Inductiekookplaten zijn tegenwoordig niet weg te denken in een moderne keuken. Deze kookplaten zijn makkelijk in gebruik, goed schoon te maken en goedkoper in gebruik dan een gasfornuis. Helaas komt het glazen oppervlak ook met nadelen, zoals de krasjes die ontstaan. In dit artikel tippen we je de beste inductie beschermer, waarmee je de levensduur van je inductiekookplaat verlengt. Ook bespreken we andere voordelen van inductie matjes.

Wat is een inductie beschermer?

Inductie beschermers zijn (vaak ronde) matjes in verschillende formaten gemaakt van siliconen. Deze plaats je op je inductiekookplaat, waardoor je krasjes kunt voorkomen. Bovendien zijn inductiematten anti-slip, waardoor je inductie fluitketel of pannen niet uitglijden of verschuiven tijdens het roeren.

Inductie beschermers zijn door het siliconen materiaal die minimaal bestand zijn tegen temperaturen tot 200 graden Celsius! Je hoeft dus zeker niet bang zijn dat zo een matje bijvoorbeeld smelt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken.

Daarnaast zijn de inductie beschermers veelal altijd zwart, waardoor ze helemaal niet opvallen op je kookplaat.

Ben je klaar met gebruik? De inductiematten zijn zeer gemakkelijk te reinigen. Je kunt ze namelijk afnemen met een nat doekje of in de vaatwasser gooien.

5 beste inductie beschermers van 2023

In 2023 hebben we uitvoerig getest en hebben we de 4 beste inductie beschermers geselecteerd die op de markt verkrijgbaar zijn. Al deze inductiebeschermers zijn getest op kwaliteit, duurzaamheid en prestaties en zijn gegarandeerd om uw kookervaring te verbeteren.

De beste inductiekookplaat beschermer

1. Myrr inductie beschermer set

De Myrr inductie beschermer set biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere inductie beschermer sets op de markt. Ten eerste zijn de matjes van de Myrr set hittebestendig tot 240 graden Celsius. Hierdoor zijn ze geschikt voor alle soorten pannen en kookgerei. Ten tweede zijn de matjes vaatwasbestendig, waardoor ze na gebruik gemakkelijk schoon te maken zijn. Ten derde zijn de matjes verkrijgbaar in zowel ronde als vierkante vorm, waardoor ze geschikt zijn voor alle soorten inductie kookplaten.

De Myrr inductie beschermer set is gemaakt van duurzame materialen en is bestand tegen hoge temperaturen. Daarnaast zijn de matjes vaatwasbestendig en verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Hierdoor is de set geschikt voor alle soorten pannen en kookgerei en blijft je inductie kookplaat langer mooi.

Pluspunten

 • Hittebestendig tot 240 graden Celcius
 • Blijven langer
 • Vaatwasbestendig
 • Handige anti-slip laag
 • BPA-vrij

2. The Original Induction Mate

De Induction Mate van The Original waren de eerste inductiematjes op de markt en zijn uitsluitend bij Blokker te koop. Deze hoogwaardige siliconen inductie beschermers zijn verkrijgbaar in de volgende drie maten: 14 cm, 20 cm en 26 cm, zodat je voor elke pit een geschikte mat hebt. Twijfel niet over de kwaliteit. Dit zijn echt de beste matjes voor je geld.

Een nadeel zou kunnen zijn dat deze matjes alleen per set van drie verkocht worden, echter komt het in de meeste huishoudens toch niet voor dat er 4 pannen tegelijk worden gebruikt. Daarnaast hebben de matjes een structuur met ‘gaatjes’, waardoor dit iets moeilijker is schoon te maken. Dit geeft echter wel de benodigde grip tijdens het roeren in je pan!

Pluspunten

 • Prijs-kwaliteitverhouding uitstekend
 • Ook los verkrijgbaar
 • Mooi design

Minpunten

 • Niet volledig egaal oppervlak waardoor kruimels in de openingen kunnen blijven zitten
 • Set per 3, terwijl je er vaak 4 nodig hebt
 • Maximum temperatuur tot 200 graden Celsius

3. Combekk Inductie matjes

Deze inductiekookplaat matjes van Combekk zijn qua prijs vergelijkbaar met die van Induction Mate. Handig aan dit design is dat er minder vuil en stof in de matjes kan blijven haken, doordat dit design vrijwel egaal is.

Deze matjes zijn daarnaast ook iets groter dan die van Induction Mate met maten van 18 cm, 24 cm en 28 cm.

Een nadeel zou kunnen zijn dat deze matjes alleen per set van drie verkocht worden, echter komt het in de meeste huishoudens toch niet voor dat er 4 pannen tegelijk worden gebruikt.

Pluspunten

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Minpunten

 • Maximum temperatuur tot 200 graden Celsius
 • Set per 3 en losse matjes zijn niet verkrijgbaar

4. MoreCore Inductiekookplaat bescherming

Een ander uitstekend alternatief voor de inductie matjes, is van het merk MoreCore. Deze matjes worden verkocht in setjes van vijf, waarvan vier ronde en één rechthoekige!

Daarnaast zijn deze matjes makkelijker schoon te maken dan die van Induction Mate door het vlakke design.

Pluspunten

 • Set van 5, inclusief een rechthoekige mat
 • Temperatuur tot 240 graden Celsius

Minpunten

 • Vier ronde matten in hetzelfde formaat

5. Dykemann inductie beschermingsmatten

De volgende inductie beschermingsmatjes die we aanraden zijn van Dykemann. Deze matjes komen in een set van 4 en hebben een uitgesproken design. De stukprijs van de matjes in deze set is het goedkoopst van alle eerder aangeraden alternatieven, maar ze leveren zeker niet in op kwaliteit.

Pluspunten

 • Goedkoop
 • Temperatuur tot 240 graden Celsius

Minpunten

 • Design

Ben je van plan om een inductie beschermer te kopen? Met deze set zit je dan zeker goed.

Veelgestelde vragen over inductiematten

Wat zijn inductiekookplaat beschermers?

Een inductiekookplaat beschermer is een ronde of rechthoekige mat van siliconen, waar je je pannen opzet tijdens het koken. Hierdoor blijft je inductiekookplaat beschermt tegen krassen, verschuiven je pannen niet en wordt je kookplaat niet vettig.

Kun je inductie beschermers in de vaatwasser stoppen?

Ja, alle inductiekookplaat beschermers kun je eenvoudig in de vaatwasser meewassen. Dit is wel zo makkelijk aangezien je inductie beschermer alle vetspetters opvangt tijdens het koken.

Kan je frituren met een inductie beschermer?

Nee, dat zouden we je niet aanraden. De meeste inductiekookplaat beschermers kunnen tussen 200 en 240 graden Celsius aan. Zodra je de booster functie van je kookplaat gebruikt, of als je gaat frituren kunnen deze temperaturen overschreden worden.

Het eerste tekenen van een te warmte kookplaat voor je siliconen inductiebeschermer is als je merkt dat de beschermer gaat opkrullen aan de zijkanten. Vanaf dat moment ben je gewaarschuwd dat je kookplaat wellicht warmer is dan 200 graden Celsius.


Tip: Op zoek naar budget tips voor een keuken make-over? Lees dan dit artikel!

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *