Welke verzekeringen moet je afsluiten bij het kopen van een huis? 

Heb jij onlangs een huis gekocht? Gefeliciteerd! Wanneer je een huis koopt, komen er enorm veel verschillende zaken op je af. Op het moment dat je de akte bij de notaris ondertekent, moet je je huis verzekeren. Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere niet. In dit artikel vertellen we over de verschillende verzekeringen die bij het kopen van een huis komen kijken. 

Opstalverzekering

De belangrijkste (én verplichte) verzekering die je moet afsluiten bij het kopen van een huis is een opstalverzekering. Met een opstalverzekering, ook wel een woonhuisverzekering, dek je eigenlijk alle schade aan je huis door onvoorziene omstandigheden. Hierbij kun je denken aan schade aan keuken, badkamer, muren of je dak. Maar ook niet-verplaatsbare onderdelen van je huis horen hierbij, zoals je tuin, ramen en je garage. Met een opstalverzekering van Allianz Direct ben je verzekerd voor schade door brand, diefstal, neerslag, storm en lekkage. Het is wel belangrijk om te weten dat een opstalverzekering geen schade dekt voor slecht of té lang uitgesteld onderhoud aan de woning, of bijvoorbeeld slijtage.  

Inboedelverzekering 

Vrijwel altijd sluit je een inboedelverzekering af samen met je opstalverzekering. Een inboedelverzekering is in Nederland niet verplicht, maar ik raad het wel aan. Met een inboedelverzekering zijn al je meubels, apparaten en andere kostbare bezittingen verzekerd, deze kunnen toch al snel duizenden euro’s bij elkaar waard zijn. Zo weet je zeker dat je bij diefstal of schade aan je inboedel geld terugkrijgt om dit opnieuw aan te kunnen schaffen. Als je schade aan je inboedel hebt, meld je dit bij je verzekering en zij bepalen vervolgens of je de nieuwwaarde of de dagwaarde vergoed krijgt, dit verschilt per verzekering. De nieuwwaarde is de nieuwprijs van jouw product, en de dagwaarde is de waarde van jouw product net voor de schade. Als het product nog te repareren is, kun je ook een vergoeding krijgen voor de reparatie. Het afsluiten van een inboedelverzekering is dus zeker aan te raden, vooral als je dure meubels of apparaten in huis hebt. 

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is in sommige gevallen verplicht bij het kopen van een huis. Bijvoorbeeld wanneer je een huis met Nationale Hypotheek Garantie koopt.  Bij een overlijdensrisicoverzekering ben je verzekerd tegen het risico van overlijden voordat de looptijd van de verzekering afloopt. Als je vroegtijdig overlijdt, keert de verzekeraar een bepaald bedrag uit aan je nabestaanden. Hiermee kunnen zij de hypotheek aflossen. Zo voorkom je dat je nabestaanden in financiële problemen komen door jouw overlijden. Om te bepalen welk bedrag je moet verzekeren, kan het handig zijn om een financieel overzicht te maken met hierin je inkomen, vaste lasten (hypotheek, verzekeringen, leningen) en je variabele lasten (boodschappen, vakanties, kleding). Zo kun je berekenen welk bedrag je nodig hebt als bijvoorbeeld het inkomen van je partner wegvalt. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is dus niet verplicht, maar kan wel raadzaam zijn. Welke verzekeringen sluit jij af?

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *