Tegenwoordig bestaan er talloze soorten 4-seizoenen dekbedden, waarmee je voor iedere temperatuur een geschikt dekbed in huis hebt. Het gebruik van een kwaliteitsdekbed zal helpen een goede nachtrust te waarborgen, waardoor je je overdag energieker zal voelen. Daarnaast zal een goed dekbed ook langer mee gaan dan een goedkoper alternatief. In dit artikel lees je wat het beste 4-seizoenen dekbed van 2021 is om in te investeren, omwille van je gezondheid en je portemonnee!

Hoe werkt een 4-seizoenen dekbed?

Een 4-seizoenen dekbed bestaat altijd uit twee delen. Het ene deel is dun en geschikt voor de zomer, het andere deel is dikker en geschikt voor de herfst en de combinatie van beide is een dik dekbed voor de koude winternachten. Het zomer- en herfstdeel maak je in de winter namelijk aan elkaar vast middels een rits of knoopjes. Op deze manier heb je een dekbed dat voor alle 4-seizoenen een een goede slaaprust waarborgt.

De beste 4-seizoenen dekbedden van 2021

1. Cinderella Classic 2.0 4-seizoenen dekbed

Cinderella is een heel goed merk als het gaat om dekbedden. Deze anti-allergeen Classic 2.0 4-seizoenen dekbed van Cinderella heeft een soepele tijk gemaakt van katoen en een synthetische vulling waardoor het dekbed goed wasbaar is.

Vulling: Synthetisch

Warmteklasse: 1,3 en 4

Type bevestiging: Rits

Koop nu: 240 x 200 cm €151,01 – Bol.com

2. Ducky Dons Taurus 4-seizoenen dekbed

De Taurus van Ducky Dons is een 4-seizoenen dekbed met 90% ganzendons. Dit dekbed biedt enorm goede isolatie en houdt je lekker comfortabel warm dankzij de optimaal geweven tijk. Hoewel dit dekbed aan de prijzige kant is, is het een ware investering. Het kan namelijk een leven lang meegaan. Dons betreft een zeer goed materiaal uit de natuur en dit dekbed voldoet aan hoogwaardige normen op het gebied van dierenwelzijn. Zo kun je erop gerust zijn dat de diertjes bijvoorbeeld niet levend geplukt zijn en met een gerust hart je nachtrust tegemoet gaan!

Vulling: Ganzendons

Warmteklasse: 1,3 en 4

Type bevestiging: Knopen

Koop nu: 240 x 200 cm €340,35 – Bol.com

3. Deluxe Trendzzz 4-seizoenen dekbed

Dit luxe anti-allergenen dekbed van Trendzzz is van ware hotelkwaliteit. De tijk is vervaardigd van microvezels, waardoor het dekbed zowel vochtregulerend als warmte-isolerend is.

Vulling: Microvezel

Warmteklasse: 1, 2, 3 en 4

Type bevestiging: Drukknopen

Koop nu: 240 x 200 cm €41,99 – Bol.com

Waar let je op bij het kopen van een 4-seizoenen dekbed?

Zoals eerder gezegd draagt een dekbed bij aan een goede nachtrust. Daarom zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden als je een 4-seizoenen dekbed (of überhaupt een dekbed) koopt.

Formaat

De maat van je matras bepaalt altijd welke maat dekbed je moet hebben. Hieronder hebben we de standaarden voor jullie uitgezocht. Een goede vuistregel voor de lengte is in ieder geval 20 cm langer dan je eigen lengte. Dus ben je langer dan 180, kies dan altijd een dekbed die 220 cm lang is.

1-persoonsdekbed

Bij het kopen van een 1-persoonsdekbed zijn er twee standaard-maten te vinden, 140×200 en 140×220.

Er zijn wel eens andere formaten te koop, zoals 160×200 en 160×220. Deze extra brede 1-persoondekbedden zijn handig voor mensen van een grotere omvang. Let er wel op dat het vinden van een dekbedovertrek voor deze maten moeilijker is.

2-persoonsdekbed

Een 2-persoonsdekbed heb je nodig bij bedden vanaf 140 cm breed. Bedden groter dan 140 worden vaak ook Lits-jumeaux genoemd. In het overzicht hieronder lees je makkelijk af welk formaat dekbed je nodig hebt.

BedMatras breedte (cm)Breedte dekbed (cm)
1-persoons70 / 80 / 90140
Twijfelaar120140 of 200
2-persoons140200
Lits-jumeaux160 / 180240
Extra breed200260 of 270
Maat dekbed bij matrasformaat

De warmteklasse

Bij het kopen van een dekbed zul je waarschijnlijk ook warmteklasses tegenkomen van 1 tot en met 4. Deze warmteklasses die in Nederland gehanteerd worden geven aan of het een winterdekbed is (klasse 1) of dat je te maken hebt met een zomerdekbed (klasse 4).

Bij het kopen van een 4-seizoenen dekbed zal de fabrikant meestal de warmteklasse als 1-4 aangeven, aangezien je zelf de dikte van het dekbed kan bepalen. Zo omvat het 4-seizoenen dekbed alle warmteklasses.

De vulling

Een hele belangrijke factor om rekening mee te houden is de vulling van het dekbed. Veelal zijn vullingen van dekbedden onder te verdelen in twee categoriën, namelijk 1) dekbedden met natuurvulling en 2) synthetische dekbedden.

Donzen dekbedden

Dons is een zeer populaire vulling voor je dekbed. Het laat vocht goed door, houdt uitstekend warmte vast en gaat lang mee bij goed onderhoud. Helaas is een donzen dekbed iets minder goed wasbaar en een stuk duurder dan een ander dekbed.

Wollen dekbedden

Ook wollen dekbedden zijn lekker warm en laten goed vocht door, maar zijn ook duur en minder goed wasbaar zoals donzen dekbedden.

Synthetische dekbedden

Synthetische dekbedden zijn relatief goedkoop en je kunt ze in tegenstelling tot wollen en donzen dekbekked lekker wassen op 60 graden. Daarnaast zijn ze erg geschikt voor mensen met allergiën voor dons/wol en huisstofmijten.

Stikking/tijk

De tijk is het omhulsel van het dekbed. Het is enorm belangrijk voor een goede nachtrust dat de tijk van een lichte en soepele stof wordt gemaakt.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *