8 tips voor een gezond huis

De afgelopen jaren is één ding wel duidelijk geworden: je huis is je veilige haven. Met zoveel tijd die we thuis doorbrengen is het ontzettend belangrijk om een fijn huis te hebben met een prettige sfeer en een gezond binnenklimaat. Dit zijn acht tips voor een gezond huis:

1. Laat het overdag licht zijn

Wist je dat licht in huis je stemming enorm kan beïnvloeden? Veel helder en warm licht overdag verbetert je stemming en verlicht je gemoed. Of dat nu kunstlicht of daglicht is. Als je geen grote ramen hebt, zorg dan voor voldoende lampen die een warme lichtkleur hebben. Het beste is verlichting die het daglicht imiteert.

2. Schemerig licht in de avond

Als het ’s avonds begint te schemeren maakt ons lichaam van nature het slaaphormoon melatonine aan. Je kunt proces ondersteunen ’s avonds door in huis ook voor schemerige verlichting te zorgen. Hiervoor zijn schemerlampen ideaal.

Vergeet niet om ’s avonds alle schermen in huis op nachtmodus te zetten. Ook dat is belangrijk voor de aanmaak van melatonine. Daarnaast helpt het mineraal magnesium voor slapen. Het brengt je namelijk in een slaperige stemming.

3. Frisse lucht

Zet iedere dag de ramen open, ook in de winter. Dan zorg je ervoor dat de lucht goed kan circuleren en er steeds een verse aanvoer is van zuurstof. Bovendien geeft frisse buitenlucht een heerlijk fris gevoel en kan deze heerlijke geur verspreiden in huis. Bijvoorbeeld als het gras net is gemaaid.

4. Maak persoonlijke keuzes

Een functioneel huis met allerlei smart apparaten klinkt aanlokkelijk, maar vergeet niet dat het vooral de persoonlijke touch is die je huis tot een thuis maakt. Schaf dus vooral geen robotmaaier aan omdat iedereen er één heeft terwijl je lange grassen prachtig vindt of je grasmaaien leuk vindt om te doen.

Net zo goed hoef je niet mee te gaan met trends die je niet mooi vindt, zoals goudkleurige decoraties, vintage items, behang met grote bloemen of gekleurde muren. Kies het interieur waar jij je prettig bij voelt en dat jou een gevoel van thuiskomen geeft. 

5. Luchtzuiverende kamerplanten

De kleur groen maakt rustig en dat is precies wat planten doen. Haal de natuur dus in huis en profiteer van de rustgevende invloed. Planten kunnen eveneens helpen om de lucht te zuiveren en voor een positieve stemming te zorgen. 

Waar wacht je nog op? Snel naar het tuincentrum om je favoriete planten in huis te halen. Je kunt vaak ook stekjes krijgen van vrienden, op plantenmarkten of op online marktplaatsen.

6. Speel met kleur

Kleuren hebben invloed op je humeur. Zo zorgen geel en oranje voor een vrolijke stemming en kan rood je een energiek of juist warm en geborgen gevoel geven. Geef de ruimtes in je huis een positieve vibe door te spelen met kleur.

Denk bij een slaapkamer bijvoorbeeld aan kleuren die zorgen voor kalmte en rust, zoals groen en blauw. Een studeer- of werkkamer doet het goed met neutrale tinten, zodat je gefocust blijft op je werk.

7. Zorg voor een heerlijke geur

Geuren kunnen ons vrolijk of juist kalm stemmen, dus maak daar goed gebruik van in je huis. Gebruik natuurlijke roomspray met etherische olie of wierook om je huis van een heerlijke geur te voorzien. Bijvoorbeeld lavendel, sandelhout en roos.

8. Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

In een opgeruimd huis kun je niet alleen spullen gemakkelijk vinden, wat voor rust en ontspanning zorgt. Is je huis netjes, dan geeft dat een gevoel van ruimte. Slingeren er spullen rond in huis? Berg ze dan op of breng ze naar de kringloop. Je zal merken dat je meer energie hebt als je huis lekker opgeruimd is.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *