Zo pak je de herinrichting van je tuin aan

Als je een huis hebt gekocht en de inrichting van de tuin is niet jouw smaak dan wacht je een flinke klus. Dat geldt ook voor een nieuwbouwwoning, waarbij de tuin normaal gesproken niet wordt aangelegd en je dit dus helemaal zelf moet regelen. Het is in beide gevallen belangrijk dat je een goed plan van aanpak maakt voordat je aan de slag gaat of hier een professional voor inschakelt.

De tuinafscheiding

Woon je in een rijtjeshuis of een twee onder één kap dan is het handig om met je buren te overleggen over de afscheiding van de tuinen. Als je dit samen doet dan kan er een gezamenlijke schutting worden geplaatst. Je kunt een schutting kopen die jullie beiden mooi vinden en deze wordt dan op de erfgrens geplaatst. Kun je het niet eens worden met de buren of heb je geen naaste buren? Zorg er dan voor dat de schutting volledig op je eigen grond staat. Op die manier ontstaat er geen discussie met buren of de gemeente. Let er altijd op dat een schutting een maximale hoogte mag hebben. De regels waarvoor worden bepaald door de gemeente of soms door een vereniging van eigenaren.

Een kindvriendelijke tuin

Als je een kindvriendelijke tuin wilt maken dan kun je kiezen voor speeltoestellen van Buitengoed. Een schommel, een klimtoestel of een trampoline zullen de kinderen zeker op prijs stellen. Let daarbij wel altijd op de veiligheid. Voor een trampoline kun je een net mee bestellen zodat de kans kleiner is dat een kind tijdens het springen buiten de trampoline terechtkomt. Ook kun je rondom een speeltoestel rubber tegels leggen om een eventuele val minder pijnlijk te maken. Ook en zandbak is natuurlijk feest voor de kinderen. Zorg er wel voor dat deze kan worden dichtgelegd. Als je tuin toegankelijk is voor katten uit de buurt gaan ze hem anders wellicht als kattenbak gebruiken.

Een gezellig terras

Je wilt natuurlijk in je tuin ook genieten van het mooie weer. Daarvoor kun je een terras aanleggen. Een terras wordt voorzien van bestrating of van houten vlonders. Je kunt ook kiezen voor een terrasoverkapping. Dan kun je ook buiten zitten als het nog niet zo heel warm is of als er een bui valt. Het terras kun je verder inrichten met een gezellige lounge set en als je dat wilt een terrasverwarmer.

De beplanting

Kies voor een groene tuin als je de kans op overstroming bij hevige regenval wilt beperken. Als het hemelwater gemakkelijk kan wegstromen is de kans kleiner dat je na een flinke bui of meerdere dagen regen moet pootje baden. Kies planten die passen bij de ligging van de tuin. Heb je een zonnige tuin, dan kies je planten die veel zon prettig vinden. Als er een groot deel van de dag schaduw is, dan kun je kiezen voor planten die met wat minder zonlicht genoegen nemen. Als je afwisselt met vaste planten en eenjarige planten, dan kun je het zo plannen dat je een groot deel van het jaar bloeiende bloemen in je tuin hebt. Die trekken insecten aan die op zoek gaan naar honing en stuifmeel.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *