Huurwoning: Wie is er verantwoordelijk voor het dakgoot onderhoud?

dakgoot

Iedere week plaatst dakgootbeheer.nl een blog over alles rondom de dakgoten van een woning, afgelopen week kwam een veel voorkomende vraag aan bod, namelijk; Wie is er verantwoordelijk voor het onderhouden van een dakgoot van een huurwoning?

De meeste huurders gaan er zomaar vanuit dat de verhuurder hiervoor verantwoordelijk is, maar is dat ook zo?

Huurder én verhuurder zijn verantwoordelijk

Zodra jij een woning huurt mag jij ervan uitgaan dat het onderhoud en dus ook het dakgoot schoonmaken en het uitvoeren van dakgoot reparaties klussen zijn die bij de verhuurder liggen en dit is in de meeste gevallen ook zo, maar er zijn uitzonderingen.

In de wet ‘besluit kleine herstelling’ staat dat je als huurder ook verplichtingen hebt als het gaat om dakgoot onderhoud maar hier is een hele belangrijke MAAR aanwezig. De wet zegt dat je als huurder verantwoordelijk bent voor de dakgoot MITS deze goed bereikbaar is. 

Het goed bereikbaar zijn van de goten betekent dat jij zelf de dakgoten moet reinigen zolang je hiervoor niet op een ladder hoeft te staan. In de praktijk betekent dit, dat dit in 99 van de 100 gevallen wel nodig is en hierdoor vervalt jouw verantwoordelijkheid als huurder.

Als huurder heb je een meldingsplicht

Nu duidelijk is dat het dakgoot onderhoud in praktisch alle gevallen de verantwoordelijkheid is van de verhuurder is er nog wel iets anders waar de huurder wel voor verantwoordelijk KAN zijn. 

In de wet staat namelijk dat de huurder eventuele gebreken aan de verhuurder moet doorgeven. Bijvoorbeeld als jij ziet dat er lekkage ontstaan is, heb je als huurder de plicht dit  te melden, doe je dit niet dan kan in heel zeldzame gevallen de verhuurder jou als huurder aansprakelijk stellen voor het niet nakomen van de meldingsplicht en je dus verantwoordelijk stellen voor de ontstane schade. 

Wat houdt de meldingsplicht in? 

Meldingsplicht klinkt spannender dan het in werkelijkheid is. De wet zegt dat je zaken moet melden die direct zichtbaar zijn, dakgoten zijn vaak niet direct zichtbaar vanaf de grond waardoor dit in de meeste gevallen buiten de meldingsplicht valt. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *