Hoeveel energie verbruiken je gadgets?

We hebben tegenwoordig een hele reeks gadgets die we dagelijks gebruiken. Ze dienen voor ons entertainment, ons comfort en soms hebben we er ook wel nodig voor het werk. En dat is erg leuk. Maar al die toestellen gebruiken ook energie. ExpressVPN vond de resultaten over wat energie kost bij het verbruik van alle mogelijke toestellen. We houden het vandaag bij de gadgets.

Wat verbruiken onze gadgets?

Voor we het verbruik van de gadgets aan je voorstellen willen we je eerst een woordje uitleg geven over het verbruik zelf. Dat is de hoeveelheid stroom die je toestel per uur nodig heeft om normaal te functioneren. Het wordt uitgedrukt in kWh, dat is de afkorting van Kilowatt per uur. 1 kWh kost momenteel ongeveer 35 eurocent. Zo kun je zelf ook berekenen wat al je toestellen kosten aan energieverbruik.

Smartphones

Het energieverbruik van smartphones kan sterk variëren. Het is afhankelijk van het model, de batterijcapaciteit en hoe je het toestel gebruikt. Over het algemeen verbruiken smartphones tussen de 5 en 10 watt tijdens normaal gebruik. Daaronder verstaan we surfen op internet, het gebruik van apps en telefoneren.

Je GPS of je schermhelderheid op het hoogste niveau instellen en ook het streamen van media kan het energieverbruik verhogen. Je scherm niet op de hoogste helderheid zetten zal je minder stroomverbruik, en vooral batterijduur opleveren.

Laptops

Het energieverbruik van een laptop varieert afhankelijk van de specificaties. De processor, het schermformaat en de grafische kaart zijn bepalend. Een gemiddelde laptop kan tussen de 20 en 60 watt verbruiken, afhankelijk van wat je ermee doet. Zware taken zoals gamen, videobewerking of het draaien van complexe software kunnen het energieverbruik aanzienlijk verhogen.

Tablets

Tablets zijn mobiel en handig voor mediatoepassingen en lichte computertaken. Over het algemeen verbruiken tablets minder energie dan laptops. Het gemiddelde energieverbruik van een tablet ligt tussen de 5 en 15 watt, afhankelijk van het model en het gebruik. Tablets hebben doorgaans een efficiënter energiebeheer en een langere batterijduur dan laptops. Ze kunnen ook verbinding maken via het 4 of 5 G netwerk. Ze hebben niet noodzakelijk wifi nodig.

Smartwatch

De slimme polshorloges hebben een beperkte batterijcapaciteit vanwege hun klein formaat. Om de levensduur van de batterij te verlengen, zijn smartwatches ontworpen om energiezuinig te zijn. Het energieverbruik van een smartwatch varieert meestal tussen 0,5 en 2 watt. Hoewel het energieverbruik laag is, kan het verhogen als de smartwatch intensief wordt gebruikt. Vooral bij multimediatoepassingen.

Slimme luidsprekers

De slimme luidsprekers worden gebruikt voor spraakopdrachten en bij het afspelen van muziek. Ze geven vooral het beste resultaat als ze worden gecombineerd met een goede akoestische achtergrond. Ze hebben doorgaans een laag energieverbruik. Ze worden alleen actief wanneer ze geactiveerd zijn door een spraakcommando. Het energieverbruik van een slimme luidspreker ligt meestal onder de 5 watt tijdens normaal gebruik. Het energieverbruik kan echter iets hoger zijn wanneer de luidspreker actief naar spraakcommando’s luistert.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *