Hier moet je rekening mee houden als je een ouder huis koopt

Hier moet je rekening mee houden als je een ouder huis koopt

Heb je een leuk ouder huis op de kop kunnen tikken? Of overweeg je een ouder huis aan te schaffen. Wat leuk! Een ouder huis is uniek en heeft een eigen karakter. Helaas heeft het ook nadelen. Zo moet je namelijk vaak veel dingen opknappen. In dit artikel lees je waar je allemaal rekening mee moet houden als je een ouder huis wilt kopen.

Laat het taxeren

Net als voor een nieuw huis is het belangrijk dat je het huis goed laat controleren. Dit doe je door het te laten taxeren. Kies het liefst voor een uitgebreide taxatie. Je bent verplicht om een woning te laten taxeren als je een hypotheek afsluit en wijzigt. Bij sommige huizen is een goedkope Calsaca desktop taxatie of gratis WOZ-taxatie voldoende. Als je een ouder huis koopt is het slimmer om een uitgebreide taxatie te laten doen. Dit kost meer geld, maar hierdoor heb je wel meer inzicht in de waarde van je woning en de gebreken. Bij een duurdere taxatie wordt de taxatie op locatie gedaan. Bij de goedkopere taxaties -zoals de Calsaca desktop taxatie- wordt de taxatie niet op locatie gedaan en krijg je de uitslag al binnen een paar uur. Bij de uitgebreide taxatie worden alle kenmerken van de woning meegenomen in het rapport. Hierdoor duurt het ook wat langer voordat je het rapport van de taxatie ontvangt. Dit duurt meestal een week. Let wel op bij de keuze van taxateur. Je mag bijvoorbeeld niet een taxateur kiezen die tevens de makelaar van de verkoper of jouw aankoopmakelaar is. 

Vervangen van apparaten

In een ouder huis is de kans groot dat je veel apparaten moet vervangen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan nieuwe boiler. Sommige oude huizen hebben nog geen elektrische boiler. Soms is het ook nodig om leidingen en elektra te vervangen. Houd hier rekening mee in je budget. Zo voorkom je dat je geld te snel opraakt en de helft van je huis niet werkt! Kijk ook welke apparaten je kunt vervangen door meer duurzame apparaten. Veel apparaten in oudere huizen zijn namelijk niet duurzaam. Door dit te vervangen door duurzamere alternatieven kun je flink besparen op je gas- en elektriciteitsrekening.

De erfpacht

Bij sommige oudere huizen moet je erfpacht betalen. Wat is erfpacht eigenlijk? Dit staat voor het recht om een stuk grond en de woning daarop te gebruiken. Een huis met erfpacht kan goedkoper zijn. De woning blijft wel eigendom van de erfverpachter. De erfpachter kan bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, een woningcorporatie of de gemeente zijn. Soms is het mogelijk om uiteindelijk zelf de erfverpachter te worden. 

Ga daarnaast alle dingen na die je ook bij een nieuw huis zou doen. Bekijk bijvoorbeeld hoe de buurt is en wat de parkeermogelijkheden zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *