Ben jij je huis aan het verbouwen? Of maak je houten kistjes? Wil jij het zitvlak eigenhandig vervangen van een stoel? Dan is een pneumatische tacker de oplossing, want het zijn veelzijdige machines die je voor diverse toepassingen kunt gebruiken.
Denk niet alleen dat de tacker als een specifiek gereedschap is voor het bevestigen van materialen. Overweeg hoe je deze pneumatische tacker ook voor andere klussen kunt gebruiken, zoals het decoreren van objecten, het maken van meubels of het creëren van kunstprojecten.
Tacker op lucht – Wat zijn de voordelen?
Ben je nu een professional, doe-het-zelver of een hobbyist, met de lucht tacker kan je eenvoudig en snel werken. Omdat de machine op perslucht werkt, kan je op plaatsen werken waar geen stroom aanwezig is, ideaal op bijvoorbeeld de bouwplaats.
Omdat de lucht tacker zelf geen ingebouwde motor heeft, zijn de machines compacter gebouwd en lichter in gewicht, waardoor je comfortabeler aan je klussen werkt. Daarbij kan je ook nauwkeuriger te werk gaan, omdat je de luchtdruk kunt aanpassen. Zo voorkom je dat je doorschiet in het materiaal. Tackers zijn snel en efficiënt. Ze kunnen snel opeenvolgende bevestigingen maken, waardoor je projecten in minder tijd kan voltooien.
Zoals al eerder is aangeven is een pneumatische tacker multi toepasbaar voor diverse doeleinden. Het is niet een machine die je maar één keer gebruikt voor een bepaalde klus, maar voor een breed scala kunt gebruiken om het materiaal vast te zetten.
Lucht tackers – Waar moet ik op letten bij de aankoop?
Er zijn een aantal belangrijke punten waar je goed om moet denken bij aankoop van een pneumatische tacker:
- Toepassing: In plaats van alleen te denken aan wat je wilt nieten, denk na over wat je wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld dun materiaal nieten of dikke houten planken vastzetten? Kies een tacker die geschikt is voor de specifieke toepassing.
- Compressor: De compressor moet ook geschikt zijn om de machine aan te drijven, denk hierbij aan verbruik, vermogen, grootte van het drukvat en de druk die de lucht tacker zelf nodig heeft om te werken.
- Type pneumatische tacker: Dit hangt af van waarvoor je de tacker wilt gebruiken, maar er zijn diverse soorten tackers verkrijgbaar. Hier gaan we nog dieper op in.
- Nieten, (mini)brads of stripnagels: Sterk afhankelijk van het type werkzaamheid en welke tacker je wilt. Je moet dus goed erom denken dat je niet de verkeerde koopt, want anders past het niet in de machine of het is niet geschikt voor de activiteit.
Welke soorten pneumatische tackers zijn er?
Er zijn diverse soorten machines verkrijgbaar, maar je kunt ze onderverdelen in nietmachines, spijkerpistolen en combi tackers. Het verschil zit hem in waarvoor je de pneumatische tacker wilt gebruiken en welke nieten, minibrads, brads of nieten in de machine passen. Je moet niet alleen denken aan de soort, maar ook aan de breedte, lengte en type.
Pneumatische nietmachine – alleen geschikt voor nieten
De naam zegt het al, deze machine is alleen geschikt om nieten in het materiaal te schieten. Dit kan bijvoorbeeld Type 80 of Type 90 nieten zijn, afhankelijk van de machine.
Pneumatisch spijkerpistool – alleen geschikt voor (mini)brads of stripnagels
Met het spijkerpistool kan je, afhankelijk van het type machine, alleen (mini)brads of stripnagels in materiaal schieten.
Pneumatisch combi tacker – geschikt voor nieten en (mini)brads
In deze machine passen nieten, minibrads of brads, wel afhankelijk van de activiteit en de machine. In sommige machines passen nieten, minibrads en brads, terwijl in andere juist alleen nieten en brads of nieten en minibrads passen.
Is een tacker op lucht moeilijk in onderhoud?
Het onderhoud van de pneumatische tacker is eenvoudig. Je moet er goed omdenken dat je de luchtinlaat goed schoonhoudt en bij elk gebruik een beetje gereedschapsolie in de machine doet (beste is twee theelepels elke keer voor een goede smering). Wanneer de machine is verbonden met een persluchtinstallatie met olienevelaar, dan wordt deze automatisch al gesmeerd. Door smering heeft de pneumatische tacker een langere levensduur.