Waar moet je aan denken bij het inrichten van een magazijn? 

Waar moet je aan denken bij het inrichten van een magazijn? 

Heb je voor jouw bedrijf een nieuw pand gekocht of gehuurd dat je als magazijn gaat gebruiken? Dan heb je nog heel wat werk voor de boeg voordat je het magazijn daadwerkelijk kunt gaan gebruiken. Het moet immers eerst helemaal ingericht worden, anders kun je er weinig mee. Je wil een magazijn natuurlijk het liefst zo effectief en efficiënt mogelijk inrichten, maar hoe doe je dat eigenlijk? En waar moet je nog meer aan denken bij het inrichten van een magazijn? Dat gaan we je vertellen in dit artikel!

Begin met het indelen van de ruimte

Als je een magazijn in gaat richten, raden we je aan te starten met het indelen van de ruimte die je hebt. Ga uit van de drie belangrijkste processen die in het magazijn gaan plaatsvinden: de ontvangstplek, de opslag en de verzend plek. Door de ruimte in deze drie onderdelen te verdelen, heb je meteen meer overzicht en een beter idee van hoeveel ruimte je hebt per onderdeel. Bedenk hoeveel spullen je tegelijkertijd op zult gaan slaan in het magazijn en hoeveel groter dit onderdeel moet zijn dan de ontvangstplek en de plek waar producten verzonden worden. 

Voorwerpen die je nodig hebt voor het werk in het magazijn 

Een ander onderwerp waar je goed over na moet denken, is welke voorwerpen je nodig hebt voor het inrichten van het magazijn en voor het werken in het magazijn. Denk bijvoorbeeld aan plastic bakken om voorwerpen in op te slaan en stellages om die plastic bakken in te zetten. Voor het verzenden van producten kunnen dozen voor je bedrijf handig zijn. Daarnaast is het handig om speciale wagens of andere voertuigen te hebben voor in het magazijn, zeker als het erg groot is. Zo kan het personeel zich namelijk sneller door het magazijn bewegen en kunnen ze hun werk efficiënter doen. Denk bijvoorbeeld aan een palletwagen, een magazijnwagen of een rolcontainer. Ook kasten en aanhangers kunnen erg van pas komen. Als jouw personeel veel rond gaat rijden in voertuigen, is het verstandig om bij het inrichten meteen bepaalde routes aan te leggen, zodat er geen botsingen plaatsvinden!

Veiligheid in jouw magazijn 

Veiligheid is natuurlijk een enorm belangrijk onderwerp bij het inrichten van een magazijn. Er zijn een hoop veiligheidsmaatregelen waar jij je aan dient te houden die in de wet zijn vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan de verplichting van veiligheidsschoenen op de werkvloer en borden en signalen met waarschuwingen voor gevaar en gedragsregels. Bij het aanleggen van de routes binnen je magazijn, is het ook verstandig om te denken aan dingen zoals zebrapaden en het aangeven van de voorrang. Hoe duidelijker je dit aangeeft, hoe kleiner de kans dat het een keer mis gaat. 

Regel het interne verkeer goed 

Om nog wat verder in te gaan op de veiligheid rondom de transportatie door het magazijn heen, geven we je mee hoe je het interne verkeer goed kunt regelen. Hang bijvoorbeeld bolle spiegels of kruispunten op, zodat het voor medewerkers duidelijk is dat ze op moeten letten. Maak signaleringen op de vloer om verschillende verkeersstromen aan te geven. Ten slotte is het belangrijk om je medewerkers duidelijke instructies te geven over de verkeersregels die in het magazijn gelden en waar ze verder nog rekening mee moeten houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cart

Your Cart is Empty

Back To Shop