Hoe wordt mijn woning meer waard?

Welke stappen kan ik nemen om de waarde van mijn woning nog verder te verhogen, naast verduurzaming? Vraag jij het jezelf ook wel eens af, dan ben je niet de enige. Waardevermeerdering is vooral heel interessant als je er uiteraard zelf ook voordeel aan hebt, net als de bewoners na jou, die bereidt zijn meer te betalen omdat jouw woning betere faciliteiten kent dan die van gelijkwaardige woningen in dezelfde woonomgeving. In dit artikel kijken we naar bepaalde punten die zorgen voor waardevermeerdering van de woning.

Investeren in waardevermeerdering van je eigen woning

Woningen kennen inmiddels vrijwel allemaal het verplichte energielabel, dit energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Deze energiezuinigheid wordt gebaseerd op de mate van isolatie van muren, vloeren, daken en ramen. Daarnaast speelt de aanwezigheid van zonnepanelen een rol en het gebruik van een warmtepomp. De woning moet echt geïnspecteerd worden om tot een energielabel te komen. 

Kleine zaken kunnen er echter al voor zorgen dat er een minder hoog energielabel wordt toegekend. Bestaan bijvoorbeeld alle raampartijen uit dubbel glas, maar is er één bovenlicht wat enkel glas is, dan heeft dit effect op het toegekende energielabel. Hoe kun je zelf de waarde van je woning verhogen naast deze verduurzamingsmaatregelen?

Gesloten terrasoverkapping en/ of afgesloten balkon creëren

Zodra een woning in de verkoop wordt een volledig met glazen wand afsluitbare terrasoverkapping als een pre gezien. Het hebben van een terrasoverkapping is eigenlijk al een voordeel, maar wanneer deze ook afsluitbaar is d.m.v. een glazen schuifwand is dit een extra pre. Kou van buiten krijgt immers nog minder effect op de binnenruimte, er is een extra buffer gevormd en daarnaast kun je zelf uiteraard ook met wat frisser weer tóch genieten van je tuin bij een afgesloten terrasoverkapping. Iets wat ook geldt voor het balkon.

Bij een buitentemperatuur van ca. 10 graden en wind zit je niet bepaald comfortabel op je balkon, maar wel wanneer deze is afgesloten met een glazen wand. Op vrijwel ieder bestaand balkon of terrasoverkapping is een glazen wand te plaatsen, grootleverancier Foravida vindt voor ieder balkon en iedere overkapping een betaalbare oplossing op maat.

Recente verbouwingen

Wie van plan is in de nabije toekomst z’n woning te verkopen, moet eens goed nagaan of de keuken, de badkamer, de vloer, de tuin en stucwerk van de muren gedateerd ogen, nog acceptabel zijn, of eigenlijk aan vervanging toe zijn. Je kunt overwegen een eenvoudige, maar hippe keuken of nette (doch voordelige) badkamer te laten plaatsen. Des te meer renovaties recent in en rond de woning hebben plaatsgevonden (recent wil meestal zeggen: de afgelopen 2 jaar), des te beter de woning gepresenteerd kan worden bij de verkoop en des te hoger de vraagprijs in principe. Het loont dus om zaken die er op het oog niet zo fraai meer uitzien, een voordelige opfrisbeurt te geven; leuk voor jezelf en mooi voor de verkoop!

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *