Het dak van een oudere woning renoveren

Het dak van een oudere woning renoveren

Als je in een oudere woning woont dan zijn er bij de bouw vaak specifieke materialen gebruikt. Een oud huis heeft mede daardoor zijn charme. Maar het kan wel een probleem worden als je renovatiewerkzaamheden moet uitvoeren. Het kan zijn dat de materialen die bij de bouw zijn toegepast, niet meer leverbaar zijn. Maar je kunt in zo’n geval vaak wel aan bijvoorbeeld zinken dakgoten komen die passen bij de uitstraling van de woning. Als het om een monument gaat, mag renovatie sowieso niet zonder overleg. Het gebouw moet immers zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat blijven. Daar passen geen kunststof kozijnen en hypermoderne dakbedekking die vandaag de dag voor nieuwbouwwoningen gebruikt wordt.

Een dakinspectie laten uitvoeren

Voordat je aan de slag gaat met het vernieuwen van het dak, kun je een dakinspectie laten uitvoeren. De dakdekker controleert daarbij de dakbedekking, zoals dakpannen of bitumen, maar ook de schoorsteen en de dakgoten. Als er schade is of anderszins onderhoud nodig dan wordt dit in een rapport vermeld inclusief een kostenraming. Je kunt het dak laten opknappen, maar je kunt er bij groot onderhoud natuurlijk ook voor kiezen om het gehele dak te laten vernieuwen. Dit is tevens een goed moment om dakisolatie te laten aanbrengen. Hiermee bespaar je aanzienlijk op de stookkosten. Bovendien verbetert het wooncomfort doordat isolatie ervoor zorgt dat het in huis minder vochtig wordt.

Zelf aan de slag met het dak

Als je een handige klusser bent en geen last hebt van hoogtevrees dan kun je natuurlijk ook zelf het dak renoveren. De hiervoor benodigde materialen kun je online bestellen. Dakpannen, dakleer, regenpijpen en dakgoten worden dan netjes bij je thuis afgeleverd. Let er altijd op dat je veilig op en van het dak kunt komen. Dat gaat het beste met een steiger die voor het huis wordt opgezet. Een ladder kan ook, maar het risico op ongelukken is daarmee wel een stuk groter. Werk alleen op het dak als de weersomstandigheden dit toelaten. Bij harde wind is het zeer af te raden om aan het dak te werken. Als het hard regent uiteraard ook, omdat het openliggende dak zorgt voor waterschade in huis. Daarom is een dakrenovatie ook het beste te plannen in de zomer, als er hopelijk langere tijd droog weer wordt voorspeld.

Het huis weer voor jaren opgeknapt

Het dak renoveren van een monumentaal pand of oudere woning kan een hele uitdaging zijn. Maar het geeft wel enorm veel voldoening als na afronding van de werkzaamheden blijkt dat het pand in volle glorie is hersteld en er weer vele jaren tegen kan. En mochten er verkoopplannen zijn dan is het natuurlijk een groot pluspunt dat het dak recent is gerenoveerd zodat nieuwe eigenaren hier geen omkijken meer naar hebben. Dit zal aanzienlijk schelen in de prijs die voor de woning gevraagd kan worden. Een dakrenovatie uitvoeren of dit laten doen zien veel huizenkopers niet zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *