Omdat Nederland uiteindelijk van het gas af moet, wordt er hard gewerkt aan verschillende mogelijkheden om huizen op andere manieren te verwarmen. Zo zijn er inmiddels verschillende methodes om warm water te creëren zonder dat daarbij aardgas gebruikt wordt. Welke methode het beste is, is geheel afhankelijk van de woning en de wensen van de gebruiker. We zullen hier uitleggen welke mogelijkheden er zijn om het water gasloos te verwarmen, en hoe ze precies werken.
Warm water zonder opslag
Er zijn verschillende mogelijkheden om warm water zonder gas te creëren. Daarbij kun je gebruikmaken van een oplossing zonder de opslag van warm water. Een doorstroomwarmer is daar een voorbeeld van. De constructie van een doorstroomwarmer is eenvoudig: het is een spiraalvormige buis, waar aan de ene kant koud leidingwater instroomt en aan de andere kant verwarmd water uitstroomt. Dit gebeurt door elektrische verwarmingselementen, die het doorstromende water opwarmen tot de gewenste temperatuur. Deze oplossing is heel praktisch, omdat je de doorstroomwarmer kunt plaatsen op de plek waar je het water wilt hebben. Op die manier wordt er geen warmte verspild bij het transport, en bespaar je op het energieverbruik.
Warm water door zonlicht
Maar bedrijven die zich specialiseren in duurzaam energiegebruik bieden meer alternatieven, zoals te lezen is op www.enirgy.nl. Zo bestaan er oplossingen waarbij het water wordt opgeslagen in de boiler. Dit is het geval bij een zonneboiler, een elektrische boiler of een warmtepompboiler. Een zonneboiler heeft twee onderdelen: een systeem dat warmte genereert, en een reservoir voor het opslaan van het opgewarmde water. Warmte genereren kan via twee systemen. Het eerste systeem is een zonnecollector op het dak, die zonlicht ‘verzamelt’ en omzet in warmte. Het nadeel is dat deze methode wel afhankelijk is van de aanwezigheid van zonlicht. Het tweede systeem is een warmtewisselaar-plaat, die verwarmt door middel van de buitentemperatuur. Beide oplossingen zijn zeer duurzaam.
Elektrische boiler of warmtepompboiler
Andere alternatieven zijn de elektrische boiler of de warmtepompboiler. Een elektrische boiler verwarmt het water met behulp van elektriciteit. Deze boiler heeft geen specifieke buiteninstallatie nodig en is daarom zeer flexibel te installeren. Ook zijn de aanschafkosten verhoudingsgewijs laag. Echter, omdat het stroomverbruik hoog is bij het elektrisch verwarmen, is het raadzaam om deze boiler te combineren met zonnepanelen voor de nodige energiebesparing. Een warmtepompboiler is zuiniger. Deze boiler onttrekt warmte aan de omgevingslucht voor het verwarmen van het water. Dit kan de buitenlucht of de binnenlucht zijn. De warmtepompboiler is een zeer energiebesparende oplossing. Daarnaast is één enkele boiler vaak genoeg om het water voor een heel huishouden te verwarmen. Hoewel deze boiler dus zeer efficiënt is, is het nadeel dat hij veel ruimte in beslag neemt, onder andere doordat er een buitenunit nodig is. Daarnaast is de aanschaf van een warmtepompboiler een grote investering.
Geef een reactie