Meerstammige bomen, de voordelen voor jouw tuin

In jouw tuin kan een meerstammige boom een prachtige eyecatcher zijn. Dit type boom heeft meerdere stammen die vanuit één wortelgestel groeien, en de grootte kan variëren van slechts één tot twee meter tot wel 7 tot 12 meter. Het gebruik van meerstammige bomen is al jarenlang populair in Europese tuinen en wordt steeds vaker toegepast in moderne tuinontwerpen. Niet alleen zijn deze bomen mooi om naar te kijken, maar ze bieden ook verschillende praktische voordelen die jouw tuin nog aantrekkelijker kunnen maken.

Dus, wat maakt een boom nu een meerstammige boom? Het woord “meerstammig” zegt het eigenlijk al: deze bomen hebben meerdere stammen die uit één wortelstelsel groeien. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, van kleine struikachtige exemplaren tot grotere bomen, en zijn beschikbaar in verschillende soorten en variëteiten, zoals loofbomen en naaldbomen.

Voordelen van meerstammige bomen

Meerstammige bomen hebben voordelen ten opzichte van hoogstambomen. Vooral als het gaat om visuele aantrekkingskracht hebben meerstammige bomen, en met name opgeknipte varianten, een unieke uitstraling die een tuin een veel betere uitstraling kan geven. Daarnaast zijn er nog meer voordelen bij het planten van meerstammige bomen:

Geschikt voor kleine tuinen

Meerstammige bomen zijn vaak compacter dan hoogstam bomen, waardoor ze perfect zijn voor kleinere tuinen of zelfs voor op het balkon. Ze bieden nog steeds een prachtige uitstraling en kunnen worden gebruikt om verschillende delen van de tuin te accentueren.

Goed bestand tegen wind

Meerstammige bomen zijn vaak beter bestand tegen wind dan enkele-stam bomen. Dit komt omdat de stammen elkaar ondersteunen en in evenwicht houden. Hierdoor hebben deze bomen minder snel last van windbeschadiging en kunnen ze in winderige gebieden worden geplant.

Vogelvriendelijk

Meerstammige bomen bieden ook voordelen voor de lokale fauna, vooral voor vogels. De meerdere stammen bieden beschutting en een plaats om te nestelen, terwijl de bloemen en vruchten van deze bomen, net zoals andere bomenvormen,  vaak insecten en vogels aantrekken.

Weinig onderhoud

Meerstammige bomen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die geen tijd hebben om veel tijd aan de tuin te besteden. Ze hoeven niet zo vaak gesnoeid te worden als vormenbomen

Geschikt voor verschillende tuinstijlen

Meerstammige bomen zijn veelzijdig en kunnen in verschillende tuinstijlen worden gebruikt, van een moderne tot een meer natuurlijke tuin. Ze zijn geschikt als solitaire bomen, maar kunnen ook in groepen worden geplant om een ​​sterkere visuele impact te creëren.

Kortom, meerstammige bomen zijn een prachtige en praktische aanvulling op elke tuin. Ze bieden een unieke uitstraling en hebben vele voordelen.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *