Waarom zou je akoestische panelen plaatsen?

Akoestische panelen zijn bedoeld om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Daarnaast moeten ze storende geluiden absorberen. Akoestische panelen zijn dempend in plaats van weerkaatsend, omdat ze uit poreus materiaal zijn gemaakt.

Akoestische panelen zijn de meest gekozen oplossing en de beste manier om nagalm te verminderen. Er zijn panelen die aan de muur of aan het plafond kunnen worden opgehangen, of je kunt ze vrijstaand in de ruimte plaatsen met behulp van stabiele voeten. 

Waarom zou je die akoestische panelen plaatsen?

Akoestische panelen zorgen voor een aangenaam akoestisch comfort, gaan nagalm tegen en verbeteren de privacy tijdens een gesprek. Hinderlijk geluid en lawaai voorkomen is niet alleen op kantoor belangrijk. Ook in zorginstellingen, scholen of in de horeca en zelfs thuis. Een slechte akoestiek is voor iedereen vervelend. Denk aan thuiswerken, het is belangrijk dat je dan ongestoord kunt werken.

Waar ga je de panelen plaatsen?

Akoestische panelen kun je zowel aan een wand als aan het plafond bevestigen. Als je de beste akoestiek wilt, zet je panelen aan het plafond en aan de muren. Als je muren tegenover elkaar hebt, hoef je alleen akoestisch materiaal te gebruiken op één muur om het geluid op te vangen. Als je zowel de muren als het plafond geluiddempend maakt, vang je de geluiden tussen muren en plafond op.

Je kunt akoestische panelen op verschillende manieren laten bevestigen.  Het is toch best aangewezen om een vakman in te schakelen om de juiste plaatsing te verzekeren. Deze vakman zal direct kunnen beslissen wat de beste bevestiging is voor de muren en het plafond in ruimte waarin ze geplaatst worden.

Sommige panelen worden door middel van oogvijzen aan de muren gemonteerd. Voor de ophanging van andere systemen kan gebruikgemaakt worden van een rail en kabels. Bij die laatste mogelijkheid kunnen de panelen los van de muren zelf geplaatst worden.

Nog even alle voordelen van akoestische panelen op een rij

Om alles te verduidelijken zetten we hier de voordelen van de akoestische panelen nog even onder elkaar.

  • Geluidsabsorptie:

Akoestische panelen helpen bij het absorberen van geluidstrillingen in een ruimte. Ze verminderen echo’s, nagalm en ongewenste geluidsreflecties. Hierdoor zal de algehele geluidskwaliteit verbeteren.

  • Verbeterde spraakverstaanbaarheid:

Dankzij de vermindering van echo’s en achtergrondgeluiden verbeteren akoestische panelen de spraakverstaanbaarheid in een ruimte.

  • Vermindering van geluidsoverdracht:

Akoestische panelen kunnen ook helpen bij het verminderen van geluidsoverdracht tussen verschillende ruimtes.

  • Gezondheidsvoordelen:

Als er minder overmatig geluid en echo’s in een ruimte zijn, kan dat de gezondheid en het welzijn bevorderen. Te veel lawaai kan stress, vermoeidheid, slaapproblemen en vooral concentratieproblemen veroorzaken.

  • Duurzaamheid:

Veel akoestische panelen zijn gemaakt van duurzame materialen en kunnen een positieve bijdrage leveren aan de milieuvriendelijkheid. Er zijn panelen die gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Die kunnen dan na hun levensduur nog eens opnieuw gerecycled worden.

Al bij al is het duidelijk dat het gebruik van deze akoestische panelen een grote verbetering is voor je huis, kantoor of andere ruimte.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *