Zo leg je zelf een gazon aan

Het aanleggen van een prachtig groen gazon in de tuin is een koud kunstje met de juiste kennis. Zo is het belangrijk om te weten wat voor gras je het beste kunt kopen en hoe je de grond moet voorbereiden. In dit artikel lees je deze informatie en meer, en misschien leg ook jij binnenkort je eigen grasveldje aan.

Kies de juiste graszoden

Wanneer je snel een groen grasveldje wilt hebben, kun je het beste kiezen voor graszoden. Deze voorgekweekte grasmatten worden op rol geleverd en kunnen gemakkelijk worden geplant. Ook hebben ze weinig verzorging nodig, en volstaat meestal een laagje voeding, zoals de turf bij graszoden-online.nl. Naast graszoden kun je ook voor traditioneel graszaad kiezen, maar hiermee duurt het erg lang voordat je het resultaat kunt zien. Daarnaast is het moeilijker om met graszaden een dicht grasveld te creëren.

Als je voor graszoden kiest, is het in eerste instantie belangrijk om de juiste soort te kiezen. Denk hierbij na over waar je het gras voor gaat gebruiken en waar het geplant gaat worden. Gaan er kinderen op spelen of regelmatig mensen op lopen? Kies dan voor een stevige soort die tegen een stootje kan. Voor een grasveld dat grotendeels in de schaduw komt te liggen, is het aan te raden om een schaduwgras te kiezen.

Graszoden planten

Het aanleggen van graszoden is helemaal niet moeilijk. Ze worden vaak op nette rollen geleverd die gemakkelijk uitgerold kunnen worden. Er zijn wel een aantal stappen die je moet doorlopen om ervoor te zorgen dat het gras zich goed kan hechten. Zo kunnen graszoden het hele jaar door geplant worden, maar is het niet aan te raden om dit te doen tijdens extreme droogte of vorst. Ook is het handig om de pH-waarde van de ondergrond van je tuin te meten en deze aan te passen door de grond te mengen met meststof.

Grond voorbereiden

Voor het planten moet je de grond voorbereiden door te zorgen dan de ondergrond helemaal onkruidvrij is. Hier zul je soms chemische onkruidverdelger voor moeten gebruiken. Spit daarna de grond om zodat het lekker luchtig wordt en meng het eventueel met mest of gips. Gips zorgt voor een betere afwatering. 

Ondergrond vlak maken

Voor een egaal grasveldje is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondergrond helemaal vlak is. Dit doe je door stenen en andere objecten te verwijderen en grote kluiten stuk te slaan met een schep. Hark hierna de grond door en verspreid hierbij de grond evenredig. Wanneer de grond vlak bij een gebouw ligt, is het soms handig om het in een zeer kleine helling vanaf het gebouw te harken. Zo zorg je dat water niet bij het gebouw blijft liggen. 

Plant de zoden

Dit is het leukste onderdeel: het uitrollen van de graszoden. Begin altijd tegen de rand van de afbakening van het gazon aan, tenzij je een gazon aanlegt dat geen hoeken heeft. In dit geval kun je het beste op het langste punt beginnen. Het is belangrijk om tijdens het uitrollen niet over de zoden heen te lopen. Knip of snijd aan het einde de zoden door met een scherp mes of spade. 

De zoden moeten altijd strak tegen elkaar aan worden gerold. Ook mogen er geen randjes onbedekt blijven, want deze zullen snel uitdrogen. Wanneer je klaar bent met aanleggen, moet je de graszoden gelijk watergeven en aandrukken met een gazonrol. Dit zorgt ervoor dat de zoden dicht bij de grond komen te liggen en goed kunnen wortelen. Blijf goed water en eventueel mest geven en maai de eerste twee weken niet.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *