Verduurzamen is het woord dat bij menig huiseigenaar regelmatig door het hoofd gaat. Sommigen zijn er zeer enthousiast mee bezig, anderen zien er als een berg tegenop. Want natuurlijk is het fijn als de energierekening omlaag gaat. Maar daarvoor moet er vaak wel fors worden geïnvesteerd. En lang niet iedereen heeft daar de middelen voor. Het goede nieuws is dat niet alles tegelijk hoeft. Je kunt de maatregelen uitsmeren over meerdere jaren. Daarnaast zijn er verschillende subsidiemogelijkheden, zowel voor huiseigenaren als voor ondernemers die hun bedrijfspand willen verduurzamen.

Isoleren loont

Isoleren loont zeker de moeite. Als een huis is voorzien van dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie dan scheelt dat toch echt fors op de energierekening. Voor al deze maatregelen is subsidie mogelijk. Naast dat je huis energiezuiniger wordt heb je ook minder last van tocht en vocht in huis. Daarmee verbeter je het wooncomfort. De investering verdien je in een aantal jaren terug door een lagere energierekening. Houd wel rekening met aangescherpte regels voor spouwmuurisolatie vanwege het beschermen van vleermuizen. Er wordt nagedacht over aanvullende regels omdat de kosten met deze nieuwe regels fors hoger uitvallen dan voorheen.

Je eigen stroom opwekken

Met zonnepanelen in Amersfoort kun je je eigen elektriciteit opwekken. Op vrijwel elk dak kunnen ze worden geplaatst. Het maakt bijvoorbeeld niet uit of je een huis met een plat dak of een schuin dak hebt. Ook de meeste dakbedekking is geschikt. De meeste huizen in Nederland hebben een pannendak of een bitumen dak. De panelen worden aangesloten op een omvormer die de zonnestroom kan omzetten naar energie waar je binnen je huishouden gebruik van kunt maken. Als er onvoldoende energie wordt opgewekt dan wordt automatisch stroom afgenomen van je energieleverancier. Hoeveel stroom je panelen op kunnen wekken hangt natuurlijk af van hoe vaak de zon schijnt en van de capaciteit van de panelen. Overigens wordt er ook stroom opgewekt als het bewolkt is.

Laat zonnepanelen installeren door een ervaren vakman

Er zijn diverse bedrijven in Nederland die zonnepanelen installeren. In de regio Amersfoort kun je contact opnemen met Atlas Power. Zij plaatsen de panelen bij particulieren maar ook bij bedrijven. Je kunt een offerte aanvragen zodat je weet met welke kosten je rekening moet houden. Vergeet niet om alle facturen goed te bewaren zodat je de subsidie kunt aanvragen en de btw kunt terugvragen. Voor het aanvragen van subsidie kun je informatie vinden op de website van de gemeente waar je woont.

Bijkomend voordeel: een beter energielabel

Steeds meer huizen in Nederland krijgen een energielabel. Zo’n label is verplicht als je je huis wilt verkopen. Als je verduurzaamt dan heeft dat uiteraard een positief effect op het energielabel. Huizenkopers letten hier op sinds het fors stijgen van de energieprijzen. Met een hoog label A of B, is de kans dat je je huis voor een goede prijs kunt verkopen aanzienlijk groter.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *