Woning verduurzamen? Deze subsidies kun je aanvragen

Hoewel er inmiddels al veel gunstige ontwikkelingen zijn, is de verduurzaming van woningen nog steeds hard nodig. Nieuwe huizen worden zoveel mogelijk energieneutraal gebouwd, maar er zijn ook nog een heleboel oudere woningen die hier niet op ingericht zijn. Met een aantal aanpassingen kun je ook oudere huizen een stuk ‘groener’ en efficiënter in gebruik maken, maar dit is vooralsnog een flinke investering. Om toch te stimuleren hier een stap, of meer, in te zetten, zijn er verschillende subsidies die je kunt aanvragen. Sommige subsidies kunnen verschillen per gemeente.

Landelijke subsidies

Het kan je net dat zetje in de rug geven: een subsidie voor een verduurzaming van je woning. Hoewel de maatregelen vaak gepaard gaan met een smak geld, is het voornamelijk een investering en verdien je de kosten bij bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen in de loop van de tijd weer terug. Om te stimuleren om tóch die investering te doen, zijn er een aantal subsidies die je kunt aanvragen voor jouw verduurzamingsproject.

Er zijn meer subsidies die in het hele land gelden. Dit is bijvoorbeeld het geval voor isolatie van je woning, waarbij het subsidiebedrag verdubbelt wanneer je 2 isolatiemaatregelen doorvoert. Daarnaast gelden er landelijke subsidies voor zonneboilers, warmtepompen of een warmtenetaansluiting, en is hier recent een subsidie voor het aanschaffen van een elektrische kookplaat aan toegevoegd.

Geen BTW op zonnepanelen vanaf januari 2023

Een recent ingevoerde maatregel die het nog aantrekkelijker maakt om zonnepanelen aan te schaffen, is de BTW-vrije aanschaf. Wanneer je zonnepanelen koopt, heb je zonder de BTW al een flinke korting te pakken. En wanneer je de zonnepanelen al hebt, mag je de BTW terugvragen.

Subsidies per regio

Naast de landelijk vastgestelde subsidies, hebben gemeenten soms eigen subsidies. Dit verschilt dus per gemeente. In Amsterdam kun je bijvoorbeeld subsidie krijgen voor het aanleggen van een groendak. En woon je in de gemeente Nijmegen, kun je een energiebespaarlening voor het plaatsen van zonnepanelen aanvragen. Een zonnepanelen installateur nijmegen kun je gemakkelijk vinden via de zonnepanelen leverancier veranderstroom.

Kortom, wanneer je nu geen maatregelen neemt om je woning te verduurzamen omdat de kosten te hoog zijn, kan de prijs met een of meer subsidies een stuk vriendelijker uitvallen. Het scheelt bijvoorbeeld wanneer je meer dan één maatregel neemt, ook kun je kijken welke maatregelen zo efficiënt mogelijk bij elkaar werken. Ook is het verduurzamen van je woning een investering: het kost geld, maar hoe langer je profiteert van een meer energieneutraal huis, hoe meer investeringskosten je terugverdient.  

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *