Hoe kun je op een slimme manier energie besparen?

De hogere energieprijzen hebben ervoor gezorgd dat we met z’n allen kritischer zijn gaan kijken naar het verbruiken van energie. En dat is goed, want het scheelt niet alleen in je portemonnee, maar is ook goed voor het milieu. Misschien heb je zelf al een aantal stappen genomen als het gaat om energiebesparing, maar in dit artikel zetten we een aantal slimme manieren op een rij. Doe er je voordeel mee! 

Isolerende raamdecoratie

Misschien is het niet het eerste waar je aan denkt bij het besparen van energie, maar je raamdecoratie draagt ook bij aan de temperatuur in huis. Er is namelijk raamdecoratie op de markt die isolerend werkt. De ramen verliezen eigenlijk continu warmte. En door deze te bekleden met de juiste raamdecoratie, zorg je ervoor dat deze warmte beter binnen kan blijven. Daarnaast hebben overgordijnen sowieso een isolerende werking. Zorg er natuurlijk wel voor dat deze niet voor de radiatoren hangen. Anders kan de warmte niet naar binnen. Genoeg reden om eens kritisch te kijken naar de bekleding van de ramen in de ruimtes in jouw huis. 

Slimme apparatuur in huis

Slimme apparatuur is een breed begrip. Zorg er in ieder geval voor dat de apparaten die je gebruikt in huis een goed energielabel hebben. Het kan de moeite waard zijn om apparatuur te vervangen met een zuinige variant. Dit kun je zien aan het energielabel. Maar als je aan slimme apparatuur denkt, dan denk je ook aan ‘smart home’. Dit zijn slimme tools die je gemak en veiligheid bieden, maar waarmee je met sommige tools ook energie kunt besparen. Denk aan een slimme thermostaat die je helemaal op de juiste manier kunt instellen. Zodat je alleen energie verbruikt wanneer het echt nodig is. En denk ook aan slimme lampen die alleen branden op de momenten waarop je deze instelt. En dat kan niet alleen op tijd, maar ook op beweging of op een bepaalde afstand waarbinnen jij bij het huis bent.

Je huis slim verwarmen

We hadden het al even over de slimme thermostaat, maar er zijn nog meer stappen die je kunt nemen om je huis slim te verwarmen. Een elektrische kachel kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je in bepaalde ruimtes waar je het meest verblijft wat extra warmte krijgen. Of vervang je cv-ketel door een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp. Dit is een investering, maar scheelt aanzienlijk in je gasverbruik. Lees nog meer over warmtepompen in het artikel ‘Alles wat je moet weten over een warmtepomp’. 

Met behulp van bovenstaande tips kun je aan de slag om energie te besparen. Alle beetjes helpen!

Dit vind je misschien ook leuk…

1 Reactie

  1. Zelf heb ik het afgelopen jaar ook heel dingen geprobeerd om zoveel mogelijk geld te besparen op mijn energie. Blijft een uitdaging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *