RAL 9010 of RAL 9016? De Beste Witte Muurkleuren in Huis!

Iedere Home Lover zal wellicht al met de volgende vragen geconfronteerd zijn: Welke kleur wit neem je voor in huis? Wat is het verschil tussen RAL 9010 en RAL 9016? Waarom hebben sommige potten verf geen RAL kleurencode? Of je nou net je huis een frisse look wilt geven, verhuist bent, of een nieuwbouwwoning aan het inrichten bent, in dit artikel geven we alle antwoorden op al je vragen over wittinten.

Wat zijn RAL kleuren?

De eerste en belangrijkste opheldering gaat over RAL kleurcodes. Dit zijn kleurcodes die gedefinieerd staan in het RAL kleurensysteem. Omdat deze kleuren geregistreerd staan weet je precies wat je van een kleur kan verwachten. Het voordeel van het kiezen van een RAL kleur is dat onder andere deuren, kozijnen, stopcontacten en bijvoorbeeld ventilatieroosters in dezelfde kleur geleverd kunnen worden.

Deze kleurcodes beginnen logischerwijs altijd met RAL, gevolgd door een code van vier nummers. Bijvoorbeeld de kleur RAL 9010 (gebroken wit). Het eerste nummer van de RAL kleur geeft altijd de tint aan. De kleuren die met een 9 beginnen zijn de witte en zwarte tinten.

RAL 9010, RAL 9016, of wit?

Dat je door de verschillende wittinten niet meer zo goed weet wat je moet kiezen is logisch. Tijden veranderen, en trends veranderen net zo snel mee. Zo is de RAL 9001 populariteit aan het verliezen, is RAL 9010 nog steeds de absolute koning in de wittinten, en zijn RAL 9016 en RAL 9003 steeds populairder aan het worden in moderne interieurs.

De populairse RAL wittinten

De populairste witte RAL kleuren

RAL 9001

RAL 9001, die officieel crèmewit heet is een wittint met een roodoranje ondertoon. Deze kleur met een zachte uitstraling kan veel warmte en knusheid bieden in je interieur. Toch is deze kleur populariteit ten opzichte van RAL 9010 en RAL 9016 aan het verliezen binnenshuis.

Ga je voor een erg landelijke, warme of vintage interieur? Dan kan de RAL 9001 toch een goede optie blijken. Daarnaast is RAL 9001 ook een populaire kleur voor kozijnen.

RAL 9003

De RAL 9003 is een wittint die bijna spierwit te noemen is en is steeds vaker in nieuwbouwwoningen te vinden. Samen met RAL 9016 zijn dit de opkomde wittinten van dit moment. Vergeleken met RAL 9016 heeft de RAL 9003 een wat grijzere ondertoon, wat het een wat koelere kleur maakt.

RAL 9010

De kleur RAL 9010 met de offiële naam zuiverwit is de meest populaire wittint van het moment. Toch is deze wittint niet ‘volledig’ wit. Zou je een kleurstaal van de RAL 9010 bijvoorbeeld naast die van de RAL 9016 houden, dan kan de RAL 9010 crème-kleurig uitvallen.

Het is gebruikelijk dat je de RAL 9010 tegenkomt op de muur, op de kozijnen, deuren en stopcontacten. Echter komt het niet vaak voor dat de RAL 9010 op het plafond toegepast wordt. Voor het plafond gebruikt men meestal een ‘spierwitte’ witte muurkleur, zoals RAL 9016.

RAL 9016

De RAL 9016 is een hele neutrale wittint, zonder enkele gele ondertonen. Deze kleur is enorm veel populariteit aan het winnen op dit moment en vaker te zien in moderne interieurs. Door de neutrale kleur is de RAL 9016 uitermate makkelijk te combineren en je komt deze kleur steeds vaker tegen in voorgemengd verf en in de bouwmarkt!

RAL 9010 of RAL 9016?

De keuze tussen RAL 9010 en RAL 9016 is een steeds vaker voorkomend dilemma. Het is echter ook de vraag waar je de kleur wilt gaan toepassen. Zoek je een kleur voor het plafond? Dan zouden wij de RAL 9016 of een andere spierwitte RAL kleur aanraden.

Ben je op zoek naar een witte RAL kleur voor een warme, landelijke wooninrichting dan is het aan te raden om voor deuren, kozijnen en muren de RAL 9010 te kiezen. Toch op zoek naar een iets modernere neutrale witte kleur? Kies dan toch echt voor de RAL 9016.

Stralend Wit van Flexa of Histor Monodek Wit?

Naast de RAL wittinten heeft vrijwel elk verfmerk ook zijn eigen kleur wit die goed toepasbaar is in je huis. Deze wittinten zijn vaak ook kleuren zonder enige gele ondertonen en zijn daarom goed te combineren in een strak en modern interieur. Twee goede voorbeelden van merkeigen witte muurkleuren zijn Powerdek Stralend Wit van Flexa en Histor Monodek Wit.

Omdat deze kleuren merk specifiek zijn kunnen we geen exact antwoord geven op bijvoorbeeld de volgende vragen; Welke RAL kleur is Flexa Stralend Wit?; Wat is het verschil tussen Stralend Wit en RAL 9010? Wel kunnen we met zekerheid zeggen dat de Stralend Wit van Flexa en de Histor Monodek Wit in de buurt komen van RAL 9016 en/of RAL 9003, dus zonder gele ondertonen. Twijfel in ieder geval niet aan de kwaliteit, want we raden ze beide ten zeerste aan!

Tip: Heb je moeite met het kiezen van de juiste kleur wit. Lees hier over het versimpelen van die keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *