Of je nu een doorgewinterde houtbewerker bent of net begint met het bewerken van hout, één gereedschap staat altijd centraal in je arsenaal: de schaafmachine. Deze krachtige machines zijn onmisbaar bij het gladmaken en vormgeven van hout, of je nu een meubelstuk bouwt, een decoratief detail toevoegt of gewoon je houten projecten naar een hoger niveau tilt. Maar met zoveel opties op de markt kan het overweldigend zijn om de beste schaafmachine voor jouw behoeften te kiezen. Gelukkig zijn wij hier om je te helpen. In deze blog ontdek je de crème de la crème van schaafmachines in 2023, zodat je met vertrouwen de juiste keuze kunt maken en je houtbewerkingsavontuur tot een glad succes kunt maken. Lees verder terwijl we je door de wereld van schaafmachines leiden en de topopties voor dit jaar bespreken.

De beste schaafmachines op een rijtje

Wat is een schaafmachine?

Een schaafmachine is een onmisbaar gereedschap in de wereld van houtbewerking, klussen en timmerwerk vanwege zijn veelzijdigheid en vermogen om hout glad te maken en in vorm te brengen.

Wat kun je met een schaafmachine?

Gladmaken van oppervlakken: Schaafmachines zijn ontworpen om ruw hout glad te maken. Ze verwijderen onvolkomenheden zoals oneffenheden, knoesten en ruwe plekken, waardoor het houtoppervlak zijdezacht wordt.

Dikte aanpassen: Met een schaafmachine kun je de dikte van een stuk hout nauwkeurig aanpassen. Dit is cruciaal bij het maken van meubels of andere projecten waarbij houten componenten uniform moeten zijn.

Vormgeven en afschuinen: Schaafmachines maken het mogelijk om hout in verschillende vormen en hoeken te bewerken. Je kunt afschuiningen, sponningen en andere profielen creëren om je projecten te personaliseren.

Houtbewerkingsefficiëntie: Het gebruik van een schaafmachine bespaart tijd en moeite in vergelijking met handmatig schaven. Het is een efficiënte manier om hout snel en nauwkeurig te bewerken.

Hoeveel millimeter kun je schaven?

De hoeveelheid hout die een schaafmachine kan schaven, wordt meestal uitgedrukt in millimeters (mm) en varieert per model. Voor veel schaafmachines ligt de maximale schaafdikte ergens tussen 1 en 4 mm, maar er zijn ook industriële schaafmachines die nog dikkere stukken aankunnen.

Wat is de gemiddelde prijs van een schaafmachine?

Wat betreft de gemiddelde prijs van een schaafmachine, dit kan sterk variëren afhankelijk van het type, de kwaliteit en de functies van de machine. Over het algemeen kun je verwachten dat handmatige schaafmachines goedkoper zijn en ergens tussen de 50 tot 150 euro kosten. Elektrische schaafmachines, die krachtiger en veelzijdiger zijn, variëren meestal van 100 tot 500 euro. Voor professionele en industriële schaafmachines kunnen de prijzen aanzienlijk hoger liggen, afhankelijk van de capaciteit en functies die ze bieden. Het is belangrijk om je behoeften en budget in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste schaafmachine voor jouw projecten.

De 5 beste schaafmachines op een rijtje!

Bosch Groen PHO 1500

De Bosch PHO 1500 Schaafmachine is een compacte en krachtige handschaafmachine met een vermogen van 550 watt, ideaal voor veeleisende toepassingen met een maximale spaandiepte van 1,5 mm. Het apparaat is uitgerust met het gepatenteerde Woodrazor-messysteem, waardoor je moeiteloos en met een hoge oppervlaktekwaliteit kunt schaven zonder veel inspanning.

Voordelen

 • Goeie prijs-kwaliteit verhouding
 • Mooie kleur

Nadelen

 • Geen compacte handgreep

Hikoki P20SFWAZ

Deze schaafmachine wordt geleverd met omkeerbare hardmetalen messen voor duurzaamheid en efficiëntie. Met functies zoals een snoerhaak, werkstukbescherming, een comfortabele soft grip handgreep en de mogelijkheid voor stofafzuiging, is dit een handige en veelzijdige tool. Het is een HSP (High-Speed Planer) machine met een onbelast toerental van 17.000 tpm en een opgenomen vermogen van 620 W. De schaaf heeft een breedte van 82 mm en kan materiaal tot 2,6 mm dik afschaven. De sponningdiepte is instelbaar tot 9 mm. Het pakket wordt geleverd met handige accessoires, waaronder een dopsleutel, een set hardmetalen messen, een beitelmal, een langsgeleider en een dieptegeleider.

Voordelen

 • Goeie prijs-kwaliteitverhouding
 • Handige accessoires

Nadelen

 • Spaandikte klopt niet helemaal

Bosch Blauw GHO 26-82 D

De Schaafmachine GHO 26-82 D is een compact en handig gereedschap met een krachtige motor van 710 W, ontworpen voor aanpassingswerkzaamheden ter plaatse. Deze schaafmachine onderscheidt zich door de snelste en meest kosteneffectieve meswissel op de markt, dankzij de duurzame Woodrazor-messen en eenvoudige afstelling. Het comfortabele gebruik wordt bevorderd door de spaanafvoer, die zowel naar rechts als naar links kan worden ingesteld, en de aanwezigheid van 3 V-groeven voor eenvoudig en nauwkeurig afschuinen. Bovendien beschikt deze machine over handige functies zoals een parkeersteun, inschakelblokkering voor zowel links- als rechtshandige gebruikers, en een geleidingsgreep met softgreep voor ergonomisch werken.

Voordelen

 • Voor links- en rechtshandigen
 • Goeie kwaliteit

Nadelen

 • Erg prijzig

Makita 1911B

De 230V Schaaf 110 mm 1911B is een eenvoudige maar degelijke schaafmachine met een vermogen van 650 Watt, ontworpen voor vlakwerk en het mogelijk maken van kanten breken dankzij de V-groef in de voorzool. Deze lichte schaaf is uitgerust met HM-omkeerbeitels, wat betekent dat je langer kunt werken met één beitelset. De sponningdiepte is instelbaar tot 9 mm, en hoewel deze schaafmachine vergelijkbaar is met het model 1902K, heeft deze een bredere zool en meer kracht. De maximale schaafdiepte bedraagt 2,0 mm, maar deze machine is niet geschikt voor het schaven van sponningen.

Voordelen

 • Brede zool
 • Veel kracht

Nadelen

 • Niet geschikt voor het schaven van sponningen

Einhell TE-PL 900

De Einhell Schaafmachine TE-PL 900 is een krachtige schaafmachine met grote mesassen voor toepassingen tot 3 mm spaandiepte en de grote messenas en het 900 W vermogen zorgen voor optimale schaafresultaten. De spaanuitworp kan aan 2 kanten worden ingesteld, terwijl de solide aluminium voetplaat, met drie V-vormige groeven, voor het eenvoudig afschuinen van randen, vlakke resultaten oplevert. De automatische parkeersteun biedt bescherming voor werkstukken en de schaafmessen.

Voordelen

 • Goede spaandiepte
 • Parkeersteun

Nadelen

 • Erg duur

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *