Bewaar je groenten: in de koelkast of niet?

Waar moet je je komkommer bewaren? En wat te doen met tomaten? Dit zijn vragen die vaak opduiken in Nederlandse keukens. Hieronder geven we je advies over hoe je jouw groenten het beste kunt bewaren. 

Beter niet in de koelkast 

Laten we beginnen met wat je beter niet in de koelkast kunt bewaren:

  • Bewaar komkommers nooit in de koelkast, want dat maakt ze snel droog. Je kunt ze ook het beste in het folie laten zitten als dit eromheen zit. Dit verlengt de houdbaarheid. 
  • Tomaten blijven het langst goed als je ze op een koele en droge plek bewaart, zoals in een kast. Leg ze niet in de koelkast, want dan drogen ze uit.
  • Paprika’s worden vaak in de koelkast bewaard, maar dat is niet nodig. Buiten de koelkast blijven ze het lekkerst.
  • Uien kun je het beste op een droge en koele plaats bewaren. Bijvoorbeeld in de kelder of schuur.
  • Aardappels bewaar je op een koele, donkere en droge plaats. Leg ze niet in de koelkast, want dan gaat de smaak achteruit.

Wel in de koelkast

Natuurlijk zijn er ook producten die wel in de koelkast moeten wachten tot ze gegeten worden:

  • Bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie, moeten wel in de koelkast bewaard worden.
  • Groenten zoals bloemkool, broccoli, spruiten, prei en bleekselderij blijven ook het lekkerst en langer vers in de koelkast.
  • Voorgesneden groenten, ongeacht het soort, moeten altijd in de originele verpakking in de koelkast bewaard worden.

Verschil ‘te gebruiken tot’ en ‘tenminste houdbaar tot’

Heeft de verpakking een ‘te gebruiken tot’-datum? Gooi het eten dan weg nadat deze datum is verstreken. Na de vermelde datum kan de veiligheid van het product niet langer worden gegarandeerd.

‘Tenminste houdbaar tot’ wordt meestal gebruikt op producten met een langere houdbaarheid, zoals conserven, granen en pasta. Na de vermelde datum is het vaak nog steeds veilig om te consumeren. Bepaal zelf of je het nog kunt eten door te kijken en te ruiken.

Extra tips

  • Een goede temperatuur voor de koelkast is 4 graden Celsius. Dit remt de groei van bacteriën en helpt voedsel langer vers te houden.
  • Bewaar groenten altijd in de groentelade.
  • Voordat je de groenten in de koelkast bewaart, is het belangrijk om ze goed te wassen. Zorg ervoor dat je ze goed afdroogt.
  • Het is belangrijk om regelmatig de koelkast in je keuken te controleren op bedorven groenten. Gooi dit weg om te voorkomen dat het andere groenten aantast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *