Een dagje ouder: waar loop je tegenaan?

Als je op leeftijd bent, kun je tegen verschillende dingen aanlopen. Misschien merk je aan jezelf dat je je nog behoorlijk vitaal voelt, maar ben je wat vergeetachtiger dan vroeger. Of wellicht werkt jouw geheugen juist nog prima, maar heb je steeds vaker last van je knie of heup. Ook kun je ineens te maken krijgen met andere onverwachte gevolgen van het ouder worden. Sommige mensen krijgen op leeftijd last van een evenwichtsstoornis, waardoor ze sneller uit balans raken en een terugkerende angst ontwikkelen om te vallen.
Gelukkig is er vaak een oplossing voor deze ouderdomskwalen, of in elk geval een manier om de klachten wat draaglijker te maken.
Vandaag gaan we wat dieper in op twee veel voorkomende problemen bij ouderen, namelijk vergeetachtigheid en angst om te vallen. 

Angst om te vallen

Ouderen zijn regelmatig bang om te vallen, omdat ze zich kwetsbaar voelen of als gevolg van evenwichtsproblematiek, en omdat ze zich bewust zijn van de mogelijke nare gevolgen van een valpartij. Dagelijkse handelingen waar je eerder niet eens bij stilstond, kunnen dan opeens een terugkerend obstakel zijn. Denk bijvoorbeeld aan de gladde badkamervloer, die maakt dat je tegen iedere douchebeurt op gaat zien. Ook op de trap kun je je onveilig of onzeker voelen.

Tip: 

Een goede oplossing voor meer stabiliteit tijdens het lopen is een wandelstok of rollator. Ook in huis is er van alles mogelijk om meer ondersteuning te krijgen tijdens bepaalde handelingen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van handgrepen in de badkamer.
Voelt traplopen niet meer veilig, en ben je bang dat het een keer misgaat? Koop een traplift om met een veilig gevoel zelfstandig de bovenverdieping te kunnen bereiken.

Een traplift is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Mocht je dit een goede oplossing vinden voor in huis, kijk dan eens op https://www.handicare-trapliften.nl/. Hier vind je een ruim aanbod aan trapliften op maat. 

Vergeetachtigheid 

Niet op namen kunnen komen of zomaar de draad kwijt zijn in een verhaal, onbewust steeds hetzelfde aan iemand vertellen. Of midden in een handeling vergeten wat je aan het doen was. Misschien herken je dit soort symptomen van vergeetachtigheid wel.
In eerste instantie is verstrooidheid of vergeetachtigheid vrij onschuldig en onoverkomelijk als je wat ouder wordt. Het wordt pas zorgwekkend als het ernstige vormen aanneemt en het geheugenverlies een gevaar kan vormen voor jezelf of voor je omgeving. (Bijvoorbeeld omdat je het gas vergeet uit te zetten.)

Tip:

Om het geheugen goed te laten functioneren kun je preventief een aantal dingen doen. Geheugentraining zoals kruiswoordpuzzels, maar ook een goede nachtrust en een regelmatig dag- en nachtritme kunnen een goed geheugen stimuleren. Ook vitamine C en B dragen bij aan het goed functioneren van je brein.
Als het geheugenverlies erger wordt, is het verstandig om bij de huisarts langs te gaan voor onderzoek. 

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *