10 planten voor in de badkamer

planten voor in de badkamer

Planten bepalen voor een groot deel hoe goed we ons voelen en het kan ook ons humeur beïnvloeden. En ze zorgen zonder twijfel voor meer sfeer in huis. Planten op de vensterbank in een woon- en slaapkamer zijn meer regel dan uitzondering en zelfs op het toilet of in de keuken zien we steeds vaker planten of plantjes verschijnen. Maar de badkamer blijft vaak plantloos. Terwijl dat nergens voor nodig is! Je kunt ook prima planten in je badkamer neerzetten. In onze blog vertellen we meer over badkamerplanten, welke planten de beste keuze zijn en waarom je een plant voor in de badkamer zou moeten kopen.

Waarom een badkamer plant kopen?

Een badkamer plant klinkt misschien een beetje vreemd, maar steeds meer huishoudens kiezen voor wat groen in de badkamer. Vergis je niet, want we spenderen enorm veel uren per jaar onder een douche of in een badkuip. Of voor de spiegel van de badkamer als we ons scheren, opmaken of onze tanden poetsen. Dus waarom zou je het dan ook niet een beetje gezellig maken? Maar er zijn veel meer redenen te verzinnen waarom de aanschaf van een badkamer plant een goed idee is.

Meer kleur in een badkamer

Een plant zorgt voor meer kleur in huis en dat geldt dus ook voor de badkamer als je een plant voor in de badkamer koopt. Het mooie groen of de gekleurde bloemen die in een plant zitten zorgen voor meer kleur en vrolijkheid. Planten heb je ook in verschillende varianten en kleuren en zo is er ook altijd wel een plant die ook bij de stijl van je badkamer past. Of je nu een moderne, industriële of landelijke badkamer hebt.

Je wordt er vrolijk en zen van

Meer kleur en groen zorgt er ook voor dat je er zelf vrolijker van wordt. Een mooie plant kan je echt een goed gevoel geven. Terwijl het ook een fijn gevoel geeft als je goed voor de plant zorgt. Je ziet ‘m bloeien en stralen en dat zorgt voor een geluksmomentje. En je hebt ook een mooi uitzicht als je ontspannend in je badkuip ligt. Je kunt van een plant ook echt helemaal zen worden!

Badkamerplant is goed voor de gezondheid

Nog belangrijker is de reden dat een badkamerplant goed voor de gezondheid is. Planten filteren de lucht en geven bacteriën geen kans! De luchtvochtigheid wordt ook nog eens verbeterd en vooral in vochtige omgevingen zoals de badkamer is dit meer een noodzaak dan een fijne bijkomstigheid.

Koop geen planten op puur het uiterlijk

Natuurlijk moet je een plant wel mooi vinden, maar het is wel meer dan noodzakelijk dat je jezelf in de eigenschappen van een plant verdiept. Je kunt namelijk niet iedere plant in een badkamer plaatsen. Je moet rekening houden met of een plant wel tegen een hoge luchtvochtigheid bestendig is en of een plant veel of weinig natuurlijk licht nodig heeft. Je moet dus even goed zoeken naar de juiste planten en dan kun je ook kijken naar welke exemplaren je het mooist vindt.

Welke plant voor in een badkamer?

Nu vraag je jezelf af welke plant dan geschikt is, maar gelukkig zijn er genoeg planten te koop die ook prima in een badkamer geplaatst kunnen worden. Voor wat grote planten kun je bijvoorbeeld kiezen voor Kentia Palm of een Drakenplant terwijl de Graslelie en de Varen ook uitstekende planten voor in een badkamer zijn. De Graslelie en Varen zijn evenals de geschikte badkamerplanten Sansevieria en de Orchidee planten van gemiddelde grootte. Kleinere en geschikte badkamer plantjes zijn bijvoorbeeld de Lepelplant en de Aloë Vera. We zetten de 10 meest gekozen badkamerplanten op een rijtje;

#1 Varens

Varens zijn zeer geschikt voor in de badkamer, want ze zijn dol op een hoge luchtvochtigheid. Een te droge lucht kan er juist voor zorgen dat varens snel verkleuren en dat de toppen van de bladeren snel bruin worden. Daarnaast kunnen Varens prima tegen kunstlicht en ze kunnen ook prima in het donker staan. Varens vergen niet veel onderhoud, maar je moet ze wel wekelijks water geven.

#2 Aloë Vera

De Aloë Vera ziet er niet alleen leuk uit, maar heeft ook weinig onderhoud nodig. De plant kan zichzelf prima verzorgen en kan zowel in het licht als in het donker worden neergezet. DUs voor vrijwel iedere badkamer is de Aloë Vera uitermate geschikt. Door de puntige bladeren geef je de badkamer extra sfeer en de plant heeft wel iets weg van een cactus.

#3 Sansevieria

De Sansevieria is een hele onderhoudsvriendelijke plant die zowel tegen licht als de schaduw kan. De vrouwentong, zoals de plant ook wel wordt genoemd kan niet tegen teveel licht of duisternis. Je kunt ze wel prima in de schaduw plaatsen. Een ander bijkomstig voordeel is dat de Sansevieria in uiteenlopende varianten te verkrijgen is. Zo kun je een afwisselende collectie van deze plantensoort neerzetten.

#4 Graslelie

De vrolijke sprietjes van de Graslelie maken de badkamer een stuk gezelliger. Het is wel belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt, maar het exemplaar is verder zelfonderhoudend en heeft dus weinig verzorging nodig. Een leuk bijkomstig voordeel is dat je de Graslelie zowel kunt neerzetten als kunt ophangen.

#5 Drakenplant

De Drakenplant – ook wel de Dracaena genoemd – heeft weinig onderhoud en licht nodig. Dus deze plant kun je prima in een badkamer neerzetten! De drakenplant heb je in verschillende vormen en maten en je kunt dus zowel kleinere als grotere varianten in een badkamer neerzetten. Een mooie grote drakenplant die in een pot staan, kan een badkamer in een handomdraai een compleet andere look geven!

#6 Lepelplant

De glanzende bladeren van een lepelplant geven de badkamer de natuurlijke uitstraling waar je naar op zoek bent. De mooie witte bloemen hebben een speciale vorm. Vandaar ook de naam Lepelplant terwijl de plant officieel de Spathiphyllum heet. De plant heeft wel wat onderhoud nodig, want het exemplaar staat het liefste in het donker en de grond moet altijd vochtig zijn.

#7 Kentia Palm

De Kentia Palm is een mooie grote plant die zowel als huiskamerplant en als badkamerplant uitstekend tot zijn recht komt. Het is wel een plant die aandacht nodig heeft. Je moet de plant kleine beetjes water geven en ervoor zorgen dat de grond altijd vochtig is. Zeker in het begin is het zoeken naar de balans. De plant kan wel prima tegen zonlicht en het donker, maar pas op dat je de plant niet opeens van een donkere naar een lichte omgeving verplaatst. Je moet de plant dan echt even aan een andere omgeving laten wennen.

#8 Orchidee

De Orchidee is natuurlijk een prachtige plant, maar niet de makkelijkste om te onderhouden. Orchideeën hebben zonlicht nodig en in de regel speciale voeding. Je moet de plant goed onderhouden en dorre bloemen en takken verwijderen om de Orchidee weer tot bloei te laten komen. De plant kan wel goed tegen een hoge luchtvochtigheid en is vanwege het uiterlijk echt een kleurrijke verrijking van een badkamer.

#9 Monstera

De Monstera heeft weinig onderhoud nodig. Feitelijk zet je de plant neer en dat is het wel. De plant kan zichzelf prima onderhouden en kan zowel tegen zonlicht als de duisternis. Je hoeft de plant ook weinig tot geen water te geven, maar controleer de bodem wel regelmatig. Schrik overigens niet van de gaten die in de bladeren zitten, want daar staat de Monstera – die ook wel de gatenplant wordt genoemd – om bekend.

#10 Aspidistra

De Aspidistra – ook wel de Kwartjesplant genoemd – is een hele makkelijke plant die het liefste in de schaduw staat. De lange donkergroene bladeren maken het een stuk gezelliger in de badkamer terwijl de Aspidistra ook vrij compact is. Dus het is ook de perfecte plant voor in een badkamer als je slechts beperkt de ruimte hebt.

Veelgestelde vragen over badkamerplanten

Wij krijgen regelmatig vragen over badkamerplanten. Hier geven wij antwoord op de veelgestelde vragen die wij regelmatig krijgen.

Welke plant voor in een badkamer zonder raam?

Enorm veel planten hebben natuurlijk licht nodig om te kunnen groeien en om gezond te blijven en in badkamers met ramen heb je voldoende mogelijkheden om voor natuurlijk licht (zonlicht) te zorgen. Maar wat als je een badkamer zonder raam hebt? Dan moet je plant dus tegen een donkere omgeving bestendig zijn. De Lepelplant en Aloë Vera en zijn planten die evenals de Varen weinig tot geen licht nodig hebben terwijl de Orchidee dat juist wel heeft. De Orchidee is misschien en voor veel mensen de mooiste van de drie planten, maar wel de variant die ook de meeste verzorging nodig heeft. En dus ook veel zonlicht. Deze plant kun je dus beter niet kopen als je een badkamer zonder raam hebt.

Welke plant in een donkere badkamer?

Er zit een groot verschil in een badkamer zonder natuurlijk licht en een donkere badkamer. Een donkere badkamer is overwegend donker, omdat het licht uitgeschakeld is en wanneer er geen natuurlijk licht naar binnen kan komen. Dan heb je dus planten nodig die goed bevriend zijn met de duisternis. De Graslelie en de Varen zijn planten die heel goed in het donker geplaatst kunnen worden. Dat geldt ook voor Aloë Vera en de Lepelplant. Deze planten kun je dus prima in een donkere badkamer plaatsen. Wil je een plant die de minste verzorging nodig heeft? Dan is de Sanseveria ook een goede optie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *