Als je vandaag de dag een woning wilt verkopen dan heeft het pand een energielabel nodig. Dat geldt overigens ook voor een bedrijfspand zoals een kantoor, winkel of horecapand. Het energielabel loopt van G tot A en geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Nieuwe huizen hebben doorgaans een A- of B-label. Jongere bestaande woningen dragen een C- of D-label. Oudere woningen scoren lager. Als jouw huis een laag energielabel heeft dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om daar verbetering in te brengen. Los van een hogere opbrengst bij verkoop profiteer je natuurlijk ook zelf van verduurzaming van je woning.
Hogere verkoopprijs met beter label
Kopers van een huis letten tegenwoordig niet alleen meer op hoe een huis eruit ziet en hoeveel kamers er zijn. Ze kijken ook nadrukkelijk naar het energielabel. Ook Lamberink Makelaars merkt dat woningen beter verkopen als ze een hoger energielabel hebben. Dat heeft alles te maken met de fors gestegen energielasten. Die worden vaak ook vermeld bij de informatie over de woning. De koper weet dan waar hij rekening mee moet houden. Als je huis een laag energielabel heeft dan kan dat tienduizenden euro’s schelen in de verkoopprijs. De koper moet immers aan de slag met maatregelen om het huis zuiniger te maken met gas en stroom. Of hij moet hogere kosten accepteren.
Investeren voordat je gaat verkopen
Soms kan het de moeite lonen om je huis eerst te verduurzamen voordat je het in de verkoop zet. Een huis te koop in Drachten kan op die manier veel meer opbrengen. Daardoor verdien je de kosten die je hebt geïnvesteerd weer terug. Ook is de kans groot dat je je woning sneller verkoopt. Een huis met hoge energielasten is niet aantrekkelijk en staat daardoor vaak langer te koop. Al die tijd lopen de hypotheeklasten en andere kosten door.
Verduurzaam eerst, vraag daarna het energielabel aan
De kosten voor het aanvragen van een energielabel zijn flink gestegen. Dit mag alleen nog door erkende bedrijven worden gedaan. Je moet rekenen op een factuur van enkele honderden euro’s. Als je al weet dat je woning een laag label heeft, dan kun je natuurlijk beter eerst gaan verduurzamen. Als je daarna een energielabel laat opstellen dan is dat meteen gebaseerd op de uitgevoerde werkzaamheden ter verduurzaming. Als je verkoopplannen hebt dan kan de makelaar vaak ook advies geven over aanpassingen die een hogere score voor het energielabel opleveren.
Subsidie voor verduurzaming
Wanneer je aan de slag gaat met verduurzaming kun je in aanmerking komen voor subsidie. Dat geldt als je het dak laat isoleren, als je kiest voor spouwmuurisolatie of als je een warmtepomp laat installeren. Hierdoor kun je flink besparen op de kosten. Je kunt meer informatie krijgen over de mogelijkheden voor subsidie bij je gemeente. Let er op dat je alle aankoopbewijzen of facturen van installatiebedrijven bewaart. Deze moet je als bewijs kunnen overleggen bij het aanvragen van subsidie.