Wat zijn de mooiste haagplanten voor in de tuin? 

Als je een erfafscheiding in je tuin wilt plaatsen, hoef je niet per se voor een hekwerk of schutting te kiezen. Je kunt immers ook een natuurlijke scheiding creëren met behulp van haagplanten. Zo’n haag is ook nog eens zeer duurzaam en prachtig voor de natuur. Je krijgt met behulp van een haag bovendien veel vogels in je tuin, hartstikke leuk! Het is goed om te weten dat er veel verschillende soorten haagplanten zijn. In dit artikel noemen we een paar van de mooiste. 

Beuk (Fagus Sylvatica) 

De kans is groot dat de beukenhaag nog altijd de populairste haagplant van ons land is. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst is de beuk niet al te duur, terwijl deze plant ook snel groeit. Daarnaast hebben beukenhagen ’s zomers prachtige groene bladeren. Helaas vallen deze bladeren wel van de planten af in de winter, al zijn de nieuwe exemplaren in de lente altijd weer beeldschoon. 

Portugese laurier (Prunus Lusitanica Angustifolia)

Wil je een laurierhaag in je tuin? Je hebt dan veel opties. We raden echter de Portugese laurier aan omdat deze haagplant zeer compact groeit. Daarnaast is het ook relatief makkelijk om de Portugese laurier in vorm te houden. Een ander voordeel van zo’n laurierhaag is dat de Prunus Lusitanica Angustifolia groenblijvend is. 

Olijfwilg (Elaeagnus Ebbingei)

Je kunt met de olijfwilg hoe dan ook een unieke haag creëren. Dit komt allereerst al door de bladeren van deze plant. Ze hebben namelijk een grijsblauw groene kleur, wat de haagplant een bijzondere look geeft. Een ander voordeel van de olijfwilg is dat deze groenblijvend is en snel groeit. Je moet de Elaeagnus Ebbingei wel relatief vaak snoeien. 

Taxus (Taxus Baccata)

Als je een groenblijvende haag wilt dan is de taxus hoe dan ook de beste haagplant voor je. Je krijgt zo een strakke en ondoordringbare haag, wat zorgt voor veel privacy in je tuin. Het is dan ook niet raar dat de taxus zeer populair is als haagplant. De Taxus Baccata groeit niet erg snel, je hoeft daardoor niet heel veel onderhoud te plegen. 

Liguster (Ligustrum)

Als je een compacte haag zoekt, ben je bij de liguster aan het verkeerde adres. Toch is deze haag populair, vooral vanwege de goedkope kosten. De Ligustrum geeft je tuin bovendien een landelijke look, wat ook zorgt voor de populariteit van deze haagplant. Een ander voordeel van de liguster is dat deze plant niet helemaal kaal wordt in de winter, al verliest je haag dan wel wat bladeren. 

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *