Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de laatste jaren enorm populair geworden. De een moet er niks van hebben, waar de ander erbij zweert. In dit artikelen vertellen we je graag iets over zonnepanelen door het beantwoorden van vragen die vaak gesteld worden. We hopen je hierdoor te kunnen informeren over de aanschaf van zonnepanelen. 

Hoeveel energie kan ik besparen met zonnepanelen?

Energiekosten zijn de laatste jaren flink toegenomen, waardoor veel mensen de keuze hebben gemaakt om over te stappen naar zonne-energie. De zonnepanelen zetten het zonlicht om in stroom. Je kunt hierdoor je eigen stroom opwekken en dat scheelt natuurlijk in de maandelijkse energiekosten. Afhankelijk van de ligging van de zonnepanelen en de hoeveelheid zon kun je tot wel 70-80% van je energieverbruik verminderen. Houd er wel rekening mee dat de aanschaf van zonnepanelen behoorlijk duur kan zijn en dat het wel even duurt voordat je de aanschafkosten eruit hebt. Meestal gaan zonnepanelen zo’n 25 jaar mee, waarbij het ongeveer 10 jaar duurt voordat je de installatiekosten er weer uit hebt. Je houdt dan 15 jaar aan gratis stroom over. 

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn enorm duur in de aanschaf, dus dan mag je ook wel verwachten dat je er even mee vooruit kunt. De gemiddelde levensduur zonnepanelen is in de meeste gevallen minimaal 25 jaar. De meeste bedrijven geven dan ook 25 jaar garantie op de zonnepanelen. Het duurt vaak een jaar of tien voordat je de aanschafkosten weer terug hebt. Dit betekent dat je dus zo’n 15 jaar aan gratis stroom kunt opwekken en 15 jaar kunt genieten van verminderde energiekosten. 

Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen kopen Woerden of ergens anders in het land? Dan is het natuurlijk wel goed om te weten of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Ook moet je de nodige vergunningen hebben om zonnepanelen te mogen plaatsen. Er zijn een aantal voorwaarden waar je dak aan moet voldoen voordat je zonnepanelen kunt plaatsen. Zo moet jij de eigenaar zijn van het dak. Dit is vaak wel het geval bij koopwoningen, maar bijvoorbeeld niet bij huurhuizen en appartementen. Ook niet als je het appartement hebt gekocht. Ook is het belangrijk dat er zo min mogelijk schaduw op het dak valt. Dit heeft natuurlijk te maken met de energieopbrengst. Hoe meer zonlicht, hoe hoger de energieopbrengst is. Het dak moet stevig genoeg zijn om de zonnepanelen te kunnen dragen en er mogen geen gaten, roest of houtrotplekken in het dak zitten. Vooral huizen met een plat dak of dakpannen zijn geschikt voor zonnepanelen. Kijk ook goed hoe de zon zich beweegt gedurende de dag. De kant met de meeste zonuren is dan het meest geschikt om zonnepanelen te plaatsen. 

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *