Wanneer is het tijd om een lichtkoepel te vervangen?

Je hebt een lichtkoepel in je woning waarmee je lekker veel natuurlijk licht in je huis hebt. Dat is superfijn. En van zo’n lichtkoepel wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Maar het kan na verloop van tijd nodig zijn om de lichtkoepel te vervangen. Zo’n koepel gaat namelijk niet eeuwig mee. Wat zijn de belangrijkste redenen voor het vervangen van de lichtkoepel? We zetten ze op een rij in dit artikel.  

Tekenen van veroudering

In principe hebben lichtkoepels een hele lange levensduur. Als voorbeeld, op de lichtkoepels van Bouw-handel krijg je 10 jaar fabrieksgarantie. Maar ze kunnen in principe nog wel langer mee. De levensduur is onder andere afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit ervan. Als de lichtkoepel al een aantal jaren oud is en deze begint tekenen van veroudering te vertonen, dan kan het verstandig zijn om deze te vervangen. Tekenen van veroudering zijn bijvoorbeeld:

  • Broosheid
  • Verkleuring
  • Gebarsten, gebroken of beschadigd glas
  • Lekkage of condensatie
  • Vertroebeld zicht 

Regelmatig onderhoud en inspecties zorgen ervoor dat je eventuele problemen op tijd kunt signaleren.

Lekkage of condensatie

Sijpelt er water of vocht door de lichtkoepel? Dan kan dit wijzen op een lekkage. Lekkages kunnen leiden tot waterschade en moeten daarom zo snel mogelijk worden verholpen. Als er zicht voortdurend condens vormt tussen de lagen van een dubbelwandige lichtkoepel of aan de binnenkant van de koepel, dan kan dit wijzen op defecte afdichtingen of een onjuiste installatie. Lees in een eerder artikel ook hoe je raamafdichting zelf kunt maken. Het kan verstandig zijn om hier een professional naar te laten kijken of de lichtkoepel te vervangen. 

Verminderde isolatie

Merk je dat de lichtkoepel niet langer de warmte vasthoudt of de kou buiten houdt? Dan kan er een probleem zijn met de isolatie van de lichtkoepel. Dat leidt er uiteindelijk toe dat je meer energie verbruikt dan nodig is voor het verwarmen van de ruimte. Dat is voor veel mensen ook de reden om de lichtkoepel te vervangen door een koepel met een betere isolatiewaarde.

Behoefte aan meer licht

Misschien zorgt de huidige lichtkoepel nog net niet voor voldoende licht en wil je een andere soort lichtkooepel plaatsen. Of misschien wel meerdere lichtkoepels in een zogeheten lichtstraat. Dat kan ook een goede reden zijn voor het vervangen van de lichtkoepel, om zo te zorgen voor extra veel licht in de ruimte.

Dit waren de belangrijkste redenen voor het vervangen van een lichtkoepel. Je kunt de lichtkoepel meten om te vervangen of dit door een professional laten doen. Naast het plaatsen van een lichtkoepel zijn er nog meer manieren waarop je kunt zorgen voor meer licht in de woning. Denk bijvoorbeeld aan lichte muren, zoals beige zandkleuren op je muur. En kijk ook slim naar de plaatsing van de meubels en haal eventuele lichtblokkades weg. Goed om ook naar te kijken als je je lichtkoepel gaat vervangen. Zo kun je extra genieten van een lichte ruimte!

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *