Klussen

Moderne materialen die je kunt gebruiken voor de bouw van je eigen huis

Moderne materialen die je kunt gebruiken voor de bouw van je eigen huis

Meestal koop je een nieuw huis dat al gebouwd is in het verleden of door een ontwikkelaar wordt gemaakt. Toch zijn er ook mogelijkheden om in plaats van een huis een stuk grond te kopen en hier zelf iets op te ontwikkelen. Hoewel de regels hiervoor veel strenger zijn in Nederland dan in veel andere Europese landen, zijn er zeker mogelijkheden om met moderne materialen en ontwerpen te experimenteren binnen de grenzen van wat mag en kan. In dit artikel behandelen we een aantal moderne materialen om in je huis te plaatsen.

Elementengevels

Op kantoor krijg je misschien niet zoveel inspiratie voor het leuk inrichten van je huis. Toch zal het je zijn opgevallen dat het pand waarin je werkt vaak beschikt over schitterende grote ramen. Soms zijn deze ramen net zo groot als de muur. Dit geeft spectaculaire lichtinval en een modern uiterlijk aan het kantoorgebouw. De ramen van dit soort gebouwen worden gemaakt aan de hand van een elementengevel.

Een elementengevel wordt altijd op maat gemaakt voor het project. De gevels bestaan uit een aluminium geraamte en beglazing daar tussenin. In sommige gevallen zijn er ook zogenoemde ‘swing venster’ of uitzetramen te plaatsen in deze gevels, waardoor je ook het raam open kunt zetten. Ideaal voor een huis waar je ook weleens alles een beetje wilt luchten. Je kunt met een elementengevel bijvoorbeeld je hele achtergevel van glas maken, zonder de constructie van je woning aan te tasten.

Bouwen met hout

Bouwen met hout is in opmars. Hoewel hout een brandbaar en fragiel imago heeft, is het juist uitermate geschikt voor moderne en duurzame woningen. Beton is een materiaal dat wordt gemaakt met uitstoot van veel CO2. Hoewel bomen kappen niet duurzaam is, is het materiaal hout dat wel omdat het teruggroeit en CO2 opneemt. 

Als hout op de juiste manier is behandeld, is het zeker zo brandveilig als andere bouwmaterialen van steen, beton of gips. Bouwen in Nederland is alleen nog niet zo populair. Met name in Scandinavische landen wordt volop geëxperimenteerd met het materiaal.

Geluidsdichte muren zonder steen of beton

Hoewel een eigen gebouwd huis vaak niet grenst aan een andere woning, zijn muren die niet te veel geluid doorlaten erg belangrijk. Je slaapt er beter door, wat je algehele gezondheid positief beïnvloedt. Dikke stenen of betonnen muren zijn erg geluidsdicht. Helaas zijn deze oplossingen vaak niet heel duurzaam, heb je al kunnen lezen. Met de opkomst van plaatmaterialen en hout, is de kans groot dat muren heel gehorig zijn. Je kent dat bijvoorbeeld wel van een hotel waar dunne wandjes zijn opgetrokken om de kamers te maken. 

Goede akoestische materialen, tegen of achter de muur, voorkomen dat geluid lekt. Je kunt daarbij denken aan materialen die in muziekstudio’s worden gebruikt, zoals akoestische panelen maar ook aan materiaal dat in een holle wand kan worden gespoten als opvulling. Sommige materialen zijn brandwerend, wat de veiligheid van je woning ten goede komt.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *