Het komt in de praktijk steeds vaker voor dat mensen ervoor kiezen om gebruik te maken van een afzuigkap zonder afvoer. Het gaat hierbij dan om de zogenaamde recirculatie afzuigkap. Zoals de naam al aangeeft zorgt een dergelijke kap ervoor dat de opgezogen lucht gerecirculeerd wordt waarna ze opnieuw de woning in wordt geblazen. Dit brengt enkele niet onbelangrijke voordelen met zich mee. Zou jij ook graag meer te weten willen komen over hoe een afzuigkap nu precies werkt? Dan zal de informatie die je aantreft op deze pagina je daar alles over vertellen.
Filters bepalen de exacte werking van een afzuigkap zonder afvoer
Voor een afzuigkap zonder afvoer geldt dat de manier waarop ze werkt wordt bepaald door het soort filter waar gebruik van wordt gemaakt. Er zijn drie verschillende soorten filters die gebruikt kunnen worden. We maken hierbij een onderscheid tussen de onderstaande mogelijkheden:
- Een koolstoffilter;
- Een regenereerbare koolstoffilter;
- Plasmafilters;
De meest eenvoudige en tevens ook de meest betrouwbare oplossing voor een afzuigkap zonder afvoer is het gebruik van een zogenaamde koolstoffilter. Voor deze filter geldt dat ze de vieze luchtjes weet te absorberen vooraleer de lucht weer in de woning wordt geblazen.
Een niet onbelangrijk nadeel welke is verbonden aan deze filter heeft te maken met het feit dat ze regelmatig dient te worden vervangen. Hoe vaak dat precies moet gebeuren is afhankelijk van hoe intensief er wordt gekookt in de woning. In principe is het zo dat experten adviseren om minstens één keer in het half jaar de filter te vervangen. De gemiddelde kostprijs voor zo’n filter bedraagt zo’n 25 à 30 euro.
Regenereerbare koolstoffilters
Het is niet alleen maar mogelijk om gebruik te maken van een standaard koolstoffilter. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je kan kiezen voor het gebruik van een regenereerbare koolstoffilter. Voor deze filters geldt dat ze gereinigd kunnen worden door ze even in de oven te stoppen. Je dient er rekening mee te houden dat dit één keer in de drie à zes maanden dient te gebeuren. Een dergelijke filter beschikt in de praktijk over een levensduur van tussen de drie en vijf jaar. Je moet er wel rekening mee houden dat het kopen van zo’n filter gepaard gaat met een vrij aanzienlijk prijskaartje, namelijk tussen de 250 en 300 euro.
Plasmafilters
Jarenlang was het zo dat er bij een afzuigkap zonder afvoer niet voor werd gekozen om gebruik te maken van een zogenaamde plasmafilter. Tegenwoordig is dat wel even anders. We kunnen dan ook vaststellen dat deze filter stelselmatig populairder wordt. In principe kunnen we deze bestempelen als de meest geavanceerde optie die op de markt is terug te vinden. Het betreft hier een elektronische filter welke door middel van moleculaire reactie niet alleen de lucht filtert, maar ook zuivert. Het zorgt voor het reinigen van de luchtstroom waardoor ze wordt gevrijwaard van niet alleen vervelende geuren en pollen, maar ook van bacteriën en fijnstof. Door gebruik te maken van een plasmafilter zorg je er dan ook in de praktijk voor dat je afzuigkap als het ware dienst gaat doen als luchtreiniger. Een niet onbelangrijk voordeel is ook terug te vinden in de levensduur van de filter.
Voor een plasmafilter geldt in de praktijk dat ze zomaar even tussen de tien en vijftien jaar meegaat. Dit betekent dat je, je geen zorgen hoeft te maken over het regelmatig vervangen van de filter. Je dient er wel rekening mee te houden dat zo’n filter een kostprijs heeft van ongeveer 500 euro.
Wil je andere tips voor in de keuken? Bekijk onze pagina vol met allerlei gadgets!
Wat zijn de voordelen van een afzuigkap zonder afvoer?
Steeds meer mensen kiezen voor hun keuken voor het gebruik van een afzuigkap zonder afvoer. Een belangrijk voordeel dat hieraan verbonden is heeft betrekking tot het feit dat er geen warm gestookte lucht naar buiten wordt geblazen. Bovendien spreekt het voor zich dat er ook geen gat in de muur hoeft te worden gemaakt. Ook het maken van een kloof wanneer de afzuigkap niet direct op een buitenmuur kan worden geplaatst is in deze situatie geen vereiste. In bepaalde gevallen is het helemaal niet mogelijk om een afvoer te realiseren naar buiten toe. In dat geval kan er worden vastgesteld dat recirculatie eigenlijk de enige optie is die kan worden toegepast.
Beste afzuigkap zonder afvoer 2022
De beste afzuigkap zonder afvoer die naar buiten gaat? Wij hebben de best beoordeelde recirculatie afzuigkappen voor je in een handig overzicht geplaatst. Kijk en vergelijk bij de verschillende aanbieders. Heb je ervaring met één van onderstaande modellen? Laat het ons weten in de reacties!
Wij krijgen regelmatig vragen over een afzuigkap zonder afvoer. Hier geven wij antwoord op de veelgestelde vragen die wij regelmatig krijgen.
Bij een afzuigkap zonder afvoer wordt er gebruik gemaakt van een bepaald type filter. Deze filter is verantwoordelijk voor het als het ware reinigen van de lucht vooraleer ze opnieuw de ruimte in wordt geblazen. Het ontbreken van een luchtafvoer naar buiten zorgt er in de praktijk namelijk voor dat de lucht alleen maar terug de ruimte in kan worden geblazen.
Onder meer de Novy Afzuigkappen D663 wordt vaak genoemd als de beste afzuigkap zonder afvoer. Dit gezegd hebbende is dit natuurlijk een zeer subjectieve keuze. Verschillende eisen zullen uiteindelijk voor jou bepalen welke van de diverse afzuigkappen zonder afvoer de meest interessante keuze is. Denk hierbij niet alleen aan het geluid dat ze produceren, maar ook aan het vermogen van de aanwezige motoren. Een goede vergelijking uitvoeren tussen de verschillende afzuigkappen zonder afvoer op de markt zal jou uiteindelijk de weg naar het interessantste exemplaar tonen.
Zowel luchtafvoer als recirculatie brengen de nodige voor- en nadelen met zich mee. Voor luchtafvoer geldt bijvoorbeeld dat het systeem doorgaans stiller werkt terwijl vervelende geurtjes ook veel eenvoudiger en efficiënter uitgeschakeld kunnen worden. De keuze voor recirculatie zorgt er echter in de praktijk dan weer voor dat er heel wat extra kap- en breekwerk kan worden voorkomen. Bovendien wordt er ook geen warm gestookte lucht meer naar buiten geblazen.
De keuze voor een recirculatie afzuigkap is niet altijd vrijblijvend. Soms is er bijvoorbeeld geen mogelijkheid om een afvoer te realiseren naar buiten. Dan is recirculatie de enige optie. In ieder geval kan je door te kiezen voor recirculatie heel wat extra werkzaamheden voorkomen.
Een recirculatiefilter is een filter die wordt toegepast in een afzuigkap zonder afvoer. Het is in de praktijk eigenlijk een verzamelnaam voor drie verschillende soorten filters. Denk hierbij niet alleen aan de koolstoffilter en de regenereerbare koolstoffilter, maar ook aan de plasmafilter. Van welke van deze filters jij uiteindelijk gebruik gaat maken is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
Beide opties hebben hun specifieke voor- en nadelen. Veel mensen zijn van mening dat een afzuigkap de uitstraling van hun keuken ontsiert. Daarom wordt een kookplaat met afzuiging vaak geprefereerd. Ondanks het feit dat je op deze manier inderdaad niet meer tegen een afzuigkap aan moet kijken is het wel zo dat je rekening moet houden met een hogere aanschafwaarde. Bovendien is bij een kookplaat met afzuiging ook een aanzienlijk dieper werkblad vereist.
Geef een reactie