wasmachine schoonmaken 6 tips

Een duur apparaat als een wasmachine moet zijn werk wel goed blijven doen. Net als elk huishoudelijk instrument ontkomt ook een wasmachine niet aan een geregelde schoonmaakbeurt. Dat is overigens minder werk dan je denkt. Maar doe je het niet, dan gaat je wasmachine stinken en zelfs overgaan tot een slechter wasresultaat. In dit artikel krijg je dan ook 6 handige tips waarmee je je wasmachine weer superschoon kunt inzetten voor al je wasjes. Vooraf echter twee zaken die helpen om je wasmachine wasbeurt na wasbeurt zo schoon mogelijk te houden. Was zo nu en dan op hoge temperatuur, bijvoorbeeld als je beddengoed in de wastrommel drukt. Zo nu en dan heet wassen zorgt ervoor dat restjes oud wasmiddel in de trommel alsnog helemaal oplossen. Wees ook bescheiden met de hoeveelheid wasmiddel. Veel wasmiddel en lage temperaturen doen de wasmachine geen goed.

1 Wasmiddel

Een van de belangrijkste viezigheden in een wasmachine is welzeker vetluis. Vetluis is een verzameling haren, lichaamsvetten en huidschilfers. Die klonteren samen met het wasmiddel en kunnen een vieze geur hebben. Je ontdekt vetluis vaak als een soort grijzige aanslag. Het lijkt erop dat je door vloeibaar wasmiddel te gebruiken, meer vetluis krijgt. Dat zou komen door de weekmakers die in vloeibaar wasmiddel zitten. De eerste tip om de wasmachine schoon te maken is dan ook van het type ‘voorkomen is beter dan genezen.’ Gebruik vooral wasmiddel in poedervorm.

Wat is vetluis?

Het zijn dus zoals hiervoor al werd gezegd géén beestjes. Het is een smerige smurrie die in de trommel blijft nadat je de was eruit hebt getrokken. Op de klonters van pluisjes, haren, huidvetten en zeepresten gedijen bacteriën en die geven de nare geur aan je wasmachine. Vetluis is aan een opmars bezig in de wasmachine. Waar de bacteriën vroeger de hoge temperaturen niet aan konden, overleven ze nu wel. Want we zijn met zijn allen steeds milieubewuster en minder heet gaan wassen. Met als gevolg dat het wasmiddel niet helemaal oplost. Vloeibaar wasmiddel werkt beter tegen vetluis dan poederwasmiddel. Doe je een witte was? Dan heb je met poederwasmiddel voorzien van bleekmiddel een goed wapen want de vetluisbacteriën hebben het niet zo op bleekmiddel.

De oplossing tegen vetluis!

2 Reinigen met soda

Je kunt je wasmachine reinigen met soda. Neem daarvoor een half kopje baking soda en doe de soda in de lege trommel. Daarna draai je een wasprogramma met hoge temperatuur, liefst 90 of 95 graden. Soda in combinatie met hitte doet al het vuil in de wasmachine oplossen. Je kunt ook schoonmaaksoda (kristalsoda) nemen. Dit is geen baking soda ofwel zuiveringszout. Zo bestrijd je vetluis en kalkaanslag nog veel beter dan met baking soda.

3 Reinigen met azijn

Als je je wasmachine schoonmaakt met azijn, ontkalk je de machine. Zet een programma van 60 graden op en laat de azijn haar werk doen. Kies wel goede azijn. Het schijnt dat gewone schoonmaakazijn de rubbers van je machine kan aantasten. Ga dus liever op safe spelen en pak er natuurazijn bij. Zo’n 200 milliliter is genoeg. Net als met soda, kun je het beste één tot tweemaal per maand een reiniging met azijn uitvoeren. Een keer per maand als je maar een paar wasjes per week draait; en twee keer als je bijna dagelijks de wasmachine aan hebt staan.

Wasmachine reinigen met azijn

4 Reinigen met vaatwastabletten

Vetluis kun je ook voorkomen door je wasmachine schoon te maken met vaatwastabletten; inderdaad, die van je vaatwasser. Je stopt twee vaatwastabletjes in het zeepbakje en start een wasprogramma van 90 of 95 graden. De tabletten zorgen er dan voor dat de wasmachine wordt gereinigd en vetluis even geen kans meer heeft. Als alternatief zijn er ook speciale machinereinigers zoals tabletten van Calgon. Met machinetabletten weet je dat je exact de juiste hoeveelheid reiniger gebruikt.

5 Rubbers van de wasmachine

Een schoonmaakpuntje dat niet altijd wordt meegenomen: de rubbers van de wasmachine. Die maakt de sluiting van de trommel perfect zodat er geen water uit kan ontsnappen. Eigenlijk zou je na elke was-sessie de ring even moeten droogwrijven om onaangename geurtjes te voorkomen. De rubbers zijn vlot schoon te maken met een paar propjes papier. Kijk niet gek op, als je zo ineens een kleine sok tevoorschijn tovert.

Rubbers van de wasmachine vervangen

Soms kom je in een situatie terecht waar je liever niet in wil komen. Het vervangen van de rubbers van de wasmachine. Dit kan een aardig rot klusje zijn, echter zijn er genoeg filmpjes op Youtube die je hierbij vakkundig helpen. Onderstaand filmpje legt duidelijk uit hoe rubbers van je wasmachine kan vervangen!

6 Deurtje open

Heb je een wasje gedraaid en hangt die te wapperen aan de lijn? Sluit dan niet het deurtje van de trommel maar laat die iets open. Op die manier krijgt de trommel de kans goed door te luchten en te drogen. En ga je oude geurtjes en condensvlekken tegen.

Heb je dit al gelezen: Helemaal zen in mijn eigen huisje

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *