Watt naar lumen omzetten

Vroeger kochten we vooral lampen in de bouwmarkt gebaseerd op het wattage van het peertje. Maar met de grootschalige introductie van LED lampen gaat dat tegenwoordig net iets anders, namelijk met het aantal lumen van een lamp. In dit artikel zet je eenvoudig het aantal watt om naar lumens!

Watt naar lumen calculator

In de calculator hieronder bereken je eenvoudig hoeveel lumen het geselecteerde type lichtbron gemiddeld produceert gegeven de wattage van de lamp.

Let op, dit zijn gemiddelde waarden maar zullen aardig overeenkomen met de meeste lampen die je tegen zult komen.

Wat is een lumen?

Een lumen is een maat voor de hoeveel zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Dus, meer lumen staat gelijk aan helderder licht. Tegenwoordig geven alle verlichtingsfabrikanten aan hoeveel lumen er wordt geproduceerd door elk van hun lampen en wordt lumen veelal gebruikt bij de keuze van een nieuwe lichtbron. Lees verder waarom!

Lumen vs. watt

Nog niet iedereen is gewend aan het gebruik van lumen bij de keuze van lampen in huis, maar het is wel de beste manier. Het wattage van een lamp is niet altijd veelzeggend als je nieuwe lampen koopt, het aantal lumen wel. Zo weet je altijd waar je aan toe bent in termen van lichtproductie en voorkom je dus dat je in het donker komt te zitten!

De hoeveelheid licht die een lichtbron produceert is dus sterk afhankelijk van het type, maar ook de producent. Dat wil zeggen de ene wattage lamp is de andere niet!

De volgende voorbeelden illustreren waarom het handiger is om je nieuwe lamp te kiezen op basis van lumens:

Voorbeeld 1: Een 7 watts LED lamp van Philips produceert vaak meer licht dan die van een goedkoper alternatief bijvoorbeeld van AliExpress of Action.

Voorbeeld 2: Een filament met melkglas coating zal minder lumen produceren dan doorzichtig filament met dezelfde wattage.

Voorbeeld 3: Gemiddeld gezien produceert een LED lamp 6 keer (!) meer lumens met 1 watt dan een gloeilamp.

Gloeilamp vervangen door LED?

Ben je van plan om een bestaande gloeilamp te vervangen voor een LED lamp? Gebruik dan deze calculator.

Cart

Your Cart is Empty

Back To Shop