Kalkaanslag verwijderen; hoe kom je er vanaf?

De grootste vijand voor veel mensen tijdens het schoonmaken: kalkaanslag in huis of in apparaten. Het is vaak even een klusje om het weg te krijgen en echt weer goed schoon te krijgen. Er zijn hier veel verschillende trucjes en kalkreinigers voor te vinden. Maar hoe ontstaat kalkaanslag en wat kun je er tegen doen? 

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Kalkaanslag wordt veroorzaakt wanneer calcium en magnesium dat in het kraanwater zit, zich afzetten op de wanden en kranen in bijvoorbeeld de badkamer. Calcium en magnesium zitten van nature in het water en is over het algemeen geen probleem.  Het kan per gebied verschillen hoeveel kalkdeeltjes er in het water zitten. Ook als het zogenoemd zacht water is, kan er nog kalkaanslag ontstaan doordat het door de leidingen stroomt. Door een natuurlijk proces komt kalk in het water. Dit kan zorgen voor een witte aanslag, die soms lastig te verwijderen is. 

Waar kan kalk ontstaan?

Kalk kan overal waar je water gebruikt ontstaan. De meest voorkomende plaatsen zijn de badkamer, op bijvoorbeeld de wanden en de kranen, maar ook in bijvoorbeeld een waterkoker of koffiezetapparaat zal het veel voorkomen. Wanneer je dit niet regelmatig bijhoudt en schoonmaakt, zal de kalkaanslag erg extreem worden. Het schoonmaken kost je dan ook een stuk meer tijd. Het oppervlak zal ruw zijn en er dof uitzien en soms zelfs verkleuren. Verder is het gelukkig redelijk onschuldig. Om het makkelijk schoon te kunnen houden is het belangrijkste dat je het regelmatig bijhoudt.

Kalkaanslag verwijderen

Het verwijderen van kalkaanslag is niet zo moeilijk als het lijkt. Met een kalkreiniger is het in de badkamer al makkelijk te tackelen. Met een kalkreiniger spray je makkelijk het oppervlak in en laat je het even inwerken. Hierna is het makkelijk om met een schuursponsje het kalk weg te poetsen. Dit is verder ook toe te passen op kalkaanslag in de wasbak of het toilet.  Voor kalkaanslag in apparaten zoals de waterkoker of koffiezetapparaat heb je aparte kalkreinigers. Voor deze apparaten is het ook belangrijk voor de werking om ze regelmatig te ontkalken. Ook een apparaat zoals de wasmachine zal regelmatig ontkalkt moeten worden voor de beste werking. Hier zijn speciale reinigers voor die specifiek voor apparaten zijn. Ook zijn er verschillende trucjes zoals ontkalken met natuurazijn. Dit kan zeer effectief zijn voor lichte kalkaanslag. Door het regelmatig te doen zal het ook niet zoveel werk zijn om bij te houden en alle kalkaanslag in huis weg te krijgen en te houden.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *