Hoe werkt een bouwkundige keuring en wat zijn de kosten? 

Ben je van plan om jouw huis te gaan verkopen of wil je juist een huis gaan kopen en wil je zeker weten dat de woning bouwkundig goed in elkaar zit? Dan is het belangrijk dat je een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Ga jij jouw huis verkopen, dan is een bouwkundige keuring handig omdat het de waarde van je woning kan helpen bepalen. Wil jij graag weten hoe een bouwkundige keuring werkt en wat de kosten ervan zijn? Dat gaan we je in dit artikel vertellen!

Wat is een bouwkundige keuring? 

Een bouwtechnische keuring is een onafhankelijke, visuele keuring van een bestaande woning. Zo’n keuring geeft je in grote lijnen een idee van de bouwkundige staat van een huis en de eventuele kosten om de woning in een goede staat te krijgen. Dat is dus erg belangrijk als je bijvoorbeeld een opknaphuis wil gaan kopen. De bouwkundige keuring kosten hangen af van de oppervlakte van de woning. Daarnaast kun je de keuring door verschillende partijen uit laten voeren, bijvoorbeeld door een makelaar of door Vereniging Eigen Huis. Gemiddeld betaal je zo’n 150 tot 500 euro voor een bouwkundige keuring. 

Het verduurzamen van je woning 

Een bouwkundige keuring kan je ook meer inzicht geven in wat je kunt doen aan verduurzaming van een woning. Zo heb je meteen een goed idee van wat je allemaal kunt doen om het huis te verduurzamen of energie te besparen en wat de kosten hiervoor gaan zijn. Ga jij jouw woning verkopen, dan moet je een definitief energielabel aanvragen voor je huis. Een energielabel bepaalt mede wat de woning waard is en dus ook deels wat je ervoor kunt vragen. Het energielabel geeft aan hoe zuinig en duurzaam een woning is. Het is afhankelijk van dingen zoals de isolatiewaarde van de woning, of er duurzame maatregelen zijn genomen, zoals zonnepanelen of een hybride warmtepomp en of de woning houten kozijnen of kunststof kozijnen heeft en dubbel glas of enkel glas. Vandaag de dag is er zelfs nog speciaal glas met een extra isolatiewaarde. 

Ga jij jouw woning verkopen? 

Ben je van plan om jouw woning te gaan verkopen? Dan is het misschien de moeite waard om te checken of het nog mogelijk is om wat duurzaamheidsmaatregelen te nemen, zodat je het energielabel op kunt krikken. Dit kan in sommige gevallen al met kleine aanpassingen, zoals na isoleren of bijvoorbeeld glas vervangen door extra isolerend glas. Natuurlijk kun je ook grotere maatregelen nemen, zoals het leggen van zonnepanelen, maar dan is het de vraag of het de moeite en het geld waard is voor een huis dat je toch gaat verkopen. Een hoger energielabel zorgt voor een hogere waarde van je woning!

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *