Het onderhouden van je keramische koekenpan is essentieel om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft presteren en lang meegaat. Keramische pannen zijn geliefd vanwege hun natuurlijke anti-aanbaklaag en duurzaamheid, maar ze vereisen wel specifieke zorg en aandacht om hun gezondheid en functionaliteit te behouden. In deze blog gaan we dieper in op enkele belangrijke tips om je keramische koekenpan gezond te houden.

Voor het eerste gebruik

Voordat je je nieuwe keramische koekenpan voor de eerste keer gebruikt, was hem grondig met warm zeepwater en een zachte spons. Spoel hem daarna goed af en droog hem volledig af. Dit helpt eventuele resten van de productie of verpakking te verwijderen en zorgt voor een schone start.

Gebruik de juiste keukengerei

Keramische pannen hebben een delicate anti-aanbaklaag, daarom is het belangrijk om keukengerei van hout, siliconen of kunststof te gebruiken. Vermijd het gebruik van metalen spatels of scherpe voorwerpen die de laag kunnen beschadigen.

Matig de hitte

Keramische pannen kunnen hoge temperaturen aan, maar oververhitting kan de anti-aanbaklaag beschadigen. Gebruik matige tot lage hitte-instellingen om oververhitting te voorkomen. Dit zal niet alleen de levensduur van je pan verlengen, maar ook voorkomen dat giftige dampen vrijkomen.

Voeg vetten toe

Hoewel keramische pannen bekend staan om hun anti-aanbaklaag, is het nog steeds raadzaam om wat olie of boter toe te voegen aan de pan voordat je voedsel erin plaatst. Dit zal helpen bij het behoud van de anti-aanbakfunctionaliteit en zorgt voor een gelijkmatige bereiding van je gerechten.

Kan een keramische pan in de vaatwasser?

Het is meestal niet aanbevolen om een keramische pan in de vaatwasser te plaatsen. De agressieve reinigingsmiddelen en hoge waterdruk in vaatwassers kunnen de keramische anti-aanbaklaag beschadigen en versneld slijtage veroorzaken. Het handmatig met de hand wassen van je keramische pan met warm zeepwater en een zachte spons is de beste manier om deze te reinigen en de levensduur te verlengen.

Hoe maak je een keramische pan schoon?

Om een keramische pan schoon te maken, laat je deze eerst afkoelen na het koken. Gebruik vervolgens warm zeepwater en een zachte spons om voorzichtig voedselresten en vuil te verwijderen. Vermijd het gebruik van schuurmiddelen of harde schuursponsjes, omdat deze de anti-aanbaklaag kunnen beschadigen. Als er hardnekkig vuil is, kun je een milde reiniger speciaal voor keramische pannen gebruiken.

Hoe lang gaat een keramische pan mee?

De levensduur van een keramische pan kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit van de pan en hoe goed je deze onderhoudt. Over het algemeen kun je verwachten dat een hoogwaardige keramische pan enkele jaren meegaat bij regelmatig gebruik. Het is echter belangrijk om te letten op tekenen van slijtage, zoals krassen, schilfers of verminderde anti-aanbakfunctionaliteit, en de pan indien nodig te vervangen.

Kan een keramische pan in de oven?

Ja, veel keramische pannen zijn ovenbestendig, maar dit kan variëren afhankelijk van het merk en het specifieke model. Raadpleeg de instructies van de fabrikant om de maximale oventemperatuur en de ovenveiligheid van je keramische pan te bevestigen voordat je deze in de oven plaatst. Over het algemeen kunnen de meeste keramische pannen temperaturen tot 400-450 graden Fahrenheit weerstaan.

Is keramisch beter dan Teflon?

Zowel keramische als Teflon (PTFE) pannen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Keramische pannen worden vaak geprezen vanwege hun natuurlijke anti-aanbaklaag en milieuvriendelijkere samenstelling. Ze zijn echter gevoeliger voor slijtage en vereisen zorgvuldig onderhoud. Teflon pannen zijn duurzaam en kunnen hogere temperaturen aan, maar sommige mensen maken zich zorgen over de mogelijke afgifte van schadelijke stoffen bij oververhitting. De keuze tussen keramisch en Teflon hangt af van je persoonlijke voorkeuren en kookbehoeften.

Kun je pannen van keramisch op inductie gebruiken?

Niet alle keramische pannen zijn geschikt voor inductiekookplaten. Het hangt af van de bodem van de pan. Sommige keramische pannen hebben een speciale inductiebodem, terwijl andere dat niet hebben. Controleer de productinformatie of de bodem van de pan om er zeker van te zijn dat deze compatibel is met inductie koken als je van plan bent om een keramische pan op een inductiekookplaat te gebruiken.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *