeren in het interieur van je woning of balkon? Dan zal je kunnen vaststellen dat een olijfboom binnen in je huis plaatsen zeker het overwegen waard kan zijn. De olijfboom beschikt over de ultieme Mediterrane look waardoor je bij de aanblik kan rekenen op een nagenoeg instant vakantiegevoel.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *