Zo maak je je woning aantrekkelijk voor de verkoop

De huizenmarkt in Nederland is voortdurend in beweging. Soms staan kopers in de rij om een huis te kopen. Dan breekt er weer een periode aan waarin je als verkoper wat meer moeite moet doen om je woning tegen een goede prijs te verkopen. Als de woningmarkt een beetje in het slop zit is het zaak om positief op te vallen met de verkoop van een woning. Je kunt dan kiezen voor twee opties: Of je biedt je huis aan als ‘kluswoning’ tegen een scherpe prijs. De koper kan dan het huis helemaal naar eigen smaak opknappen. Een andere mogelijkheid is om achterstallig onderhoud aan te pakken zodat het huis instapklaar is.

Een instapklare woning aanbieden

Als je wilt mikken op een koper die niets aan het huis wil doen dan is het zaak om te investeren in de inrichting. Ga shoppen bij Rails & Roedes als de raambekleding aan vervanging toe is. Geef de muren een nieuw likje verf of vervang de beschadigde laminaatvloer. Kies hoe dan ook altijd voor neutrale kleuren waar veel mensen wel mee kunnen leven. De wanden rood verven kan afschrikkend werken. Datzelfde geldt voor zeer opzichtige raambekleding of een vloer die wel erg nadrukkelijk op de voorgrond treedt. Je kunt advies vragen aan een binnenhuisarchitect of een makelaar om je huis zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de verkoop. Er zijn zelfs bedrijven die een woning hier speciaal voor inrichten. Daarbij wordt rekening gehouden met de mogelijke doelgroep die interesse zou kunnen hebben voor dit type en prijsklasse woning.

Verduurzamen kan een hogere prijs opleveren

Behalve het ophangen van nieuwe gordijnroedes kan het ook in de prijs schelen als je de woning verduurzaamt. Vanwege de gestegen energieprijzen letten kopers extra op het energielabel van een koophuis. Het kan dus de moeite lonen om de spouwmuren te laten isoleren of dakisolatie te laten aanbrengen. De kosten die je daarvoor maakt kun je terugverdienen doordat het huis meer zal opleveren bij verkoop. Bovendien is het mogelijk om voor verduurzaming subsidie aan te vragen. Meer informatie daarover is te verkrijgen bij je gemeente of de provincie.

Kies een goed moment voor verkoop

Als je geen grote haast hebt met de verkoop van je woning dan kun je met de makelaar overleggen wat een goed moment is om je huis te verkopen. Misschien is het verstandig om nog een halfjaar te wachten omdat de prijzen van woningen wellicht weer gaan stijgen. Ook kan het goed zijn om te wachten met de verkoop als er in jouw straat of wijk veel woningen te koop staan. Ook kan het schelen of de woning direct beschikbaar is of dat de koper nog moet wachten tot je zelf een ander huis hebt gevonden. Als je wacht op nieuwbouw is het belangrijk dat dit duidelijk in de beschrijving staat of dat je tijdelijk in een huurwoning je intrek kunt nemen.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *