Tips om de levensduur van je kookplaat te verlengen

Ben jij zuinig op je kookplaats, dan is de kans vrij groot dat je deze niet alleen na iedere keer dat je deze gebruikt goed schoonmaakt, maar je er daarnaast ook alles aan doet om de levensduur ervan te verlengen. Omdat lang niet iedereen even zuinig is op zijn of haar spullen, is het goed hier wat verder op in te gaan. De kosten voor een nieuwe kookplaat kunnen namelijk flink in de papieren lopen. Je kunt er dan maar beter alles aan doen om ervoor te zorgen dat je er zo lang mogelijk plezier van hebt. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je bijvoorbeeld een potje zout of andere kruiden laat vallen en er een barst in je plaat komt. Daarom hebben wij een aantal tips voor je, waarmee je de levensduur van je kookplaat kunt verlengen.

Gebruik een kookplaat beschermer

We zijn vaker in de keuken dan we zelf vaak doorhebben. Waar we maar een klein deel van de tijd gebruikmaken van onze kookplaat om bijvoorbeeld het avondeten te bereiden, is de kans wel aanwezig dat je buiten het koken om een keer iets laat vallen. Maak daarom gebruik van een kookplaat beschermer voor over je kookplaat wanneer je niet aan het koken bent. Dit is een plaat die er gemakkelijk overheen te leggen is en zelfs kan worden gebruikt als verlengstuk van het aanrecht zelf. De perfecte manier dus om te voorkomen dat je kookplaat beschadigd raakt.

Regelmatig schoonmaken

Een belangrijke tip om de levensduur van je kookplaat te verlengen, is om je kookplaat regelmatig schoon te maken en goed te onderhouden. Vet- en voedselresten kunnen zich ophopen en schade veroorzaken aan de kookplaat. Reinig de kookzone na ieder gebruik met een zachte spons of doekje en een mild schoonmaakmiddel. Let hierbij op dat je geen krassen maakt op het oppervlak. De achterkant wordt natuurlijk ook vaak via, aangezien een pan met eten kan gaan spetteren. Om te voorkomen dat de muur vies wordt, is het aan te raden een spatscherm in de keuken te gebruiken. Deze kun je achter de kookplaat tegen de muur bevestigen, zodat je deze na het koken gemakkelijk kunt afnemen met een natte doek of spons. Vooral wanneer je een witte muur in de keuken hebt, is het alles behalve prettig om deze steeds schoon te moeten maken.

Gebruik de juiste pannen

Reden nummer één waarom de meeste kookplaten kapot gaan, is omdat we de verkeerde pannen gebruiken. Zorg ervoor dat de bodem van de pan vlak en glad is, zonder bramen of ruwe plekken. Hierdoor voorkom je krassen op de kookplaat. Daarnaast is het belangrijk om de pannen niet te laten overkoken, omdat dit kan leiden tot hardnekkige vlekken die moeilijk te verwijderen zijn. Twijfel je welke pannen geschikt zijn, raadpleeg dan de fabrikant of winkel waar je deze kookplaat vandaan hebt. Vaak kunnen ze je precies vertellen welk type pan wel of juiste geschikt is, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je straks je kookplaat helemaal onder de krassen hebt zitten.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *