Wat is kurk en waarom wordt het zoveel gebruikt?

Wat is kurk en waarom wordt het zoveel gebruikt?

Kurk is een algemeen bekend materiaal en wordt veel gebruikt. De meeste mensen kennen kurk als de dop van een wijnfles. Tegenwoordig zijn er echter veel meer verschillende toepassingen waar kurk voor wordt gebruikt. Bij Kurk24 vind je bijvoorbeeld wanden, vloeren en prikborden van kurk. In dit blog bericht informeren we je over wat kurk precies is en wat de toepassingen van kurk zijn.

Waar komt kurk vandaan?

Kurk wordt in meerdere landen gemaakt. Deze landen bevinden zich allemaal rond de Middellandse Zee. Portugal is de grootste producent van kurk. Zij produceren ongeveer 51% van de wereldwijde kurk. Op de tweede plek staat Spanje. Hier wordt ongeveer voor 26% van de totale kurk gemaakt. Andere landen waar kurk gemaakt wordt zijn Italiƫ, Marokko en Algerije. De reden dat voornamelijk in deze landen kurk gemaakt wordt, is het klimaat. Kurk wordt namelijk gewonnen uit de kurkeik. Deze heeft veel zon en weinig regen nodig.

Hoe wordt het gemaakt?

Kurk is een natuurlijk product. Het wordt namelijk gemaakt uit de bast van de kurkeik. Het verwijderen van de schors van de kurkeik is een ambacht dat door generaties is doorgegeven. Nadat het de bast van de boom verwijderd is, wordt deze gekookt. Dit zorgt ervoor dat de bast veel zachter wordt. Ook is het direct een reiniging van de bast. Vervolgens worden de kurkplaten gestabiliseerd, waarna ze verder bewerkt kunnen worden. Doordat het gekookt wordt, is de kurk zacht, elastisch en is de dichtheid groter. Dit zorgt ervoor dat kurk heel anders aanvoelt en perfect voor verschillende toepassingen is. 

Wat zijn de toepassingen van kurk?

Kurk is voornamelijk bekend door flessen wijn. De kurk wordt samengeperst waarna het de perfecte grootte heeft om een fles wijn te dichten. Dit is echter niet het enige waar kurk voor gebruikt wordt. Een andere vorm van kurk wordt ook gebruikt als prikbord. Je kunt namelijk gemakkelijk met een punaise iets in een kurkplaat prikken. Hierdoor zie je veel kurkplaten als prikbord dienen in scholen of bedrijven. Daarnaast zien we ook steeds vaker kurk terugkomen in het interieur. Kurk wordt bijvoorbeeld gebruikt als een behang op muren of als vloer. Kurk is namelijk een erg goede isolatie voor woningen. 

De voordelen van kurk

Het gebruik van kurk heeft verschillende voordelen. Allereerst is kurk een zeer duurzaam materiaal. Het is namelijk volledig biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk. Ook wordt bij het oogsten van de kurk alles gebruikt, waardoor er geen afval ontstaat. Daarnaast is het verwijderen van de schors van de kurkeik goed voor het milieu De boom kan dan direct 3 tot 5 keer meer C02 uit de lucht halen dan wanneer je de schors laat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *