Dit zijn de voor- en nadelen van een glasvezel abonnement 

Dit zijn de voor- en nadelen van een glasvezel abonnement 

Ben je van plan een nieuw internet abonnement af te sluiten of ga je verhuizen en neem jij jouw huidige abonnement niet mee? Het grootste deel van de huishoudens in Nederland is inmiddels aangesloten op het glasvezelnetwerk, wat betekent dat je kunt kiezen voor een glasvezelabonnement in plaats van een DSL-verbinding of kabelinternet. Twijfel je nog of je dit wel of niet wil doen? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van glasvezel internet voor je op een rij!

Wat is glasvezel?

Glasvezel is zo dun als haar en bestaat uit meerdere dunne strengen glas. Deze strengen worden gebundeld om een glasvezelkabel te maken. Met behulp van laserlicht is het mogelijk om informatie te versturen via glasvezelkabels. Je kunt dit vergelijken met het versturen van een bericht in morse code met een lamp. Je kunt laserlicht enorm snel aan en uit schakelen, waardoor er veel en snel informatie kan worden verstuurd via glasvezelkabels. Dit is de reden dat glasvezel internet zo snel werkt. 

De voordelen van glasvezel internet

Ben jij van plan om voor jouw volgende internet abonnement glasvezel te gaan gebruiken? Dit zijn de voordelen van een glasvezelverbinding:

  • Snel internet: Glasvezel biedt enorm snel internet aan, dat niet te vergelijken is met een DSL-verbinding of kabelinternet. De snelheden beginnen bij 50 Mbit/s en lopen op tot wel 2 Gbit/s. 
  • Upload- en downloadsnelheid zijn gelijk: De upload- en downloadsnelheid zijn bij een glasvezelverbinding gelijk. Bij een DSL-verbinding of kabelinternet is de uploadsnelheid vaak een stuk lager dan de downloadsnelheid. Verstuur je vaak bestanden of upload je bijvoorbeeld vaak video’s op YouTube, dan is glasvezel dus een goede keuze voor jou. 
  • Stabiele verbinding: Glasvezel biedt altijd een stabiele verbinding, ongeacht van hoe ver je van de wijkcentrale af woont. Ook weersomstandigheden hebben minder invloed op de verbinding bij glasvezel internet. 

De nadelen van glasvezel internet

Alles heeft natuurlijk voor- en nadelen, dat geldt ook voor glasvezel internet. Hoewel de voordelen erg sterk zijn, is het ook goed om de nadelen te kennen voordat je overstapt op een glasvezel abonnement: 

  • Nog niet overal beschikbaar: Een groot deel van Nederland is inmiddels aangesloten op het glasvezelnetwerk, maar dus nog niet iedereen. De kans bestaat dat glasvezel in jouw wijk nog niet beschikbaar is. Je kunt dit controleren door een postcode check te doen op de website van de Consumentenbond. 
  • Duurder: Voor een glasvezel abonnement betaal je meer dan voor een regulier internet abonnement. Je hebt dan natuurlijk wel sneller internet dan bij een DSL- of kabelprovider, maar het is wel goed om rekening mee te houden. 

Ook tv en telefonie via glasvezel?

Glasvezel kan niet alleen worden gebruikt voor jouw internetverbinding, maar ook voor jouw tv-verbinding en de vaste telefoonlijn. Je hebt dan dezelfde mogelijkheden als bij een DSL-verbinding of kabeltelevisie. De meeste mensen maken tegenwoordig geen gebruik meer van een vaste telefoonlijn, dus deze kun je vaak wel wegdenken. Daarnaast zijn er ook steeds minder mensen die nog een abonnement met tv-zenders afsluiten. Dit komt doordat streamingdiensten steeds populairder worden en mensen hier in veel gevallen eerder voor kiezen dan voor tv. Zeg nu zelf: je zit toch ook liever te Netflixen vanaf je hoekbank dan dat je naar reclame zit te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cart

Your Cart is Empty

Back To Shop