vensterbank decoratie

De decoratie op je vensterbank kan gezien worden als het visitekaartje van je huis. Als je binnen staat, kan vensterbank decoratie ervoor zorgen dat de stijl van je interieur nog beter naar voren komt. Als je buiten langsloopt, is de decoratie op je vensterbank vaak het enige wat de voorbijganger ziet. Stijlvolle vensterbank decoratie is daarom een redelijk eenvoudige manier om een heel andere indruk van je huis te geven. Maar waar moet je beginnen? En wat springt er goed uit op een bepaald type vensterbank? Lees hieronder meer over de verschillende vensterbank types en bijbehorende vensterbank decoraties, en houd de lijst met tips bij de hand om het hele jaar door te kunnen schitteren met je vensterbank decoratie. 

Wat staat goed op mijn type vensterbank?

Als je op het internet op zoek gaat naar vensterbank decoratie, krijg je ongetwijfeld de meest prachtige voorbeelden te zien. Nu is het echter zo dat niet iedere vensterbank hetzelfde is, en dat de hoeveelheid aan licht via je ramen ook een belangrijke overweging is in het kiezen van de juiste vensterbank decoratie. Bekijk hieronder wat goed past bij de meest voorkomende types vensterbanken. 

Grote, brede vensterbank

Als je een grote en brede vensterbank hebt, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Het enige wat je hier liever wilt voorkomen, is het plaatsen van (te) kleine decoraties. Bij een grote en brede vensterbank is het aantrekkelijk om één groot aandachtspunt te hebben in plaats van kleine accessoires.

Ornament

Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een ornament. Een ornament van aanzienlijke grootte vormt een echte eye-catcher op je vensterbank, zowel van binnen als buiten gezien. 

Sierkussens

Maak een fijn zithoekje met sierkussens. Plaats een zacht dekentje met daaromheen wat stijlvolle sierkussens zodat je een heerlijk knus plekje creëert. Zo kun je lekker met een kopje koffie kijken naar voorbijgaande mensen op straat. En in de winter doe je er een stijlvol warmtekussen bij waardoor je er heerlijk warm bij zit!

Planten

Plaats een mooi assortiment aan planten. Ben je geen fan van een groot ornament, dan kun je ook van je vensterbank een groen, natuurlijk plekje maken. Bij een groot en breed oppervlak is het goed om een diversiteit aan groottes te plaatsen. Enkel grote planten blokkeren licht, en enkel kleine planten zorgen ervoor dat de planten niet goed tot hun recht komen.

Smalle, korte vensterbank 

Bij een smalle en korte vensterbank moet je creatief zijn, en extra goed letten op bepaalde afmetingen. Ook bij smalle en korte vensterbanken kan het mooi zijn om grote decoraties te plaatsen, maar hou goed rekening met voornamelijk de breedte van het decoratiestuk. Als je bijvoorbeeld ornamenten mooi vindt staan, dan mogen ze best de hoogte in, maar is het verstandig om een slank ornament te kiezen. Dit staat niet alleen een stuk netter, maar zorgt er ook voor dat mensen niet tegen je decoratie aan lopen.  

Kaarsen

Plaats kaarsen in verschillende groottes op je vensterbank. Kaarsen nemen vaak weinig ruimte in, en zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en maten. Zo kun je eenvoudig een plekje creëren dat precies bij jouw stijl past. Voor extra veiligheid kun je er ook voor kiezen om een stijlvolle kandelaar voor je kaarsen te plaatsen.

kleine plantjes

Bij dit type vensterbank passen kleine plantjes erg goed. Als je vensterbank echter smal en kort is, kun je beter ervoor kiezen om één of maximaal twee kleine plantjes te plaatsen. Hoe meer kleine plantjes je plaatst op je kleine vensterbank, hoe minder ze individueel tot hun recht komen. Je kunt bijvoorbeeld ook een mooi boeket neerzetten en deze regelmatig vervangen door een nieuw, kleurrijk boeket. De vaas die je hierbij kiest kan dan ook functioneren als een echte eye-catcher.

Vensterbank met veel lichtinval

Vensterbank met veel lichtinval

Bij een vensterbank met veel lichtinval kun je er wederom voor kiezen om één groot decoratiestuk te plaatsen, bijvoorbeeld een ornament of een grote plant, zodat dit echt tot zijn recht komt. Een fijne bijkomstigheid is dat je daardoor er ook voor zorgt dat niet iedereen zomaar naar binnen kan kijken, maar dat je nog een beetje beschutting hebt op een stijlvolle manier. Wil je liever wat ruimte overlaten op je vensterbank zelf? Dan kun je ook gaan voor hangplanten. Zo belicht je je huis op een andere, unieke manier.

Vensterbank met weinig lichtinval

Vensterbank met weinig lichtinval
Vensterbank met weinig lichtinval

Als je maar weinig lichtinval hebt, is het verstandig om niet te hoge decoratiestukken neer te zetten. Daarnaast zullen hangplanten ook niet bevorderlijk zijn voor de lichtinval. Als je vensterbank wel breed is, kun je er een heerlijk zitplekje van maken. Deze decoratiestukken zijn laag, en geven toch een knusse uitstraling. Je kunt ook gaan voor lage plantjes, kaarsen (zonder standaard) en fotolijstjes. Hou je van een knus en vol huis? Dan kun je ook mixen met alles wat laag is en er één geheel van maken. 

Extra tips voor je vensterbank decoratie

Heb je bepaalde vensterbank decoratie op het oog? Check dan nog snel even deze tips voordat je het aanschaft. 

  • Let op de stijl en structuur van de rest van je huis. Als je in een stijlvol oud huis woont met houten pilaren en een prachtig plafond, dan kan een te strak ornament wellicht niet goed uitpakken. Andersom kan de stijl van een industrieel huis juist achteruit gaan als er teveel kleine dingetjes van verschillende stijlen geplaatst zijn op de vensterbank. Let daarom goed op de huidige stijl van je huis en baseer daarop de stijl van de decoratie die je graag wilt aanschaffen. 
  • Ga met de seizoenen mee. Het is zonde om ieder seizoen nieuwe decoratie aan te schaffen. Er zijn echter wel kleine aanpassingen die je kunt doen waardoor je decoratie past bij het seizoen, en je je huis weer een nieuwe, frisse indruk geeft. Bij bloemen en planten kun je eenvoudig een seizoensgebonden bos bloemen of plant plaatsen tussen je huidige bloemen en planten. Bij kaarsen op je vensterbank kun je de kaarsen vervangen die qua kleur bij het seizoen passen. Heb je grote ornamenten die je niet zomaar kunt aanpassen? Voeg dan iets kleins en subtiels toe aan je decoratie, zoals decoratie herfstbladeren in de herfst of twee kleurrijke, subtiele bloemen in de zomer. 
  • Stijl de plank van de vensterbank. Er is uiteraard veel wat je kan plaatsen op de vensterbank, maar je kunt ook de plank zelf aanpassen aan je stijl. Je ziet bijvoorbeeld tegenwoordig veel vaker dat er een houten plank op maat wordt bevestigd op de vensterbank. Vooral als je gek bent van planten, dan kan dit een hele mooie toevoeging zijn. Als je een strakke inrichting hebt, dan kun je ook je vensterbank bestickeren met bijvoorbeeld een natuursteen bedrukking. Dit ziet er heel strak uit en bespaart je de kosten op een volledig nieuwe vensterbank.
  • Let op je huisdieren. Vensterbank decoratie moet mooi zijn, maar ook functioneel en veilig. Vooral bij huisdieren die nog wel eens druk kunnen zijn of graag aan alles ruiken of knabbelen, is het belangrijk om de veiligheid van het decoratiestuk te overwegen. Steek bijvoorbeeld de kaarsen niet aan, maar plaats ze enkel als decoratiestuk. Check bij het kopen van planten of ze niet giftig zijn voor je huisdier. Wil je je huisdieren zelfs graag extra verwennen? Dan kun je ook op de vensterbank een extra chill plekje creëren.

Nu je weet welk type vensterbank je hebt en welke decoratie daar goed bij past, kun je eindelijk gericht op zoek naar de mooiste decoratiestukken en is je huis in een handomdraai weer een stukje meer je thuis. Op zoek naar meer woontips? Bekijk dan ook deze blogs!

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *