Heeft jouw apparaat of hebben jouw apparaten last van hard water? Dat is vervelend, want dat is niet goed voor de apparatuur en kan er zelfs voor zorgen dat ze kapot gaan. Het is daarom belangrijk dat je het harde water goed en gedegen bestrijdt. Dat kan je doen met een waterontharder. In dit artikel lees je wat hard water precies is, wat je er tegen kan doen en hoe je de beste waterontharder kiest. Ben je benieuwd? Lees dan gauw verder. 

Wat is hard water?

Met hard water wordt eigenlijk water bedoeld met een hoge concentratie kalk en magnesium. Je herkent het ook wel aan bijvoorbeeld een waterkoker waarin witte deeltjes zweven. Dat is dan geen schimmel of andere viezigheid, maar water dat is hard geworden. Hoewel dat niet per se slecht is voor je gezondheid, is het wel slecht voor je apparatuur. Helemaal voor apparaten die een verwarmingselement hebben. 

In dit soort apparaten, denk bijvoorbeeld aan een wasmachine of een vaatwasser, vormt er snel een laag calcium en magnesium op de wanden. Daarnaast houden deze mineralen erg van een verwarmingselement. Als hier teveel van dit soort mineralen op komen te liggen, krijgt het element het moeilijker en moeilijker om het apparaat te verwarmen. Het gevolg is dan dat het apparaat harder moet gaan werken om alsnog op de gewenste temperatuur te komen. Vervolgens kost het dus een stuk meer stroom om de juiste warmte te bereiken en dat is uiteindelijk weer slecht voor de levensduur van het apparaat. Zonde, want daar kan je prima wat tegen doen. 

Wat is een waterontharder?

Om af te komen van hard water kan je een waterontharder kopen. Een waterontharder is een apparaat dat, zoals het al in de naam staat, het water onthardt. Deze verwijdert de laag calcium en magnesium mineralen die aanwezig zijn of het verlaagt op zijn minst de concentratie ervan in het water. Daardoor wordt het water minder hard. Zo’n waterontharder werkt met ionenwisselaarhars. Dat is een stof die de calcium- en magnesiummineralen aan zich vast laat kleven door het te vervangen met bijvoorbeeld natrium. Wellicht een wat ingewikkeld scheikundig proces, maar het komt erop neer dat het water er minder hard door wordt. 

Waar je op moet letten als je waterontharder koopt

De beste waterontharder

Een waterontharder die zeker kan worden aanbevolen is de WTR Ceramic Premium – 20. Bij het kiezen van de waterontharder kopen is het handig om te letten op een aantal dingen. Allereerst is het fijn als je deze zo onderhoudsvrij mogelijk is. Daar valt deze waterontharder zeker onder. Daarnaast was het belangrijk dat de waterontharder niet snel slijt. Deze waterontharder bereikt dat door middel van de keramische schijven waar deze over beschikt. Ook werkt deze waterontharder automatisch en kan je hem helemaal naar je eigen wensen programmeren door middel van de eenvoudige bediening via het lcd-scherm. De waterontharder beschikt over een twee meterlange pekelslang, is voorzien van een bypass en heeft geavanceerde opties zoals een chlorinator. Op die manier kan jij al je apparaten veilig en snel van al het harde water ontdoen waar je last van hebt. 

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *