Vaatwasser zonder wateraansluiting? Dat kan!

Tegenwoordig is een vaatwasser geen luxe, maar wat als je geen ruimte in de keuken hebt? Of als je niet in een huurhuis wil investeren? Vrees niet, want tegenwoordig bestaan er ook vaatwassers zonder wateraansluiting. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een vaatwasser zonder wateraansluiting en voor wie deze geschikt is.

Wat is een vaatwasser zonder wateraansluiting?

Een vaatwasser zonder wateraansluiting is een vaatwasser die in de categorie van mini-vaatwassers of tafelvaatwassers valt. Deze vaatwassers bevatten een watertank en hoeven niet aangesloten te worden aan een watertoevoer. Je vult de watertank en legt de afvoerslang in je gootsteen in de keuken. Vanwege het formaat en gemak worden deze vaatwassers zonder wateraansluiting dan ook veel op de camping gebruikt. Daarnaast is het ook een goed alternatief voor alleenstaanden, studentenhuizen of huurders van huurhuizen waar geen optie is tot het installeren van een vaatwasser.

Hoe werkt een vaatwasser zonder wateraansluiting?

Een vaatwasser zonder wateraansluiting hoef je zoals eerder gezegd niet te koppelen aan een watertoevoer. Deze vaatwassers hebben watertanks waarmee een enkele was voltooid kan worden.

Elke vaatwasser, ongeacht of deze wel of geen wateraansluiting heeft, moet echter wel het vieze water kunnen afvoeren. Bij de mini-vaatwassers kun je het afvoerwater eenvoudig in de wasbak of in een emmer leeg laten lopen. Zorg dan natuurlijk wel dat je een emmer met voldoende inhoud hebt.

vaatwasser zonder wateraansluiting afvoer in de wasbak
Waterafvoer in de wasbak
vaatwasser zonder wateraansluiting afvoer in de emmer
Waterafvoer in een emmer

Waar moet je op letten bij het kopen van een vaatwasser zonder wateraansluiting?

Waar moet je op letten wanneer je een vaatwasser zonder wateraansluiting koopt? Hieronder de belangrijkste punten:

  • Standaard couverts: Het belangrijkste waar je op let bij het kopen van elke vaatwasser is de beschikbare hoeveelheid couverts. Een couvert is gelijk aan het eetgerij van één persoon, denk hierbij aan een glas, bestek, kommetjes en borden. In de meeste vaatwassers zonder wateraansluiting kun je twee couverts kwijt. Dat terwijl een normale vaatwasser 9 tot 17 couverts capaciteit heeft. 
  • Waterverbruik: Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten of de vaatwasser die je koopt efficient schoonmaakt. De meeste vaatwassers zonder wateraansluiting bevatten een watertank van 5.0L die per wasbeurt volledig gebruikt wordt.
  • Geluidsniveau: Een mini-vaatwasser brengt natuurlijk enorm veel comfort na een etentje, maar het moet geen geluidsoverlast bezorgen tijdens het natafelen. Let daarom bij het kopen van een vaatwasser zonder wateraansluiting ook op het geluid wat geproduceerd wordt. Het geluidsniveau wordt veelal uitgedrukt in decibels (dB), waarbij een lager getal fijner is.
  • Energieverbruik: Nu de energieprijzen de pan uit rijzen is het vanzelf sprekend om te kiezen voor een efficient model. Het energieverbruik kun je berekenen met het vermogen in Watt (W) vermenigvuldigd met de duur van een wasbeurt. Als je je toch zorgen maakt om het energieverbruik, veel vaatwassers hebben vaak de keuze tot een eco-programma.
  • Gewicht: Als je van plan bent om de vaatwasser regelmatig van plek te verplaatsen, is het handig om een lichte te kiezen. Deze kunnen namelijk variëren van 4 tot 25 kilogram.

De voordelen van een vaatwasser zonder wateraansluiting

Het grootste voordeel van vaatwassers met watterreservoir is dat ze te gebruiken zijn zonder installatie. Het enige wat je hoeft te doen is een mooi plekje uitzoeken en het reservoir vullen met water. Het plekje waar hij staat zat? Verplaats hem gemakkelijk! Let er natuurlijk wel op dat de mini vaatwasser vies water afvoert met een slangetje. Deze stoppen gebruikers doorgaans in de wasbak.

Vaatwassers zonder wateraansluiting zijn tegenwoordig ook relatief energiezuinig, vooral in vergelijking met afwassen met de hand. Je weet namelijk precies hoeveel liter water er in de tank gaat en verspilt daardoor geen onnodig water.

Daarnaast scheelt het gebruik van een vaatwasser natuurlijk erg veel inspanning en tijd.

De nadelen van een vaatwasser zonder wateraansluiting

Vaatwassers zonder wateraansluiting of mini-vaatwassers zijn geen geschikte optie voor grote families of mensen die constant grote diners of feesten organiseren. Een dergelijke vaatwasser zal simpelweg niet efficiënt werken als er veel vaat in één keer gewassen moet worden. Vaak ben je gebonden aan een maximale capaciteit van twee couverts. Daarnaast is het vaak zo dat grote pannen niet passen in een mini-vaatwasser, zodat je deze alsnog met de hand moet wassen.

Een vaatwasser die werkt op een watertank is helaas ook niet ideaal voor hele kleine keukens, omdat hij niet ingebouwd is en geen vast plekje heeft. Integendeel, want hij moet juist apart worden opgeborgen, wat kan zorgen voor rommelige ruimtes, vooral in kitchenettes of studio’s.

Top 5 beste vaatwassers met waterreservoir

1. Silvercrest Kitchen Tools Tafelvaatwasser

Silvercrest is het electronica-huismerk van Lidl. Over het algemeen zijn de apparaten van Silvercrest goed geprijsd tegen een goede kwaliteit. Zo ook deze vaatwasser zonder wateraansluiting.

Deze compacte vaatwasser is erg degelijk, heeft vijf schoonmaakprogramma’s en is bedienbaar via een touch-bedieningspaneel. Het is een simpele vaatwasser die bijna in elk interieur goed past.

Waterverbruik: 5.0L

Standaard couverts: 2

Max. temperatuur: 70 °C

Programma’s: Intensief, Snel, Eco, Glas, Baby Care

2. Medion Minivaatwasser

De Medion minivaatwasser heeft een zeer fraaie uitstraling. Hij heeft een glazen klep waarmee je naar binnen kan gluren tijdens de wasbeurten. Ook dit model is touch bedienbaar en heeft een tank van 5.0 liter. Kortom ideaal voor een klein huishouden.

Waterverbruik: 5.0L

Standaard couverts: 2

Max. temperatuur: 70 °C

Programma’s: Eco, Express, Glas, Baby Care

3. Klarstein Aquatica

Deze kleurrijke Klarstein Aquatica vaatwasser komt net als Silvercrest ook uit Duitsland. Dit model heeft iets minder wasprogramma’s dan de rest, maar is wel stiller in gebruik. Daarnaast is dit mooie exemplaar scherp geprijsd in vergelijking tot de andere modellen. De vaatwasser is ook vergelijkbaar in een roze variant!

Waterverbruik: 5.0L

Standaard couverts: 2

Max. temperatuur: 70 °C

Programma’s: Eco, Intensief, Snel

4. Klarstein Amazonia

Deze Klarstein Amazonia vaatwasser komt heeft een vergelijkbare look als die van Medion. Een groot voordeel van dit model is dat het over maar liefst 6 reinigingsprogramma’s beschikt, waaronder een 1-uurs programma.

Waterverbruik: 5.0L

Standaard couverts: 2

Max. temperatuur: 70 °C

Programma’s: Eco, één uur, Snel, Fruit, Desinfectie en Glas

5. Comfeè MFD42S110W-IT

Toch een wateraansluiting?

Heb je na het lezen van de nadelen toch je twijfels of je een vaatwasser zonder wateraansluiting moet nemen? Vind je deze vaatwassers net iets te klein? Dan zijn er ook nog andere mogelijkheden waar je over na kunt denken, zoals een mini vaatwasser of een tafelvaatwasser mét wateraansluiting.

Mini vaatwassers (met wateraansluiting) kun je ook op je keukenblad plaatsen, maar die zul je toch moeten voorzien van een wateraansluiting. Een goede tip is om zulke vaatwassers met een speciaal verloopstuk aan te sluiten op je keukenkraan. Zo is er toch geen ingewikkelde installatie nodig!

Een andere mogelijkheid is om de mini vaatwasser aan te sluiten onder het aanrecht. Deze sluit je dan aan met een Y-stuk aan de waterkraan van de keuken. Je hebt dan een kraanaansluiting voor de kraan én voor de mini vaatwasser. De afvoer kun je in de wasbak laten lopen, of zelfs het waterafvoer ook splitsen met een Y-stuk pvc.


Meer keuken tips? Lees dan deze budget keuken make-over tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cart

Your Cart is Empty

Back To Shop