Zelf de airco installeren; hoe doe je dat?

Een airco is natuurlijk heerlijk. Ook afgelopen zomer waren de mobiele airco’s weer snel uitverkocht. Wil je écht profiteren van een optimale temperatuur in huis, dan kun je een vaste airco unit installeren. Alleen: is dat zelf te doen? Het zelf installeren van een airconditioning lijkt misschien een uitdagende klus, maar met de juiste voorbereiding en wat handige tips kan het een haalbaar project zijn. Lees verder voor meer informatie. 

De basis van airco installatie

Elke airco installatie is op details natuurlijk verschillend. In grote lijnen komt het echter op hetzelfde neer. Waar je aan moet denken, zijn de volgende handelingen:

Voorbereiding: zorg dat je een geaard stroompunt hebt binnen 3 meter van de plaats waar de airco komt. Zorg ook voor de juiste elektrische aansluitingen en een condensafvoer op natuurlijk afschot​​.

Installatie van de units: De installatie omvat het plaatsen van zowel de binnen- als de buitenunit, het aanleggen van koelleidingen, condensafvoer, en elektrische aansluitingen​​. Concrete stappen staan altijd vermeld in de handleiding/installatiegids van jouw aircosysteem

Technische aspecten: Bij de koeltechnische installatie behoren het afpersen, vacuümeren en controleren van de lekdichtheid van de leidingen​​. Ook hiervoor geldt: volg de bijbehorende handleiding.

Wanneer zelf doen niet mogelijk is 

Soms is het beter om een professioneel bedrijf in te schakelen voor de installatie van je airconditioning. Al was het alleen al om er zo zeker van te zijn dat alles veilig gebeurt en dat er aan strenge eisen wordt voldaan.  Je mag zelf een airco installeren, maar er zijn wel belangrijke zaken om rekening mee te houden. 

Het installeren van een airco vereist technische kennis en vaardigheden, vooral als het gaat om elektrische aansluitingen en koeltechnische handelingen. Bovendien is het in sommige landen of regio’s verplicht dat bepaalde werkzaamheden, zoals het hanteren van koelmiddelen, alleen uitgevoerd mogen worden door gecertificeerde professionals vanwege milieu- en veiligheidsredenen. Daarom is het aan te raden om, tenzij je over de nodige kennis en certificeringen beschikt, een professionele en gecertificeerde installateur in te schakelen voor de installatie van een airconditioning.

Vertrouw op een specialist

Airconditioning installeren kun je uitbesteden aan een specialist als Maxi-Trade Luchtventilatie. Zo ben je verzekerd van betrouwbaarheid en kwaliteit. Een goede specialist biedt je bovendien alles wat je nodig hebt op het gebied van airconditioning, van advies tot producten.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *